Πολιτική

Μητσοτάκης στον ΟΗΕ: Ο Ερντογάν έχει εμμονές με την Ελλάδα – Κόκκινη γραμμή η κυριαρχία μας στα νησιά


«Επίθεση φιλίας» στο λαό της Τουρκίας εξαπέλυσε από το βήμα της ΓΣ του ΟΗΕ ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Η Ελλάδα δεν σας απειλεί, είμαστε φίλοι σας».

Ταυτόχρονα, κατήγγειλε τον αναθεωρητισμό και την επιθετικότητα της τουρκικής ηγεσίας τονίζοντας: «Έχω πει ότι είμαι πάντα ανοιχτός στο διάλογο βάσει του διεθνούς δικαίου», τόνισε, σημειώνοντας ότι «η Τουρκία είναι σημαντική χώρα, μέλος του ΝΑΤΟ» και πως έχει τη δυνατότητα να παίξει ένα σπουδαίο ρόλο. Παρά ταύτα, συμπλήρωσε, «παίζει έναν αποσταθεροποιητικό ρόλο στην Ανατολική Μεσόγειο και αλλού».

Αναλυτικά:

Με αναφορές στον πόλεμο στην Ουκρανία ξεκίνησε την ομιλία του ο πρωθυπουργός. «Πριν από 77 χρόνια«, είπε, «αυτός ο οργανισμός ιδρύθηκε μετά από το χάος του πολέμου, είπε ο πρωθυπουργός ξεκινώντας την ομιλία του στον ΟΗΕ. Στόχος, είπε ήταν η εναρμόνιση των σχέσεων των κρατών και το απαραβίαστο των συνόρων και τους διεθνούς δικαίου».

«Ήταν», τόνισε, «η πρώτη πολυμερής απόκριση του κόσμου στην επιθετικότητα των πολλών απέναντι στους λίγους». «Σήμερα», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, «ο ΟΗΕ είναι σε σταυροδρόμι. Είμαστε σε ένα κρίσιμο σημείο αντιμέτωποι με μια επιλογή: είτε θα ενωθούμε για να αντιμετωπίσουμε τις δυνάμεις του αυταρχισμού για να υπερασπιστούμε τα ανθρώπινα δικαιώματα είτε θα αποτύχουμε. Αν επιλέξουμε το πρώτο θα διασφαλίσει την προάσπιση των αξιών αυτού του οργανισμού αλλιώς οι συνέπειες θα είναι τεράστιες. Σήμερα, οι αναμνήσεις αυτής της σκοτεινής ηπείρου έχουν έρθει στην επιφάνεια μετά την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Για πολλά χρόνια πιστεύαμε ότι η κοινή συνεργασία και το κράτος δικαίου είχαν κυριαρχήσει. Κανείς δεν θα τολμούσε να παραβιάσει το δικαίωμα μιας άλλης χώρα να υπάρχει και δυστυχώς κάναμε λάθος. Σταθήκαμε στο πλευρό της Ουκρανίας επιβάλλαμε κυρώσεις και πλέον η κατάσταση έχει αλλάξει. Αυτή ήταν μια ξεκάθαρη θέση σε αυτό τον αδικαιολόγητο πόλεμο.

Αυτή είναι η απόκριση της Ε.Ε. για τον κόσμο του μέλλοντος. Δεν θέλουμε έναν κόσμο που ο ισχυρός θα επιβάλλεται στον αδύναμο. Είναι επιτακτική ανάγκη να στείλουμε μήνυμα σε άλλα αυταρχικά καθεστώτα. Αυτό δεν θα γίνει ανεκτό από την παγκόσμια κοινότητα των δημοκρατικών κρατών».

Η Ελλάδα δεν αποτελεί απειλή για την Τουρκία – Κόκκινη γραμμή μου η απειλή της εθνικής μας κυριαρχίας

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνέχισε την ομιλία του στη 77η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, στέλνοντας ξεκάθαρο μήνυμα: «Η Ελλάδα δεν αποτελεί απειλή για την χώρα σας. Είμαστε γείτονες.

Με αυτό το μήνυμα ο πρωθυπουργός έτεινε χείρα φιλίας προς τον τουρκικό λαό ενώ ταυτόχρονα προειδοποίησε τον Ερντογάν ότι δεν θα αφήσει κανέναν να απειλήσει την εθνική μας κυριαρχία.

«Είναι η 4η ομιλία μου ως πρωθυπουργός εδώ. Είμαι πάντα ανοικτός στον διάλογο και την επίλυση των διαφορών με ένα τρόπο που συνάδει με το διεθνές δίκαιο. Η Τουρκία είναι μια σημαντική χώρα μέλος του ΝΑΤΟ και αν το επιλέξει σύμμαχος της Ελλάδας και της Ε.Ε. Πέτυχε μια συμφωνία για την εξαγωγή σιτηρών από την Ουκρανία αλλά συνεχίζει να παίζει αποσταθεροποιητικό ρόλο στην ανατολική Μεσόγειο.

Ωστόσο, η ηγεσία της Τουρκίας έχει μια περίεργη εμμονή με την χώρα μου. Απειλούν ότι θα έρθουν τη νύχτα. Αυτή είναι η γλώσσα ενός επιτιθέμενου και όχι ειρηνοποιού. Απειλεί την κυριαρχία στο Αιγαίο και αναπτύσσει ένα αφήγημα που ξεκινά από την κρίση των Ιμίων με ένα casus belli. Αυτό το αφήγημα συνεχίζεται και απείλησε την κυριαρχία μας σε μεγάλα νησιά όπως η Χίος και η Ρόδος. Αυξάνεται η απειλή και χαρακτηρίζεται από κλιμάκωση και επιθετική ρητορική και παραβίαση των δικαιωμάτων στην θάλασσα και τον αέρα.

Και ρωτάω είναι αυτή συμπεριφορά σύμφωνη με χώρα μέλος του ΝΑΤΟ; Τα αιτήματα της Τουρκίας για την κυριαρχία των ελληνικών νησιών είναι αβάσιμα και έωλα. Αυτή είναι μια κόκκινη γραμμή που δεν θα αφήσω κανείς να περάσει».

Αμοιβαία αποδεκτή λύση στο Κυπριακό – Η Ρωσία μετέτρεψε τους φυσικούς πόρους σε όπλο

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην ενεργειακή κρίση και τον παράγοντα που την προκάλεσε την Ρωσία λέγοντας: «Σε όλη την Ευρώπη αντιμετωπίζουμε το ενδεχόμενο ενός δύσκολου χειμώνα . Η Ρωσία μετέτρεψε τους φυσικούς της πόρους σε όπλο. Δεν θα πετύχει. Θα στηρίξουμε τους πολίτες μας για να προάγουμε την ενεργειακή επάρκεια. Ποτέ ξανά δεν θα επιτρέψουμε να μας απειλήσουν. Ξέρουμε ότι θα πληρώσουμε τίμημα γιατί είμαστε στην σωστή πλευρά της ιστορίας. Ο αγώνας κατά των fake news δεν πρέπει να συνεχιστεί. Η Ουκρανία δεν είναι η μόνη χώρα στην μεταπολεμική Ευρώπη που δέχεται επίθεση.

Οι Κύπριοι ζουν σε ένα διχοτομημένο νησί από μια παράνομη κατοχή. Η Άγκυρα επιμένει με απαράδεκτες αιτήσεις για μια λύση που θα βασίζεται σε δυο κράτη. Η Ελλάδα στηρίζει σθεναρά τις προσπάθειες του γ.γ. για μια αμοιβαία αποδεκτή λύση».

Τα Γλυπτά του Παρθενώνα θα επιστρέψουν σπίτι τους

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην κλιματική αλλαγή και στην διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς. «Η Ελλάδα σε συνεργασία με την Ουνέσκο έχει αναφερθεί στις καταστροφικές συνέπειες που μπορεί να έχει η κλιματική αλλαγή. Η προσπάθεια για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα είχε την υποστήριξη όλων σας και σας ευχαριστώ γι αυτό και όσο και αν χρειαστεί τα Μάρμαρα του Παρθενώνα θα επιστρέψουν σπίτι τους».

Ανοιχτό το ενδεχόμενο συνάντησης με Ερντογάν

Λίγο πριν ανέβει στο βήμα του ΟΗΕ ο Έλληνας πρωθυπουργός, ο εκπρόσωπος Τύπου του Τούρκου προέδρου, Ιμπραχίμ Καλίν, σε συνέντευξή του στο NTV άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο συνάντησης Μητσοτάκη-Ερντογάν στην Πράγα, αν και είπε ότι μια τέτοια συνάντηση θα κριθεί από τα βήματα της ελληνικής πλευράς.

Νωρίτερα, ο Έλληνας πρωθυπουργός, κατά τη συζήτηση που είχε στο Council on Foreign Relations και αναφερόμενος στην τουρκική προκλητικότητα, είπε: «Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι πάντα επεδίωκα μια εποικοδομητική σχέση με την Τουρκία. Πριν από τρία χρόνια τού είχα πει να κάνουμε μια νέα αρχή. Μετά υπέγραψε ΑΟΖ με τη Λιβύη που αγνοεί την ύπαρξη ελληνικών νησιών, μια γεωγραφική παραδοξότητα. Μετά έχουμε την εργαλειοποίηση των μεταναστών, αμφισβήτηση των νησιών μας».

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ετικέτες ΟΗΕ