Πολιτική

Μητσοτάκης: Τι θα κάνουμε στην οικονομία – Τα μέτρα στήριξης για την κοινωνία


Ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας έως το τέλος του 2023- Πακέτο φοροελαφρύνσεων, συνέχιση του market pass, νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο

Tις κατευθυντήριες γραμμές της οικονομικής πολιτικής που θα εφαρμόσει η κυβέρνηση την τετραετία αλλά και τις άμεσες δράσεις που έχουν κυρίαρχο στόχο τη στήριξη των νοικοκυριών κατά της ακρίβειας, ανακοίνωσε πρωθυπουργός κατά τις προγραμματικές δηλώσεις στη Βουλή.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προανήγγειλε ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας έως το τέλος του 2022, καθώς και πρόωρη αποπληρωμή διμερών δανείων του πρώτου μνημονίου. Σημείωσε, πως ο στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι η επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων, όπως και η μείωση του δημόσιου χρέους ως ποσοστού του ΑΕΠ αρκετά κάτω από 140% έως το 2027.

Επίσης ο πρωθυπουργός έθεσε ως προτεραιότητες για την οικονομική πολιτική και την υποχώρηση της ανεργίας στο 8% μέσα στην επόμενη τετραετία, την άνοδο των εξαγωγών στο 60% του ΑΕΠ και τη μείωση των ανισοτήτων με μόνιμα μέτρα στήριξης και στοχευμένες πρωτοβουλίες όποτε χρειάζεται. 

Μέτρα στήριξης, μισθολόγιο στο Δημόσιο και φοροελαφρύνσεις

Αναφορικά με τα μέτρα κατά της ακρίβεια, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι θα συνεχιστεί το market pass και τους επόμενους μήνες, ενώ καθιερώνεται ως μόνιμο μέτρο το youth pass σε κάθε νέο, που θα καταβληθεί για πρώτη φορά το Σεπτέμβριο.

Ακόμη από 1.1.24 τίθεται σε ισχύ το νέο μισθολόγιο δημοσίων υπαλλήλων με οριζόντιες αυξήσεις για πρώτη φορά μετά από 14 χρόνια.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, θα υπάρξει ειδική έμφαση στις αμοιβές όσων κατέχουν θέσεις ευθύνης, ενώ αυξάνεται το οικογενειακό επίδομα από 20 έως 50 ευρώ. 

Το πακέτο φοροελαφρύνσεων που θα φέρει προς ψήφιση το υπουργείο Οικονομικών, προβλέπει πρόσθετη μείωση φόρου κατά 1000 ευρώ στις οικογένειες με παιδιά, νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ 10% για κάθε ασφαλισμένο σπίτι από φυσικές καταστροφές, μόνιμη απαλλαγή πρώην δικαιούχων του πρώην ΕΚΑΣ από τις φαρμακευτικές δαπάνες.

Επίσης, όπως τόνισε ο κ.Μητσοτάκης, καθιερώνεται πια η κοστολόγηση των προεκλογικών προγραμμάτων από ανεξάρτητο φορέα. 

Επίδομα προσωπικής διαφοράς και το 2024

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε πως θα συνεχιστεί η εφάπαξ ενίσχυση στο τέλος του έτους όσων συνταξιούχων συνεχίζουν να πλήττονται από την προσωπική διαφορά του κ. Κατρόυγκαλου.

Επιπροσθέτως έκανε γνωστό ότι αλλάζει το «ποινολόγιο» για τους εργαζόμενους συνταξιούχους. «Όσοι συνταξιούχοι θέλουν να εργάζονται δεν θα βλέπουν τη σύνταξή τους μειωμένη κατά 30%. Θα λαμβάνουν ολόκληρη τη σύνταξη, θα βλέπουν μικρή παρακράτηση στα πρόσθετα έσοδά τους από τη νόμιμη, δηλωμένη», τόνισε χαρακτηριστικά.

Αναμόρφωση του ΕΣΥ

Περιγράφοντας τους στόχους του για το ΕΣΥ, ο κ. Μητσοτάκης την χαρακτήρισε προσωπικό στοίχημα και δεσμεύτηκε εκ νέου για 10.000 προσλήψεις. Σκοπός μας, είπε, είναι να μπορεί το ΕΚΑΒ να ανταποκρίνεται σε επτά με δέκα λεπτά.

Ακόμη, εξήγγειλε επέκταση των δωρεάν προληπτικών εξετάσεων σε όλους τους πολίτες για όλα τα νοσήματα, καθώς και για δημιουργία συμβουλευτικών δομών περίθαλψης για ζητήματα ψυχικής υγείας.

Οι αλλαγές στην Παιδεία

Για την Παιδεία, εξήγγειλε πρόγραμμα κατάρτισης και πιστοποίησης για 100.000 υποψηφίους στον κλάδο ττης Τεχνολογίας. Είπε ότι οι διακρατικές συμφωνίες του άρθρου 28 του Συντάγματος ανοίγουν τον δρόμο για την αναγνώριση ιδιωτικών πανεπιστημίων στη χώρα μας από το Ανώτατο Συμβούλιο Παιδείας, ανοίγοντας τον δρόμο για την αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος.

«Οι διακρατικές συμφωνίες του άρθρου 28 του Συντάγματος προσφέρουν σήμερα τη δυνατότητα να υπάρξει αναγνώριση ξένων πανεπιστημών, που θα ήθελαν να επενδύσουν στην Ελλάδα. Κάτι τέτοιο θα ξεκαθάριζε το τοπίο και θα προετοίμαζε το πεδίο για τη μεγάλη αναθεώρηση του άρθρου 16 και σε αυτό το δρόμο θα κινηθούμε άμεσα» υπογράμμισε.

Κάλεσε μάλιστα τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Νίκο Ανδρουλάκη, να βρουν μαζί τους 180 βουλευτές που απαιτούνται για την αναθεώρηση και να σπάσει, επιτέλους, όπως παρατήρησε, το κρατικό μονοπώλιο.

Όπως ακόμη επισήμανε, τα πρότυπα και πειραματικά σχολεία στη χώρα μας θα φτάσουν τα 180 μέχρι το 2027. Έμφαση επίσης θα δοθεί στην κτιριακή αναβάθμιση των σχολικών υποδομών, με πρόγραμμα που θα ξεκινήσει από τον Σεπτέμβριο, καθώς και στην προσχολική αγωγή.

Αρχές του 2025 εκκινεί η διαδικασία της συνταγματικής μεταρρύθμισης

Αναφερόμενος σε σειρά άλλων μέτρων και στόχων, ο πρωθυπουργός είπε ότι θα διπλασιαστούν οι πόροι του προγράμματος «Σπίτι μου», ενώ η Ελλάδα θα είναι πρωταγωνίστρια, έως το 2030, στη μάχη της κλιματικής αλλαγής, καθώς το 80% της συνολικής ενέργειας θα παράγεται, έως τότε, από ΑΠΕ.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις