Πολιτική

Μητσοτάκης: Οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ συγχωνεύτηκαν


Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε ότι η συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση έχει στόχο: να κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ λίγους μήνες εξουσίας, να κυρωθεί η επιζημία Συμφωνία των Πρεσπών και να διατηρηθεί ως Κοινοβουλευτική Ομάδα το μόρφωμα των ΑΝΕΛ ώστε να μπορέσει να διατηρήσει τα προνόμια ο αρχηγός του.

«Η φαρσοκομωδία απαιτεί και κομπάρσους για περιφερόμενους βουλευτές που αλλιώς εξελέγησαν, αλλιώς λειτούργησαν και αλλιώς θα την εγκαταλείψουν. Πρόθυμοι να εξελιχθούν σε δεκανίκια μιας κυβέρνησης που έκανε κουρελού τα εθνικά συμφέροντα και την οικονομία», ανέφερε.

Σχολιάζοντας την αποχώρηση του Πάνου Καμμένου από την κυβέρνηση αναφέρθηκε σε παλαιότερες δηλώσεις του κ. Τσίπρα που χαρακτήριζε τον Πάνο Καμμένο ως αναντικατάστατο: «Οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ δεν χώρισαν αλλά συγχωνεύτηκαν» επέμεινε ο κ. Μητσοτάκης, ανέφερε ότι «μέχρι την τελευταία στιγμή η κυβέρνηση επιχείρησε να περάσει σκανδαλώδη τροπολογία για εξυπηρέτηση συγκεκριμένων συμφερόντων στα εξοπλιστικά. Μιλώ για τα Αντισταθμιστικά Ωφελήματα των F16 που κάποτε κ. Τσίπρα χαρακτηρίζατε ως εστία σκανδάλων και τα επαναφέρατε από την πίσω πόρτα. Είμαι περίεργός να δω αν θα τολμήσετε να ξαναφέρετε την τροπολογία που έφερε νύχτα ο Καμμένος και περίεργος να δω ποιοι θα το ψηφίσουν. Ελπίζω ο νέος ΥΠΕΘΑ να μην παίξει παιχνίδια του προκατόχου του».

Κριτική για την επιλογή Αποστολάκη ως ΥΕΘΑ

Οξύς ήταν ο πρόεδρος της ΝΔ για την επιλογή του Ευάγγελου Αποστολάκη στη θέση του υπ. Άμυνας, «Θέλω να πω κάτι για τον Αποστολάκη που διορίστηκε καθ υπόδειξη του Καμμένου: ποτέ καμιά κυβέρνηση στην μεταπολίτευση δεν επέλεξε πολιτικό προϊστάμενο του στρατεύματος εν ενεργεία στρατιωτικό. Η εξαίρεση Χηνοφώτη ο οποίος πρώτα παραιτήθηκε μετά εξελέγη βουλευτής και μετά πήρε υπουργικά καθήκοντα όχι στο ΥΠΕΘΑ. Εσείς πήρατε εν ενεργεία ανώτατο αξιωματικό και τον υπουργοποιήσατε Ο τελευταίος που είχε συμβεί το ίδιο ήταν ο Σπαντιδάκης την 21η Απριλίου 1967» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.

Η τοποθέτηση αυτή προκάλεσε την αντίδραση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και συγκεκριμένα των Ν.Φίλη και Π.Κουρουπλή, με τον Κ.Μητσοτάκη να απαντά και το πρόεδρο της Βουλής να επαναφέρει την κατάσταση.

Η Συμφωνία των Πρεσπών

«Με όσα κάνατε κ Τσίπρα οι πολίτες έχουν ακόμα ένα λόγο για να σας τιμωρήσουν. Δίπλα στη λιτότητα και τα μέτρα που πλήττουν τους αδύναμους προσθέσατε ένα κεφάλαιο πολιτικής παρακμής και κατάντιας των δημοκρατικών θεσμών. Τα όσα πρωτοφανή συμβαίνουν προηγήθηκαν και θα γίνουν στα παρασκήνια αποτελούν τους τελευταίους σπασμούς ενός συστήματος που καταρρέει. Είναι κινήσεις του Τιτανικού που βυθίζεται. Οι μάσκες έπεσαν κ. Τσίρπα πολιτική για εσάς σημαίνει συναλλαγή. Θέλετε δυο συναλλαγές: μια για την ψήφο εμπιστοσύνης και μια δεύτερη για το Σκοπιανό. Κάπως έτσι καταλήξαμε από τα σενάρια για κυβέρνηση ανοχής σε μια κυβέρνηση συνενοχής. Πλήρως απαξιωμένης. Όλα αυτά η κοινωνία τα έχει αντιληφθεί»

Ο κ. Μητσοτάκης αρχικά είπε «παραχωρήσατε Μακεδονική ταυτότητα και γλώσσα. Πότε αποτελούσαν αυτά μέρος της εθνικής γραμμής; Γιατί κάποιοι είπαν όχι και εσείς είπατε ναι και διαστρεβλώνετε αυτή την ιστοροική αλήθεια».

«Ο κ. Καμμένος τον οποίο δεν βλέπω καν στην αίθουσα σήμερα. Σκίζει τώρα τα ιμάτιά του για την Μακεδονία αλλά ξέχασε όταν μπορούσε να ρίξει κυβέρνηση με πρόταση δυσπιστίας που καταθέσαμε δεν το έκανε. Σήμερα συνυπογράφει την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών παρέχοντας σας τέσσερις βουλευτές».

«Είστε δύο συνεργοί σε μια προμελετημένοι μεθόδευση. Είστε υπόλογοι στους Μακεδόνες και ελληνικό λαό» συνέχισε σε υψηλούς τόνους ο πρόεδρος της ΝΔ ενώ μιλώντας για το δίδυμο Τσίπρα-Καμμένου είπε ότι «δεν έχει καμία αναστολή να εξυπηρετήσει ιδιοτελή του συμφέροντα: διαλύει κόμματα καταπατά συνειδήσεις. Μετατρέπει την πολιτική ζωή τόπου σε απίστευτο παζάρι κλονίζοντας την εμπιστοσύνη πολιτικών στην Δημορατία. Νομιμοποιείται την κυνική αντίληψη ότι στην πολιτική όλα γίνονται».

Θα χρειαστεί ειδικό συνεργείο αποκόλλησής σας από τις καρέκλες σας

Αναφερόμενος στην ψηφοφορία τα μεσάνυχτα της Τετάρτης ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι «αύριο η Βουλή καλείται να εμπιστευτεί όχι μια κυβέρνηση που συγκροτήθηκε κανονικά με προγραμματικές συγκλίσεις αλλά να νομιμοποιήσει μια κυβέρνηση που θα προκύψει αργότερα φτιαγμένη από γυρολόγους της πολιτικής ζωής».

«Κάθε μέρα παραμονής στην κυβέρνηση φέρνει νεα προβλήματα. Θα χρειαστεί ειδικό συνεργείο αποκόλλησής σας από τις καρέκλες σας. Αυτό είναι σήμα κινδύνου για όσα θα ακολουθήσουν έως τις εκλογές. Η αυριανή ψηφοφορία είναι ανοικτή. Είναι φανερή και έτσι ονομαστικά όλοι θα αναλάβουν τις ευθύνες τους και θα σταθούμε ανοικτά και δημόσια απέναντι σε μια κυβέρνηση που υψώνει δύο τρύπιες σημαίες της και δύο στρατηγικούς λόγους που προέκυψε το ιδιότυπο μόρφωμα ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ: ότι δήθεν διώξατε τα μνημόνια και εξυγιάνατε την πολιτική ζωή τόπο».

Η κρίση δεν έχει τελειώσει

Ασκώντας κριτική στα θέματα της οικονομίας ο πρόεδρος της ΝΔ υπογράμμισε ότι η κρίση δεν έχει τελειώσει. «Οι Έλληνες γνωρίζουν ότι η ζωή τους έγινε χειρότερη: μειώθηκαν εισοδήματα αυξήθηκαν φόροι. Εξαπατήθηκαν από ,μια κυβέρνηση που υποσχέθηκε τα αντίθετα. Η κρίση δεν έχει τελειώσει. Η Ελλάδα δεν μπορεί να δανειστεί. Ξέρουν ότι πλήρωσαν πάνω από 100 δισ. ευρώ με κλειστές τράπεζες τους τραγικούς χειρισμούς του πρώτου εξαμήνου 2015. Οι Έλληνες ξέρουν ότι έχουν υποστεί 29 αυξήσεις φόρων και 17 παρεμβάσεις που μειώνουν το εισόδημα συνταξιούχων. Η χώρα μας επιτηρείται από τους δανειστές και υπάρχει ενέχυρο για 100 χρόνια ο εθνικός μας πλούτος. Υποθηκεύσατε το μέλλον της χώρας για δεκαετίες για λίγους μήνες παραμονής στην εξουσία. Και τώρα βάζετε χώρα σε νέα περιπέτεια για να αποφύγετε εκλογές».