ΕΥΖην

Mνημειωδών διαστάσεων μπουκέτο λουλουδιών στην αγκαλιά του Βούδα στον Λόφο Με Λεβάντες (pics)


Αtama daibutsu to hana (Ο λόφος του Βούδα και λουλούδια) είναι το όνομα που έδωσε ο Ιάπωνας καλλιτέχνης Azuma Makoto στην τελευταία εγκατάστασή του μέσα στον "Λόφο με λεβάντες" του φημισμένου αρχιτέκτονα Tadao Ando.

Σε κοιμητήριο στην ιαπωνική πόλη Σάπορο, ένα μνημειωδών διαστάσεων μπουκέτο λουλουδιών τοποθετήθηκε ανάμεσα στα χέρια του καθιστού αγάλματος του Βούδα κάτω από το λιβάδι με τις λεβάντες ( https://www.instagram.com/p/CaLNZIIPf4J/ ).

Αν και πέπλο χιονιού καλύπτει τώρα το μέρος, η εγκατάσταση θα αντέξει έως τον ερχομό της Άνοιξης και τότε σειρές δέντρων θα ανθήσουν όλο το καλοκαίρι και θα ακτινοβολούν προς τα έξω από τον κεντρικό φεγγίτη μέσα από τον οποίο αναδύεται η κεφαλή του αγάλματος.

Το γλυπτό ανθέων είναι ορατό μόνον από τον υπόγειο χώρο ή από ψηλά, από τον φεγγίτη.

1

Πλησιάζοντας το άγαλμα από κάτω, οι επισκέπτες περνούν μέσα από ένα τούνελ οι εσωτερικές πλευρές του οποίου είναι διακοσμημένες με σειρές καμπυλωτών τσιμέντινων ραβδώσεων που φέρνουν στον νου «μήτρα τυλιγμένη στο σκοτάδι».

2

Κατά την προσέγγιση μέσα από τον μήκους 40 μέτρων διάδρομο, το άγαλμα του Βούδα δεν είναι πλήρως ορατό παρά μόνον με την είσοδο στη γεμάτη φως ροτόντα που το στεγάζει. Τότε ο επισκέπτης θα γύρει πίσω το κεφάλι για να δει το πρόσωπο του Βούδα, λουσμένο στο φως από ψηλά ( https://www.instagram.com/p/CaSGnBShNNI/ ).

Ο ίδιος ο Tadao Ando σχολιάζει τον λόφο του Βούδα μέσα στον οποίο φιλοξενείται τώρα η εγκατάσταση του Azuma Makoto:

3

«Σκόπιμα έκανα τη ροτόντα του Βούδα ως έναν χωρίς στέγη, ανοιχτό χώρο. Τα στοιχεία της φύσης, συμπεριλαμβανομένων όχι μόνον του ήλιου αλλά επίσης της βροχής, του ανέμου και του χιονιού, εισέρχονται κατευθείαν μέσα. Αυτά τα συνεχώς μεταβαλλόμενα στοιχεία της φύσης ενσταλάζουν μια αίσθηση του θείου μέσα στον χώρο για τη συνάντηση των επισκεπτών με τον Βούδα».

Τοποθετημένο στα χέρια του Βούδα λες και το κρατά, το γλυπτό μπουκέτο από λουλούδια είναι αφιερωμένο από τον Azuma Makoto με μια ευχή για παγκόσμια ειρήνη
( https://www.instagram.com/p/CaLOX-SP9Do/ ).

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα