Πολιτική

Μονόπολη στην Βενεζουέλα - Οι επιπτώσεις από την βουτιά του πετρελαίου


Αν θελήσει να μελετήσει κανείς τις επιπτώσεις της κατρακύλας των τιμών του πετρελαίου στην παγκόσμιο πολιτικό και γεωπολιτικό χάρτη σίγουρα δεν υπάρχει καλύτερο παράδειγμα απο την Βενεζουελα. Μία χώρα εξαρτημένη σχεδόν ολοκληρωτικά απο τα έσοδα των εξαγωγών του μαύρου χρυσού και η οποία ήταν πριν λίγα μόλις χρόνια πρότυπο μίας εναλλακτικής πολιτικής πρότασης για την Νότια Αμερική-και όχι μόνο-σήμερα βρίσκεται σε οικονομικό αδιέξοδο, το οποίο με την σειρά του καθιστά τις πολιτικές ανατροπές σχεδόν αναπότρεπτες.

Το υπόδειγμα της  Βενεζουέλας όμως μπορεί να "παράξει"και γεωπολιτικά αποτελέσματα λόγω της κινέζικης εμπλοκής. Η Κίνα σήμερα είναι ο μεγαλύτερος δανειστής της χώρας καθώς η Βενεζουέλα αποτελεί για αυτήν την αιχμή του δόρατος της πολιτικής της στην Νότια Αμερική. Με δεδομένο , ότι μέχρι και προσφάτως η περιοχή ήταν ζωτικός χώρος των ΗΠΑ, ένα κινεζικό σωσίβιο θα μπορούσε να ερμηνευτεί ως άμεση εμπλοκή του κινέζικου δράκου. Πάντως, το οικονομικό αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει η χώρα του Τσάβες γίνεται μέρα με την μέρα πιο ασφυκτικό.

Σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), η οικονομία συρρικνώθηκε κατά 10% πέρυσι, και προβλέπεται να συρρικνωθεί τουλάχιστον 8% φέτος. Ο πληθωρισμός  προβλέπεται να φτάσει το 700%. Σε όλη την χώρα, οι ενεργειακές ελλείψεις αφήνουν τους δρόμους καθημερινά στο σκοτάδι επί ώρες. Η πρωτεύουσα, Καράκας, έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά δολοφονιών στον κόσμο. Και σε μια χώρα με ένα υπολειτουργούν σύστημα υγείας, υπολογίζεται ότι 400.000 άνθρωποι έχουν προσβληθεί  τον ιό Ζίκα, και οι αριθμοί συνεχίζουν να αυξάνονται.Το χρέος της χώρας ανέρχεται στο εντυπωσιακό ποσό των 138 δισεκατομμυρίων δολαρίων –ισοδύναμο με έως έξι έτη εξαγωγών πετρελαίου.

Όλα αυτά στην χώρα με τα υψηλότερα αποδεδειγμένα αποθέματα πετρελαίου στον κόσμο. Μετά από περισσότερα από 17 χρόνια αυτού που οι οπαδοί του Τσάβες αποκαλούσαν «σοσιαλισμό του 21ου αιώνα», η Βενεζουέλα είναι ακόμα πιο εξαρτημένη από το πετρέλαιο από ό, τι ήταν όταν ο Τσάβες ανέλαβε την εξουσία το 1999.

Τότε, το πετρέλαιο αντιπροσώπευε λιγότερο από το 80% του συνόλου των εξαγωγών. Σήμερα, αντιπροσωπεύει το 95% των εξαγωγών και τουλάχιστον το 25% του ΑΕΠ της χώρας. Με την τιμή του πετρελαίου κάτω από τα 40 δολάρια το βαρέλι -και ακόμη χαμηλότερα για το βαρύ αργό που παράγει η Βενεζουέλα- η χώρα ξεμένει από σκληρό συνάλλαγμα. Το δημοσιονομικό έλλειμμα είναι περίπου 17% του ΑΕΠ, και ο πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο –ο εκλεκτός διάδοχος του προέδρου Τσάβες- ο οποίος εξελέγη για θητεία έξι ετών το 2013, περιέκοψε τις εισαγωγές σε μια προσπάθεια να διαφυλάξει το σπάνιο ξένο συνάλλαγμα. Σε μια χώρα που δεν παράγει σχεδόν τίποτα εκτός από αργό πετρέλαιο, ωστόσο, το αποτέλεσμα ήταν μια χρόνια σπανιότητα.

Πηγή:premium.paratiritis.gr

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις