Τράπεζες

Μoody’s: Πώς κρίνει την αποεπένδυση του TXΣ από την Eurobank – Τι προβλέπει για τις άλλες τράπεζες


Η Moody’s χαρακτηρίζει ως πιστωτικά θετικό γεγονός (credit positive) για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, την αποεπένδυση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στη Eurobank. Ο οίκος αξιολόγησης τονίζει τα οφέλη που προκύπτουν για την εν λόγω τράπεζα, ενώ εκτιμά πως η «αποκόλληση» του ΤΧΣ από την Εθνική Τράπεζα και την Τράπεζα Πειραιώς θα έχει περισσότερες δυσκολίες.

Η Moody’s τονίζει στην έκθεσή της για τη Eurobank, ότι μετά τη αποεπένδυση του ΤΧΣ, θα γίνει πιο ελκυστική για τους ιδιώτες επενδυτές και θα βάλει στα ταμεία της νέα κεφάλαια που θα της επιτρέψουν να αναπτυχθεί περεταίρω.

Σ’ ό,τι αφορά στην Εθνική Τράπεζα και την Τρ.Πειραιώς, η πώληση των συμμετοχών του ΤΧΣ θα κρύβει δυσκολίες και «παγίδες», σύμφωνα με τους συντάκτες της έκθεσης. Αιτία για αυτή τη πιο δυσμενή συνθήκη που προκύπτει για τη διαδικασία αποεπένδυσης του Ταμείου από τις τράπεζες, είναι το γεγονός ότι το ΤΧΣ διαθέτει υψηλές συμμετοχές σε ΕΤΕ και Πειραιώς (40,4% και 27% αντίστοιχα).

Αντιθέτως η εκποίηση των συμμετοχών στην Αlpha κρίνεται ως πιο εύκολη, καθώς το μερίδιο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας είναι στο 9%.

Η Moody’s υποστηρίζει ότι το ΤΧΣ προτιμά στρατηγικούς επενδυτές για αυτές τις σημαντικές συμμετοχές, όπως διεθνώς αναγνωρισμένα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και μακροπρόθεσμα επενδυτικά κεφάλαια - συμπεριλαμβανομένων τυχόν αξιόπιστων υφιστάμενων μετόχων 


 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα