Ελλάδα

Μόνο 2 άτομα ένοχα για τις εκτάσεις στη Αιξωνή Γλυφάδας - αθώος ο Λυκουρέζος


Πέφτει η αυλαία της πολύκροτης υπόθεσης των παράνομων αγοραπωλησιών εκτάσεων στην Αιξωνή Γλυφάδας, καθώς ενόχους έκρινε έναν δικηγόρο και έναν επιχειρηματία το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων κατά την ολοκλήρωση της δευτεροβάθμιας δίκης. Πρόκειται για την υπόθεση που είδε το φως της δημοσιότητας στο πλαίσιο της ποινικής διερεύνησης για το λεγόμενο «παραδικαστικό κύκλωμα».

Αν και σε πρώτο βαθμό, είχαν καταδικαστεί σε βαρύτατες ποινές συνολικά 21 κατηγορούμενοι, η συντριπτική πλειονότητα των κατηγορουμένων κρίθηκαν αθώοι, μεταξύ δε αυτών και ο γνωστός ποινικολόγος Αλέξανδρος Λυκουρέζος που δικάστηκε για ηθική αυτουργία σε χρήση πλαστού εγγράφου.

Το δικαστήριο έκρινε ότι υπαίτιοι για την υπόθεση είναι ο δικηγόρος Δημήτρης Παρασκευόπουλος ο οποίος σε πρώτο βαθμό είχε καταδικαστεί σε πέντε φορές ισόβια και επιπλέον 19 χρόνια και οκτώ μήνες και ο επιχειρηματίας Κωνσταντίνος Γεωργίου που πρωτόδικα καταδικάστηκε σε ισόβια και 23 χρόνια κάθειρξη. Για τους υπόλοιπους κατηγορούμενους εξέδωσε αθωωτική κρίση είτε λόγω αμφιβολιών είτε και λόγω παραγραφής κάποιων κατηγοριών.

Η δικογραφία της υπόθεσης που αριθμεί χιλιάδες σελίδες, αφορά έκταση εκατοντάδων στρεμμάτων, σχεδόν ολόκληρη πλαγιά του Υμηττού, πάνω από τη Γλυφάδα, η οποία είχε χαρακτηριστεί δημόσια αναδασωτέα έκταση, και φέρεται να καταπατήθηκε από τους κατηγορούμενους και να πουλήθηκε σε ανύποπτους πολίτες, με πλαστογραφημένα έγγραφα. 

Οι κατηγορίες που ανά περίπτωση έχουν απαγγελθεί για την υπόθεση αφορούν μεταξύ άλλων αδικήματα όπως αυτά της απάτης σε βάρος του Δημοσίου, πλαστογραφίας, ψευδών βεβαιώσεων και άλλα, σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου 1608/50 περί καταχραστών του Δημοσίου, σύμφωνα με το ΑΠΕ.

Σε πρώτο βαθμό το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων είχε καταδικάσει συνολικά 21 κατηγορούμενους επιβάλλοντας σε πολλούς από αυτούς ποινές ισοβίων και πολυετών καθείρξεων από 10 έως και 18 ετών. Οι καταδικασθέντες ήταν 5 δικηγόροι, 6 συμβολαιογράφοι, 2 επιχειρηματίες, ένας πολιτικός μηχανικός και 7 ιδιώτες.

Στον Αλέξανδρο Λυκουρέζο είχε επιβληθεί πρωτοβάθμια, φυλάκιση 5 ετών με αναστολή ενώ είχε κριθεί αθώος από την κακουργηματική κατηγορία της απάτης επί Δικαστηρίω σε βάρος του Δημοσίου με αντίστοιχη εισαγγελική εισήγηση.