Πολιτική

Μητσοτάκης: Προτείνουμε 120 δόσεις για τις οφειλές των νοικοκυριών


Ρύθμιση 120 δόσεων για τους πολίτες που που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές στις εφορίες και τα ασφαλιστικά, με ελάχιστο ποσό των 20 ευρώ το μήνα, προβλέπει πρόταση της Νέας Δημοκρατίας που παρουσίασε ο πρόεδρος του κόμματος Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Η Νέα Δημοκρατία έχει καταθέσει μία ολοκληρωμένη πρόταση, για έναν απλό μηχανισμό ρύθμισης και διαγραφής οφειλών. Δίνει μια δεύτερη ευκαιρία σε ελεύθερους επαγγελματίες και σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Παράλληλα, για όλους τους πολίτες που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές στις εφορίες και στα ασφαλιστικά ταμεία, έχουμε προτείνει μία ρύθμιση 120 δόσεων, ώστε να κάνουν μια νέα αρχή στις σχέσεις τους με το Δημόσιο. Και αυτό αφορά κατεξοχήν τις Ελληνίδες και τους Έλληνες που χρωστούν στο κράτος μέχρι 3.000 ευρώ, δηλαδή 4 στους 5 οφειλέτες. Εννοείται, βέβαια, ότι για τους συνεπείς φορολογούμενους και δανειολήπτες θα υπάρχει μια ακόμη πιο ευνοϊκή ρύθμιση: το λεγόμενο “λευκό μητρώο” που προτείνουμε, δήλωσε ο κ Μητσοτάκης. Με τις προτάσεις μας, δίνουμε μια δεύτερη ευκαιρία σε όσους έπεσαν τα χρόνια της κρίσης να ξανασηκωθούν. Και στην ελληνική οικονομία να αναπτυχθεί βιώσιμα και δυναμικά. Έχουμε το σχέδιο. Μπορούμε και είμαστε έτοιμοι να πάμε την Ελλάδα μπροστά», κατέληξε .

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΝΔ θα υπάρξουν άμεσες διευκολύνσεις και για τις 130.000 οικογένειες που περιμένουν τη ρύθμιση των χρεών τους με βάση το νόμο Κατσέλη που θα χωριστούν σε τρεις κατηγορίες.

Η πρόταση της ΝΔ για για τα νοικοκυριά προβλέπει ότι οι εκκρεμείς υποθέσεις θα χωριστούν σε 3 βασικές κατηγορίες:
οφειλέτες χωρίς περιουσιακά στοιχεία
οφειλέτες με μοναδικό περιουσιακό στοιχείο την κύρια κατοικία τους
οφειλέτες με επιπλέον περιουσιακά στοιχεία πέραν της κύριας κατοικίας τους.

Οι υποθέσεις της τρίτης κατηγορίας θα εκδικάζονται κατά προτεραιότητα καθώς σε αυτήν, κατά κύριο λόγο, βρίσκονται οι περισσότεροι στρατηγικοί κακοπληρωτές. Για την επίτευξη αυτού του στόχου θα υπάρξει άμεση ενίσχυση των Ειρηνοδικείων των μεγάλων αστικών κέντρων (Αθήνας και Θεσσαλονίκης) με Ειρηνοδίκες από γειτονικές περιοχές όπου δεν υπάρχει μεγάλος φόρτος εργασίας. 

Για τις επιχειρήσεις 

Από τις 400.000 επιχειρήσεις που έχουν οφειλές, μόλις 900 επιχειρήσεις σε όλη τη χώρα κατάφεραν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους με τον εξωδικαστικό μηχανισμό της κυβέρνησης.  

Θα εφαρμοστεί μία απλοποιημένη και αυτόματη εξωδικαστική επίλυση για μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες για χρέη σε τράπεζες και δημόσιο.

Το σχέδιο της Ν.Δ. θα πριμοδοτήσει τους συνεπείς φορολογούμενους και δανειολήπτες για τους οποίους θα δημιουργηθεί το «λευκό μητρώο». Όσοι υπαχθούν σε αυτό θα έχουν ακόμη πιο ευνοϊκή μεταχείριση. 

Διαβάστε επίσης