Επιχειρήσεις

Μόνον 4 άδειες για κανάλια, στη Βουλή η τροπολογία


Τη χορήγηση μόνον  4 αδειών για κανάλια εθνικής εμβέλειας προβλέπει η σχετική τροπολογία που κατατέθηκε το βράδυ της Τετάρτης ατη Βουλή  και θα συζητηθεί σήμερα στην Ολομέλεια. Οι άδειες θα έχουν 10ετή διάρκεια και θα δοθούν με πλειοδοτικό διαγωνισμό. Η τιμή εκκίνησης θα καθορίζεται με κοινή απόφαση των υπουργών Επικρατείας και Οικονομικών

Στην αιτιολογική έκθεση επισημαίνεται ότι η τροπολογία κατέστη αναγκαία, μετά την διαπιστωθείσα αδυναμία εκλογής μελών του ΕΣΡ με την προβλεπόμενη πλειοψηφία 4/5 της διάσκεψης προέδρων της Βουλής.  Οι αρμοδιότητες του ΕΣΡ  σχετικά με τις τηλεοπτικές άδειες ππερνούν πλέον στον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά.

Οπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση, για τον καθορισμό  του αριθμού των αδειών ελήφθησαν υπόψη  αντικειμενικά κριτήρια, όπως τα στοιχεία από τα οποία εξαρτάται η βιωσιμότητα των τηλεοπτικών επιχειρήσεων - και ειδικότερ:

- Η ετήσια διαφημιστική δαπάνη στην τηλεόραση (έσοδα καναλιών), η οποία μειώνεται συνεχώς τα τελευταία χρόνια και από 600 εκατ. ευρώ έχει περιορισθεί σε 180-265 εκατ.

- Το κόστος λειτουργίας των τηλεοπτικών σταθμών εθνικής εμβέλειας, το οποίο προσδιορίζεται μεταξύ 42 και 80 εκατ. ευρώ.

Το θέμα της αδειοδότησης των καναλιών προκαλεί εντονότατη αντιπαράθεση μετξύ κυβέρνησης και ΝΔ. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς κατηγόρησαν τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι δίνει "μάχη οπισθοφυλακών υπέρ της διαπλοκής και των καναλαρχών".

«Τα κανάλια δεν έχουν άδεια. Θα δημοπρατηθούν τέσσερις άδειες και θα γίνει διαγωνισμός», είπε  στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega, ο Νίκος Παππάς. 

Στο ερώτημα γιατί μόνο τέσσερις άδειες, απάντησε: «Η κυβέρνηση οφείλει να εξορθολογίσει το τοπίο των μέσων ενημέρωσης. Για να έχουμε βιώσιμα σχήματα με δυνατότητα παραγωγής προγραμμάτων, με δεδομένη τη μείωση της διαφημιστικής πίτας από τα 600 εκατ. ευρώ στα 180, πρέπει να είναι μειωμένος ο αριθμός των καναλιών».

Απέρριψε, δε, το επιχείρημα ότι θα μειωθεί ο αριθμός των εργαζομένων, αφού θα κλείσουν κανάλια, που τώρα είναι επτά. Η «η δική μου ευθύνη είναι να διασφαλίσω το δημόσιο συμφέρον», επισήμανε ο υπουργός..

Είπε ακόμη ότι «στο χώρο των ΜΜΕ έχει περιοριστεί ο αριθμόςεργαζομένων και οι συνθήκες εργασίας δεν είναι οι καλύτερες». Πρόσθεσε ότι «οι ιδιοκτήτες των καναλιών που δήθεν κόπτονται για τη διτήρηση θέσεων εργασίας, θεωρούν υψηλό το πλαφόν των 400 εργαζομένων ανά κανάλι. Όσοι προσπαθούν να βάλουν μπροστά τους εργαζομένους, δεν το εννοούν και ας μην το κάνουν».

Ο υπουργός Επικρετείας έστρεψε τα πυρά του και εναντίον της ΝΔ, λέγοντας ότι «δεν θέλει να γίνει διαγωνισμός για την αδειοδότηση των καναλιών και εφευρίσκει προφάσεις εν αμαρτίαις».

Συνέχισε, λέγοντας ότι «διεκδικούν να χρησιμοποιήσουν τη δυνατότητα βέτο που τους δίνει το Σύνταγμα και να χρησιμοποιήσουν το ΕΣΡ, ώστε να αποτρέψουν το διαγωνισμό».

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις