Οικονομία

Μίχαλος: Το ελληνικό οικοσύστημα καινοτομίας γεννήθηκε και αναπτύχθηκε μέσα στην κρίση


«Στην Ελλάδα διαθέτουμε ένα δυναμικό οικοσύστημα καινοτομίας, που γεννήθηκε ταυτόχρονα σχεδόν με την έναρξη της κρίσης και κατάφερε να αναπτυχθεί παρά τα εμπόδια. Μέσα σε λιγότερα από δέκα χρόνια, είδαμε να αναδεικνύονται οι πρώτοι «πρωταθλητές», να αυξάνονται τα επενδυόμενα κεφάλαια, να δημιουργούνται δίαυλοι με την πανεπιστημιακή κοινότητα, αλλά και νέα δίκτυα και δομές για την υποστήριξη της καινοτόμου επιχειρηματικότητας», υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος. Κωνσταντίνος Μίχαλος, μιλώντας, σήμερα, στην 1η Τριμερή Επιχειρηματική Συνάντηση Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ στο Τελ Αβίβ, με τη συμμετοχή του προέδρου του Κυπριακού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Χριστόδουλου Αγκαστινιώτη και του προέδρου της Ομοσπονδίας Εμπορικών Επιμελητηρίων του Ισραήλ Uriel Lynn.

Συγκεκριμένα, ο κ. Μίχαλος επεσήμανε, στην ομιλία του με θέμα τη «Διασυνοριακή Συνεργασία στην Καινοτομία και το Εμπόριο», ότι στην Ελλάδα υπάρχουν περισσότερες από 400 νεοφυείς επιχειρήσεις που κινούνται γύρω από τον τεχνολογικό τομέα και μεγάλος αριθμός startups που δραστηριοποιούνται σε άλλους κλάδους, όπως ο αγροτοδιατροφικός. Επίσης μέχρι το τέλος του 2017 πάνω από 250 εκατ. ευρώ είχαν επενδυθεί σε ελληνικές νεοφυείς επιχειρήσεις ενώ από το 2014 και μετά πολλές από αυτές μπαίνουν στο στόχαστρο ξένων επενδυτών, με επιτυχημένα παραδείγματα εξαγορών.

Παράλληλα, σημείωσε πως αντίστοιχα στο Ισραήλ λειτουργούν χιλιάδες νεοφυείς επιχειρήσεις, πάνω από 300 πολυεθνικές επιχειρήσεις έχουν ιδρύσει παραρτήματα και ερευνητικά κέντρα ενώ δραστηριοποιούνται περίπου 60 με 70 κεφάλαια επιχειρηματικών συμμετοχών (Venture Capital) και εμφανίζεται η τάση μεγάλες εταιρίες να ιδρύουν δικά τους επενδυτικά κεφάλαια στο Ισραήλ, ώστε να έχουν συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι του ανταγωνισμού για την απόκτηση καινοτομιών.

Κλείνοντας, μίλησε για τους τομείς που μπορούν να ενισχυθούν οι εμπορικές σχέσεις των τριών χωρών, αναφέροντας ότι οι ανερχόμενοι για τις ελληνικές εξαγωγές κλάδοι είναι αυτοί των τροφίμων, των φαρμακευτικών και παραφαρμακευτικών προϊόντων και συμπληρωμάτων διατροφής, των τεχνολογιών επικοινωνιών και πληροφορικής, των έτοιμων ενδυμάτων, αλλά και των δομικών υλικών και πρόσθεσε πως μπορεί επίσης να υπάρξει τριμερής επιχειρηματική συνεργασία - συμπαραγωγή, κοινοπραξίες, έρευνα και ανάπτυξη νέων προϊόντων και αξιοποίηση δικτύων διανομής - με σκοπό το άνοιγμα σε τρίτες αγορές.

«Στα πλεονεκτήματα της τριμερούς επιχειρηματικής συνεργασίας περιλαμβάνονται η εγγύτητα, το χαμηλό μεταφορικό κόστος και η ταχύτητα παράδοσης, το υψηλό επίπεδο πολιτικών διμερών σχέσεων, οι ευνοϊκότεροι όροι εισόδου για τρόφιμα και ποτά από την Ε.Ε. με βάση τη συμφωνία σύνδεσης Ε.Ε. και Ισραήλ και οι μηδενικοί δασμοί για βιομηχανικά αγαθά, με βάση τη συμφωνία σύνδεσης Ε.Ε. και Ισραήλ», κατέληξε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις