Ελλάδα

Μόνιμη στήριξη στο ΕΣΥ ζητά ο Αν. Ξανθός


Την ανάγκη να προμηθευτούν άμεσα, ισόρροπα και με επάρκεια οι εργαζόμενοι σε όλες τις δομές του συστήματος υγείας τα αναγκαία μέσα ατομικής προστασίας, επεσήμανε, σε παρέμβασή του σήμερα στην τηλεόραση του OPEN, ο τομεάρχης υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Ξανθός, σημειώνοντας πως λόγω των σχετικών ελλείψεων είναι σημαντικό να υπάρξει Μέριμνα και για τους ελευθεροεπαγγελματίες γιατρούς.

Ο ίδιος χαιρέτησε την καταβολή ειδικής οικονομικής ενίσχυσης (δώρο Πάσχα) στο προσωπικό του ΕΣΥ και δήλωσε ότι αμέσως μετά την κρίση είναι υποχρέωση της Πολιτείας να ανοίξει με σοβαρό τρόπο τη συζήτηση για την αναμόρφωση του ειδικού ιατρικού μισθολογίου και την αναβάθμιση των αποδοχών όλων εργαζομένων στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας .

Παράλληλα, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Επανέλαβε την ανάγκη προκήρυξης 4.000 μόνιμων θέσεων μέσα στο 2020 για να καλυφθούν με σταθερό και όχι έκτακτο τρόπο οι ανάγκες του ΕΣΥ αλλά και για να υπάρχει κίνητρο προσέλκυσης επικουρικών γιατρών και λοιπού προσωπικού αυτή την περίοδο και πρόσθεσε πως δεν χρειαζόμαστε προσλήψεις «μιας χρήσεως» αλλά «αιμοδότηση» του συστήματος σε βάθος χρόνου.

Υπογράμμισε, επίσης, τον ρόλο και τη σημασία οργανωμένης ενεργοποίησης των δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (Κέντρων Υγείας, ΤΟΜΥ, Περιφερειακών Ιατρείων) στην βελτίωση της υγειονομικής φροντίδας των περιστατικών Covid 19 με ήπια συμπτώματα και της μείωσης ακάλυπτων υγειονομικών αναγκών των χρόνιων ασθενών. Κενό που μπορεί να καλυφθεί με την αξιοποίηση και περαιτέρω ανάπτυξη υπηρεσιών κατ’ οίκον φροντίδας.

Κλείνοντας, ο κ. Ξανθός ζήτησε αυξημένη επιδημιολογική επιτήρηση, άρα περισσότερα τεστ στην κοινότητα, καθώς και εντατικοποίηση της προσπάθειας ενδυνάμωσης του ΕΣΥ, ακόμη και κατά την περίοδο άρσης των περιοριστικών μέτρων , εν όψει νέου φθινοπωρινού κύματος της πανδημίας.