Πολιτική

Μητσοτάκης: Περισσότερη διαφάνεια είναι πρωτίστως ζήτημα νοοτροπίας


Την αποκατάσταση του κύρους της δημόσιας ζωής, μέσα από τον εξορθολογισμό των μηχανισμών πρόληψης και καταστολής της διαφθοράς, έφερε στην πρώτη γραμμή ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Στην ομιλία του στην ημερίδα με θέμα: "Τεχνολογία για τη Διαφάνεια", ο κ. Μητσοτάκης εστίασε στην οργανωτική αναδιάταξη στο τοπίο του ελέγχου της Διαφάνειας, μέσα από την ίδρυση της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας.

"Υπό την σκέπη της ενοποιούνται, τώρα, έξι αυτοτελείς και αποσυνδεδεμένες υπηρεσίες, που ωστόσο έχουν συναφές αντικείμενο. Τα μέλη του Συμβουλίου θα επιλέγονται, πλέον, από το ΑΣΕΠ -όπως πρότεινε η αντιπολίτευση και δεχτήκαμε αμέσως. Ενώ επικεφαλής της, πρώτος διοικητής, ανέλαβε ένας εξαίρετος δημόσιος λειτουργός, έμπειρος στην καταπολέμηση της διαφθοράς, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό: Ο Άγγελος Μπίνης. Πρόκειται για μία πολύ σημαντική και πολύ δύσκολη προσπάθεια. Και για πρώτη φορά μιλάμε για τη δημιουργία μίας Ανεξάρτητης Εθνικής Αρχής Διαφάνειας με καινοτόμες πρωτοβουλίες υπέρ της Διαφάνειας και κατά της Διαφθοράς", σημείωσε. "Οι βασικοί φορείς Ελέγχου απελευθερώνονται από τον εναγκαλισμό τους με την κυβέρνηση. Έτσι το έργο τους παύει να αποτελεί κομματικό εργαλείο και γίνεται θώρακας της κοινωνίας. Θέλω να σταθώ λίγο σε αυτό. Η προηγούμενη κυβέρνηση είχε αναθέσει τον έλεγχο της διαφθοράς σε μέλος του Υπουργικού Συμβουλίου. Ελεγκτής και ελεγχόμενος, δηλαδή, το ίδιο πρόσωπο. Η δημιουργία της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας συνιστά μία σημαντικότατη καινοτομία. Θωρακίζει θεσμικά την αντιμετώπιση της διαφοράς και δημιουργεί τις βάσεις να χτιστεί μία τεχνογνωσία η οποία θα μπορέσει σε βάθος χρόνου να αντιμετωπίσει αυτό το πρόβλημα με αποτελεσματικότητα και κυρίως μακριά από οποιαδήποτε κομματική παρέμβαση", επεσήμανε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε πως οι δράσεις της Εθνικής Αρχής, θα αναπτύσσονται, μεθοδικά και από ένα κοινό κέντρο και θα πλαισιώνονται και από ιδιωτικούς φορείς, όποτε αυτό είναι απαραίτητο, που θα μπορούν να εισφέρουν την δική τους εξειδίκευση.

"Έτσι, θα αυξάνεται και η αποτελεσματικότητά τους. Παράλληλα, ενεργοποιείται ένα μεγάλο πρόγραμμα εκπαίδευσης στελεχών, αλλά και ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης. Ο ίδιος ο πολίτης πια, πρέπει να στέκεται φραγμός στην παρανομία που συμβαίνει δίπλα του. Δεν θα υποκύπτει σε αυτήν. Και δεν πρέπει να διστάζει να την καταγγείλει. Η νέα Αρχή καλείται να αξιοποιήσει στο έπακρο τις δυνατότητες της τεχνολογίας για την ενίσχυση της διαφάνειας και τον περιορισμό της διαφθοράς. Η τεχνολογία πρωτοστατεί ήδη διεθνώς στον αγώνα για μία ζωή με δίκαιους κανόνες. Πώς; Διευκολύνοντας την ροή και την διασταύρωση των πληροφοριών ώστε αυτές να οδηγούν σε αποφάσεις γρήγορες και έγκυρες. Απλουστεύοντας τις διαδικασίες επαφής του κράτους  με τον πολίτη. Ώστε να περιορίζεται η μεσολάβηση υπαλλήλων και το τελικό αποτέλεσμα να εδράζεται σε αντικειμενικά δεδομένα", είπε ο πρωθυπουργός.

"Η λιγότερη διαφθορά και η περισσότερη διαφάνεια είναι πρωτίστως ζήτημα νοοτροπίας που καλλιεργείται μόνο μέσα από την επανανομιμοποίηση του κράτους και των μηχανισμών του. Γι’ αυτό είμαι σίγουρος ότι, σύντομα, το πολιτικό παράδειγμα που εκπέμπουμε θα κινητοποιήσει ολόκληρη την κοινωνία. Ο πολίτης πρέπει να εμπιστευθεί και πάλι το κράτος, όταν αντιληφθεί ότι αυτό λειτουργεί στο όνομά του. Όταν παράγει έργο προς όφελος όλων. Θα ανακτήσει τον σεβασμό του στους θεσμούς, όταν διαπιστώσει ότι αυτοί τον υπηρετούν σωστά. Όταν δικαιώνουν τον ρόλο τους ως αρμών της κοινωνίας", επεσήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα