Οικονομία

Μιχαηλίδου: Αναπτυξιακή η διασύνδεση επιδομάτων με τη φοίτηση στο σχολείο


Πραγματοποιήθηκε σήμερα Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2020, η εισήγηση της υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Δόμνας Μιχαηλίδου για το νομοσχέδιο με τίτλο «Επίδομα Γέννησης και Λοιπές Διατάξεις» στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής.

Όπως τόνισε η κ. Μιχαηλίδου, με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο και τη χορήγηση του επιδόματος γέννησης θεμελιώνεται για πρώτη φορά μια σύγχρονη δημογραφική πολιτική. Παράλληλα, αναμορφώνονται οι όροι χορήγησης τριών άλλων βασικών επιδομάτων (παιδιού, στέγασης, ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος).

Το επίδομα γέννησης που αποτελεί την κορωνίδα του Νομοσχεδίου, όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση, είναι το πρώτο βήμα για την αντιστροφή της αρνητικής δημογραφικής τάσης. Σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα μέτρα τα οποία ήδη υλοποιεί η κυβέρνηση - όπως τα 1.000 ευρώ αφορολόγητο για κάθε παιδί και τη μείωση ΦΠΑ σε βρεφικά είδη και σχολικά καθίσματα συν την ενίσχυση των βρεφονηπιακών σταθμών - διαμορφώνουν μια συνολική πολιτική για την αντιμετώπιση του δημογραφικού.

Στο πλαίσιο της επικαιροποίησης των όρων χορήγησης άλλων επιδομάτων η υφυπουργός τόνισε ιδιαίτερα τη διασύνδεση της χορήγησης επιδομάτων με την επαρκή φοίτηση στο σχολείο, υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για ουσιαστικό μέτρο με αναπτυξιακή διάσταση, κατά των κοινωνικών αποκλεισμών και ενίσχυσης του ρόλου του σχολείου ως μηχανισμού κοινωνικής κινητικότητας, ενώ διέψευσε κατηγορηματικά τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης περί «κρυφών περικοπών».

Στην εισήγησή της η υφυπουργός δήλωσε: «Δεν κρύβονται περικοπές στο δεύτερο μέρος του σχεδίου νόμου ούτε ισχύουν τα περί εξοικονόμησης που κάνει το κράτος με τη διασύνδεση με το σχολείο. Το κράτος δεν προσπαθεί να κάνει δημοσιονομική εξοικονόμηση. Αυτό που θέλουμε είναι να στέλνουν όλες οι οικογένειες τα παιδιά τους στο σχολείο. Πρέπει να πολεμήσουμε τη σχολική διαρροή. Δεν είναι δυνατόν να μιλάμε γι' αυτό το φαινόμενο σε μια σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα. Η διάταξη δεν εφαρμόζεται στην περίπτωση που ένα παιδί έχει μαθησιακές δυσκολίες ή είναι άρρωστο. Επαναλαμβάνει την τάξη και οι γονείς συνεχίζουν να παίρνουν το επίδομα. Όμως πρέπει να κινητοποιήσουμε τους γονείς να πηγαίνουν τα παιδιά σχολείο»

Ως προς το κριτήριο διαμονής, όπως τόνισε η υφυπουργός, το επίδομα γέννησης χορηγείται σε πολίτες τρίτης χώρας που διαμένουν στην Ελλάδα τα τελευταία 12 χρόνια, διάρκεια που κρίνεται ικανή για την απόκτηση ισχυρού βιοτικού δεσμού των δικαιούχων με την χώρα και την ελληνική κοινωνία.

Τέλος, με το Νομοσχέδιο, θεσπίζεται η τελευταία εργάσιμη κάθε μήνα ως η ημέρα καταβολής των επιδομάτων από τον ΟΠΕΚΑ, ρύθμιση που θα βοηθήσει στον καλύτερο προγραμματισμό των δικαιούχων και των αρμόδιων αρχών.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις