Πολιτική

Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε δημοσιονομικό χώρο για να προστατεύσουμε όσους πλήττονται


Απόλυτη προτεραιότητα η προστασία της δημόσιας υγείας, τόνισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την τηλεδιάσκεψη των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που είναι ακόμη σε εξέλιξη. Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε την ανάγκη πρόσθετου δημοσιονομικού χώρου, ώστε να μπορεί η κυβέρνηση να προστατεύσει όσους πλήττονται από την επιδημία του κορoνοϊού.

Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές στην τηλεδιάσκεψη των ηγετών της ΕΕ, η οποία είναι ακόμη σε εξέλιξη, ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης, μεταξύ άλλων, τόνισε ότι είναι απόλυτη προτεραιότητα η προστασία της δημόσιας υγείας. «Σε αυτό το πλαίσιο χρειαζόμαστε δημοσιονομικό χώρο για να προστατέψουμε όσους πλήττονται», υπογράμμισε, ενώ τόνισε την ανάγκη ενίσχυσης του συστήματος υγείας των κρατών μελών σε μέσα και προσωπικό. '

Έθεσε παράλληλα το ζήτημα της ανάληψης οικονομικών μέτρων για την ενίσχυση της ρευστότητας και την στήριξη της οικονομικής δραστηριότητας που πλήττεται. Το κόστος των μέτρων αυτών πρέπει να εξαιρεθεί από τους δημοσιονομικούς στόχους των κρατών-μελών, όπως προβλέπονται από το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης ή από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας όπως η Ελλάδα.

Επίσης ζήτησε την ανάληψη ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας για την προμήθεια ειδών προστασίας (π.χ. μάσκες) και αντιμετώπισης (π.χ. αναπνευστήρες) σε ευρωπαϊκό επίπεδο και μετά την κατανομή τους, ανάλογα με τις ανάγκες, στα κράτη-μέλη.