Πολιτική

Μ.Μανουσάκης/Γ.Γ. υπ. Οικονομίας: Η θετική ψήφος είναι το ΟΧΙ


Μετά από πέντε χρόνια σκληρής λιτότητας την Κυριακή έχουμε επιτέλους τη δυνατότητα, με δημοψήφισμα, όλοι οι πολίτες της χώρας να αποφασίσουμε για το αν θέλουμε να συνεχιστεί ή ΟΧΙ. Το ερώτημα του δημοψηφίσματος έχει δύο σκέλη. Το πρώτο αφορά τα δημοσιονομικά μέτρα και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, δηλαδή, το πώς και από πού «θα βρεθούν τα λεφτά»: Αν υπερισχύσει το ΟΧΙ, σημαίνει ότι θα πληρώσουν επιτέλους και οι έχοντες, ότι θα επανέλθουν τα εργασιακά δικαιώματα, ότι θα υπάρχει δίχτυ κοινωνικής ασφάλειας για τους φτωχούς πολίτες. Αν υπερισχύσει το ΝΑΙ, τότε θα συνεχιστεί η κοινωνικά άδικη κατανομή των βαρών. 

Το δεύτερο σκέλος του ερωτήματος αφορά τη βιωσιμότητα του χρέους: Αν υπερισχύσει το ΟΧΙ σημαίνει ότι θα έχουμε ένα κοινωνικά βιώσιμο δημόσιο χρέος. Το κράτος δεν θα πρέπει να περικόπτει κοινωνικές δαπάνες για να παράγει υψηλά πλεονάσματα τα οποία θα δίνει σε τόκους και χρεολύσια. Αν υπερισχύσει το ΝΑΙ, σημαίνει ότι η ελληνική κοινωνία θα μείνει εγκλωβισμένη στην παγίδα υψηλού, μη βιώσιμου χρέους και σε πέντε μήνες η κυβέρνηση θα κληθεί να υπογράψει ένα νέο μνημόνιο σκληρής λιτότητας.

Το δημοψήφισμα όμως δεν κρίνει μόνο την κατεύθυνση των μεταρρυθμίσεων και την κοινωνική βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους. Το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου θα στείλει και ένα μήνυμα σε ολόκληρη την Ευρώπη και σε ολόκληρο τον κόσμο. Το ΟΧΙ θα ενισχύσει τις πολιτικές δυνάμεις που μάχονται ενάντια στη λιτότητα, θα βοηθήσει το Podemos στην πορεία του προς τις εκλογές του Νοεμβρίου στην Ισπανία και θα ανοίξει νέους δρόμους για τις κοινωνίες όλων των ευρωπαϊκών χωρώνΤην Κυριακή η θετική ψήφος, η ψήφος υπέρ μιας καλύτερης ζωής για μας και τις επόμενες γενιές είναι το ΟΧΙ. Ας μη χάσουμε αυτήν την ιστορική ευκαιρία. 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις