Πολιτική

Μητσοτάκης: Να τηρηθεί στο ακέραιο η συμφωνία των Πρεσπών


Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην εισαγωγική του τοποθέτηση, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στις Βρυξέλλες μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής, δήλωσε ότι ήταν ένα Συμβούλιο με μια εξαιρετικά πυκνή ατζέντα, με ζητήματα που αφορούν και την Ευρώπη και την ευρύτερη περιοχή και την πατρίδα μας.

Παράλληλα, σημείωσε πως μετά από επιμονή της ελληνικής πλευράς υιοθετήθηκε στο κείμενο των συμπερασμάτων η θέση ότι η ΕΕ θα πρέπει να στηρίζει την Ελλάδα για τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών και συμπλήρωσε πως ομόφωνα οι Ευρωπαίοι καταδίκασαν την παράνομη δραστηριότητα της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ και υιοθέτησαν τις αποφάσεις των υπουργών Εξωτερικών για κυρώσεις.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι δεν μπορούμε να δεχθούμε μείωση των πόρων για μεταναστευτική πολιτική, ασφάλεια και κλιματική αλλαγή, προσθέτοντας πως οποιαδήποτε υποχώρηση στον προϋπολογισμό της ΕΕ θα οδηγήσει σε εκπτώσεις σε φιλόδοξες πολιτικές όπως τόνισε η πλειοψηφία των κρατών μελών στη Σύνοδο, είπε ο πρωθυπουργός.

Ο ίδιος σημείωσε πως η ατζέντα της Κομισιόν για μεταναστευτική πολιτική, ασφάλεια και κλιματική αλλαγή είναι φιλόδοξη, υπογραμμίζοντας ότι δεν μπορούμε να δεχθούμε μείωση των πόρων για τους δύο βασικούς πυλώνες.

Παράλληλα, χαρακτήρισε ως πολύ θετικό γεγονός ότι επιτυγχάνεται μια συμφωνία για το Brexit μετά τη σύνοδο Κορυφής. Υπήρξε, όπως είπε, ανακούφιση αλλά και θλίψη, και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα επικυρωθεί η συμφωνία από το Βρετανικό Κοινοβούλιο

Ο πρωθυπουργός σημείωσε πως δεν έχει επικοινωνήσει με τον Σκοπιανό ομόλογο του, Ζόραν Ζάεφ.

Εν συνεχεία, όπως μεταφέρει το ΑΜΠΕ, επανέλαβε όσα είχε δηλώσει στον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας, ότι δεν θα θέσει εμπόδια στην ευρωπαϊκή πορεία της γειτονικής χώρας παρόλο που θεωρεί προβληματική τη συμφωνία των Πρεσπών, αλλά θα πρέπει να τηρηθεί στο ακέραιο και λυθούν εκκρεμότητες όπως τα εμπορικά σήματ. Απέφυγε να σχολιάσει τις εσωτερικές εξελίξεις στην γειτονική χώρα.

Σχέδιο στο μεταναστευτικό

Κινηθήκαμε με σχέδιο στο μεταναστευτικό και προχωρά το σχέδιο αποσυμφόρησης των νησιών, είπε ο πρωθυπουργός, συμπληρώνοντας πως δεν υπάρχει κανείς Έλληνας που θα περίμενε να λύσουμε αυτό το πρόβλημα που ξεπερνά την Ελλάδα σε τρεις μήνες, σημείωσε προσθέτοντας ότι χρειάζεται να δείξουμε ανθρώπινο πρόσωπο και ταυτόχρονα μεγαλύτερη συνέπεια στην φύλαξη των συνόρων.

Υπάρχει μεγαλύτερη κατανόηση για την Ελλάδα από τους Ευρωπαίους για το θέμα αλλά δεν υπάρχει όση στήριξη θα ήθελα, τόνισε επίσης ο κ. Μητσοτάκης, προσθέτοντας ότι το ζήτημα είναι να μειώσουμε τις ροές και να στείλουμε το μήνυμα ότι οι οικονομικοί μετανάστες θα επιστρέφουν και δεν αξίζει να πληρώσουν τους διακινητές γιατί θα χάσουν.

Όσον αφορά το "plan b", σημείωσε ότι θα ήταν ένα τολμηρό σχέδιο για μετακίνηση προσφύγων και μεταναστών στην ΕΕ.

Καμία αμφιβολία στις σχέσεις Ελλάδας και ΗΠΑ

Κλείνοντας, ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε ως λανθασμένη την απόφαση των ΗΠΑ να αποχωρήσουν από την Συρία, σημειώνοντας πως αυτό φαίνεται από το ποιοι είναι κερδισμένοι.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, υπογράμμισε πως η παρουσία των ΗΠΑ στην Ανατολική Μεσόγειο και η στρατηγική σχέση με την Ελλάδα δεν τίθεται σε αμφιβολία.