Τράπεζες

Μoody’s: Δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στις ελληνικές τράπεζες


Ψήφο εμπιστοσύνης στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα δίνει η Moody’s, διατηρώντας θετικές προοπτικές για αυτό. Ο διεθνής οίκος αξιολόγησης σημειώνει στην έκθεσή του, ότι λόγω των δυσμενών οικονομικών συνθηκών, απόρροια του πολέμου στην Ουκρανία αλλά και των έντονων πληθωριστικών τάσεων που επικρατούν σ’ όλη την Ευρώπη, θα υπάρξει περιορισμός της ανάπτυξης των τραπεζών το 2022, εκτιμά, όμως ότι το 2023 θα σημειωθεί ανάκαμψη της δραστηριότητάς του.

Η Moody’s εκτιμά ότι οι τράπεζες θα συνεχίσουν τη στρατηγική εξυγίανσης των ισολογισμών του, μειώνοντας αισθητά τα «κόκκινα» ανοίγματα, ενώ η ισχυρή ζήτηση για επιχειρηματικά δάνεια θα τονωθεί, ενισχύοντας την κερδοφορία τους αλλά και την ποιότητα του ενεργητικού τους.

Αναφορικά με τα ΝPE’s, ο οίκος αξιολόγησης  σημειώνει πως το πρόγραμμα «Ηρακλής» αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για την εξυγίανση των ισολογισμών των τραπεζών και έχει συμβάλει στην επιταχυνόμενη μείωση των «κόκκινων» ανοιγμάτων.

Σ’ ό,τι αφορά στα επίπεδα κεφαλαίου των τραπεζών, ο οίκος αξιολόγησης προβλέπει ότι θα σταθεροποιηθούν, επειδή οι τράπεζες ανέλαβαν το μεγαλύτερο μέρος των απωλειών των τιτλοποιήσεων NPEs εμπροσθοβαρώς το 2020-2021, ενώ η χρηματοδότηση και η ρευστότητα θα παραμείνουν υγιείς καθώς αυξάνονται οι καταθέσεις πελατών. 

Στο 3% ο ρυθμός ανάπτυξης το 2022

Για την ελληνική οικονομία και το ρυθμό ανάπτυξής της το 2022, η Moody’s υποστηρίζει εκ νέου ότι θα «τρέξει» με 3%, ενώ το 2024 με 4,3%. Σημείο-κλειδί για την οικονομία είναι η απορρόφηση των κεφαλαίων από το Ταμείο Ανάκαμψης, καθώς αυτό θα συμβάλει στην αύξηση των πιστωτικών ροών και τον μετριασμό των κινδύνων τους επόμενους 12-18 μήνες.


 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα