Οικονομία

Μίχαλος: Το παραεμπόριο προκαλεί απώλεια φορολογικών εσόδων 6 έως 8 δισ. ευρώ


Tη σύσταση ειδικού σώματος πάταξης παραεμπορίου πρότεινε ο πρόεδρος της ΚΕΕ και του ΕΒΕΑ,Κωνσταντίνος Μίχαλος, με επιστολή του προς τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη, υπογραμμίζοντας, μεταξύ άλλων, την ανάγκη για άμεση πάταξη του φαινομένου, το οποίο έχει λάβει διαστάσεις μάστιγας για την αγορά, καθώς σε ετήσια βάση το παραεμπόριο προκαλεί απώλεια φορολογικών εσόδων 6 έως 8 δισ. ευρώ, ενώ ο διαφεύγων τζίρος από την αγορά φτάνει τα 25 δισ. ευρώ.

Ο κ. Μίχαλος τονίζει :«Η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων και τo Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών έχουν αναδείξει εδώ και πολλά χρόνια, ως ζωτικής σημασίας προτεραιότητα, την αποτελεσματική πάταξη του λαθρεμπορίου και του παραεμπορίου. Πρόκειται για δραστηριότητες που προκαλούν τεράστια ζημιά στην αγορά, σε όρους διαφυγόντος τζίρου έως 25 δισ. ευρώ, σε μια εποχή όπου οι νόμιμες και συνεπείς στις υποχρεώσεις τους επιχειρήσεις δίνουν αγώνα επιβίωσης. Στερούν, ταυτόχρονα, φορολογικά έσοδα 6 έως 8 δισεκατομμύρια ευρώ από τα δημόσια ταμεία, σε μια περίοδο όπου οι φορολογούμενοι, νοικοκυριά και επιχειρήσεις καλούνται να πληρώσουν δυσβάσταχτους άμεσους και έμμεσους φόρους. Επιπλέον, μέσα από την παροχή προϊόντων αμφιβόλου προέλευσης και ποιότητας, δημιουργούν σοβαρούς κινδύνους για την ασφάλεια και την υγεία των καταναλωτών.

Από την περασμένη δεκαετία, τα Επιμελητήρια δίνουν τη δική τους μάχη απέναντι στο φαινόμενο, με σχετικές μελέτες, υπομνήματα προς τους αρμόδιους φορείς, με ειδική εκστρατεία ενημέρωσης των καταναλωτών, αλλά και με δέσμη συγκεκριμένων προτάσεων αντιμετώπισης. Δυστυχώς, μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει τίποτα και η Πολιτεία φαίνεται να σηκώνει τα χέρια ψηλά. Οι όποιες προσπάθειες έγιναν μέχρι τώρα, ήταν αποσπασματικές, ασυντόνιστες και καταδικασμένες να αποτύχουν.

Το κράτος πρέπει να παρέμβει άμεσα και αποτελεσματικά, για να προστατέψει τη νόμιμη εμπορική δραστηριότητα και το δημόσιο συμφέρον από την εξάπλωση του παραεμπορίου. Οφείλει να αναλάβει δράση, με πρώτο βήμα τη σύσταση Ειδικού Σώματος Δίωξης Παραεμπορίου, με πανελλαδική διάρθρωση, ενοποίηση όλων των σχετικών αρμοδιοτήτων και αποκλειστική υπευθυνότητα για το αντικείμενο. Επιπλέον, απαιτείται εντατικοποίηση της αστυνόμευσης, συντονισμός μεταξύ των διαφόρων αρμοδίων ελεγκτικών οργάνων και αυστηρή εποπτεία ενάντια στη διαφθορά και τη συναλλαγή, ανάμεσα σε κυκλώματα και επίορκους κρατικούς λειτουργούς. Η ενεργοποίηση των ελεγκτικών μηχανισμών του κράτους ενάντια στην παρανομία και στη διαφθορά, πρέπει να είναι ισχυρή και διαρκής, ώστε να λειτουργεί όχι μόνο κατασταλτικά, αλλά και αποτρεπτικά.

Η δραστική αντιμετώπιση του παραεμπορίου και του λαθρεμπορίου είναι ένα απαραίτητο βήμα, προκειμένου να στηριχθούν οι ελληνικές επιχειρήσεις και ταυτόχρονα να δημιουργηθεί περισσότερος δημοσιονομικός χώρος για την ανάπτυξη. Είναι, επίσης, απαραίτητη, προκειμένου να δοθεί – εντός και εκτός συνόρων – το μήνυμα ότι η Ελλάδα είναι ένα σύγχρονο, ευρωπαϊκό κράτος, στο οποίο οι νόμοι και οι κανόνες τηρούνται από όλους.

Άμεσα μέτρα που προτείνουν τα Επιμελητήρια για την αντιμετώπιση του παραεμπορίου

Η διοικητική ενοποίηση όλων των διευθύνσεων εμπορίου και των ελεγκτικών μηχανισμών και η δημιουργία μιας κεντρικής δομής στην Περιφέρεια, τόσο για την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς όσο και για την πάταξη της γάγγραινας του παραεμπορίου. Τα Επιμελητήρια ήδη έχουν προτείνει τη δημιουργία ειδικού Σώματος Δίωξης Παραεμπορίου. Στόχος θα είναι ο εντοπισμός των κεντρικών αποθηκών παράνομων προϊόντων και την αποδιοργάνωση των κυκλωμάτων τροφοδοσίας.

Διαφορετικά, να υπάρξει αποτελεσματικότερος συντονισμός μεταξύ των διαφόρων αρμοδίων ελεγκτικών οργάνων και πλήρης αποσαφήνιση της αποστολής τους.

Η πιστή εφαρμογή της νομοθεσίας για το παραεμπόριο αρχικά, αλλά και η κωδικοποίηση, ο εκσυγχρονισμός και η αυστηροποίηση των νόμων και διατάξεων που αφορούν τα εμπλεκόμενα με το παραεμπόριο αδικήματα», αναφέρει ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ.

Καταλήγοντας, επισημαίνει τις παρακάτω προτάσεις:

  • "Εντατικοποίηση της αστυνόμευσης στις περιοχές όπου ανθεί η παράνομη εμπορική δραστηριότητα.
  • Εξασφάλιση όλων των αναγκαίων μέσων και εργαλείων, για την αποτελεσματικότερη άσκηση της αποστολής των εμπλεκόμενων με το παραεμπόριο φορέων.
  • Η επισήμανση, σε συνεργασία με τους εμπλεκόμενους φορείς, των καταστημάτων που λειτουργούν χωρίς τις νόμιμες άδειες, ώστε να ελεγχθεί αποτελεσματικότερα, η διάθεση της παραγωγής τους και η πιθανή εμπλοκή τους σε παραεμπορικές και παράνομες  δραστηριότητες.
  • Η επισήμανση και ο συστηματικός έλεγχος των εμπορικών και μεταποιητικών καταστημάτων των οποίων οι φορείς είναι αλλοδαποί αλλά και των κάθε λογής πάγκων και υπαίθριων παζαριών.
  • Η υλοποίηση συγκεκριμένων δράσεων για την ομαλή ένταξη στην επιχειρηματική δραστηριότητα ειδικών ομάδων του πληθυσμού, όπως για παράδειγμα οι Ρομά.
  • Αυστηρή εποπτεία και δικλείδες ενάντια στη διαφθορά και τη συναλλαγή ανάμεσα σε κυκλώματα και επίορκους κρατικούς λειτουργούς.
  • Η διαμόρφωση μιας δυναμικής εθνικής «καμπάνιας» ευαισθητοποίησης του κοινού για το παραεμπόριο, αναφερόμενη στους κινδύνους για την εθνική οικονομία το περιβάλλον, τον τουρισμό και τον καταναλωτή", καταλήγει.
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις