Τράπεζες

Moody’s: «Πληγή» για τις ευρωπαϊκές τράπεζες τα NPLs


Πληγή για τις ευρωπαϊκές τράπεζες φαίνεται να αποτελούν τα NPLs, σύμφωνα με την Moody’s, επισημαίνοντας πως παρά την σημαντική πρόοδο που έχει επιτευχθεί, ορισμένες τράπεζες συνεχίζουν να έχουν σημαντικό πρόβλημα στην αντιμετώπισή τους. 

Ειδικότερα, όπως επισημαίνει η Moody’s σε έκθεσή της για τον κλάδο, τέσσερα χρόνια μετά το τέλος της κρίσης χρέους, οι ευρωπαϊκές τράπεζες εμφανίζουν σημαντική πρόοδο στην εκκαθάριση των χαρτοφυλακίων δανείων του και στην αποκατάσταση των capital buffers, ωστόσο για ορισμένες εξ αυτών τα προβληματικά δάνεια συνεχίζουν να αποτελούν βαρύ φορτίο.

Όπως σημειώνει, τα επίπεδα των μη εξυπηρετούμενων δανείων ήταν ιδιαίτερα υψηλά το 2013, μετά την κρίση δημόσιου χρέους, φτάνοντας κατά μέσο όρο στο 6% των συνολικών δανείων, με βάση δείγμα από 28 μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες. Πλέον, το ποσοστό έχει μειωθεί περίπου στο 4%, αλλά η πρόοδος δεν είναι αντίστοιχη για όλες τις τράπεζες.

«Τα μεγάλα αποθέματα μη εξυπηρετούμενων δανείων προκαλούν ανησυχία στις ευρωπαϊκές εποπτικές αρχές των τραπεζών, με τον υψηλό κίνδυνο των περιουσιακών στοιχείων να περιορίζει την ανάκαμψή τους», αναφέρει η Moody’s, ενώ προσθέτει ότι σε ορισμένες χώρες τα υψηλά επίπεδα μη εξυπηρετούμενων δανείων θα μπορούσαν να εμποδίσουν την ικανότητα των τραπεζών να στηρίξουν την οικονομική ανάπτυξη.

Όπως σημειώνει, το 2013 οι προβλέψεις για επισφαλή δάνεια απορρόφησαν το 53% των συνολικών προ προβλέψεων εσόδων των τραπεζών, όμως με την οικονομική ανάκαμψη, το ποσοστό αυτό περιορίστηκε στο 20% το 2017.

Παράλληλα, σημειώνει ότι μεταξύ του 2013 και του 2017, τα capital buffers αυξήθηκαν σε όλες σχεδόν τις τράπεζες του δείγματος, βελτιώνοντας την ανθεκτικότητά τους καθώς μπορούν να απορροφήσουν καλύτερα το κόστος του πιστωτικού κινδύνου. Ο μέσος κεφαλαιακός δείκτης Tier 1 βελτιώθηκε στο 17,2% στο τέλος του 2017 από 14,2% στο τέλος του 2013.

Σύμφωνα με τη Moody’s, τα υψηλότερα επίπεδα μη εξυπηρετούμενων δανείων παρατηρούνται σε μικρές χώρες, όμως σημειώνει ότι και κάποιες από τις μεγαλύτερες χώρες συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν αυτό το πρόβλημα.

Όπως σημειώνει, στην Ελλάδα και στην Κύπρο τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ξεπερνούν το 30%, στην Ιταλία ανέρχονται στο 11%, στην Πολωνία στο 5,8% και στην Ισπανία στο 4,5%. Επιπλέον, τονίζει ότι τα προβληματικά δάνεια στις ισπανικές τράπεζες δεν περιλαμβάνουν τα ανακτημένα ακίνητα, τα οποία ανα συνυπολογιστούν το ποσοστό των μη ευπηρετούμενων δανείων αυξάνεται σημαντικά.
 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα