Στον απολογισμό των πρώτων 100 ημερών, αλλά και στον προγραμματισμό των δράσεων και των πρωτοβουλιών των επόμενων 100 ημερών αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στην ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος.
Ο πρωθυπουργός έκανε ειδική αναφορά στο μεταναστευτικό και μίλησε «για τον αυστηρότερο έλεγχο των συνόρων και την αποσυμφόρηση των νησιών», υπογράμμισε ότι είναι διατεθειμένος να κάνει υποχωρήσεις στο νομοσχέδιο για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού ώστε να ψηφιστεί από όσο το δυνατόν περισσότερους βουλευτές, ενώ προανήγγειλε «το νέο Ασφαλιστικό, που θα είναι συμβατό με τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, οι οποίες δικαίωσαν την κριτική μας στο έκτρωμα Κατρούγκαλου και το οποίο δεν θα μειώνει καμία σύνταξη Έλληνα».
Διαχωρισμός κοινοβουλευτικής και εκτελεστικής λειτουργίας
Ο κ. Μητσοτάκης, ξεκίνησε την ομιλία του αναφερόμενος στη λειτουργία της κυβέρνησης και στον διαχωρισμό της κοινοβουλευτικής από την εκτελεστική λειτουργία και σημείωσε, ως ένδειξη σεβασμού της κοινοβουλευτικής δράσης, ότι «η κυβέρνηση σεβόμενη το Σύνταγμα άφησε στη Βουλή την πρωτοβουλία στην υπόθεση Novartis» κάτι που, όπως είπε, θα χρειαστούν αρκετό καιρό μέχρι να αντιληφθούν οι πολιτικοί αντίπαλοι. Σημείωσε ότι κατά τη χθεσινή διαδικασία οι υπουργοί ήταν στην αίθουσα, αλλά κάθονταν στα βουλευτικά και όχι στα υπουργικά έδρανα.
Ακολούθως, εξαπέλυσε επίθεση στους πολιτικούς αντιπάλους με αφορμή την υπόθεση Novartis, λέγοντας ότι «δυστυχώς, εκείνοι, που ως κυβέρνηση χθες προανήγγειλαν δήθεν πολιτικά σκάνδαλα, προαποφάσιζαν διώξεις και επιστράτευαν ψευδομάρτυρες, δεν αντιλαμβάνονται ότι κάτι άλλαξε στην Ελλάδα. Και αυτοί που με θράσος έστηναν 10 κάλπες στη Βουλή για να σπιλώσουν αντιπάλους, δεν συνειδητοποιούν ότι τώρα υπάρχει μία κυβέρνηση που δεν παρεμβαίνει, ούτε στα καθήκοντα του Κοινοβουλίου ούτε της Δικαιοσύνης».
Απολογισμός των 100 πρώτων ημερών
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα νομοσχέδια και στις δράσεις των πρώτων 100 ημερών και συγκεκριμένα είπε:
- «Το πρώτο μας νομοσχέδιο αφορούσε τη βελτίωση της ποιότητας της διακυβέρνησης και του κράτους. Τώρα, το υπουργικό συμβούλιο συνέρχεται τακτικά, θέτοντας τους στόχους μίας κυβέρνησης που λειτουργεί με χρονοδιαγράμματα. Αλλά με 30% λιγότερους γενικούς γραμματείς και λιγότερους μετακλητούς υπαλλήλους.
- Μειώσαμε αμέσως κατά 22% μεσοσταθμικά τον ΕΝΦΙΑ. Και, ήδη, στο σχέδιο του Προϋπολογισμού, ο φορολογικός συντελεστής για τα χαμηλά εισοδήματα πέφτει από το 22% στο 9%. Στις επιχειρήσεις από 28% στο 24%. Και στα μερίσματα από 10% στο 5%.
- Απαλλάξαμε τράπεζες, επιχειρήσεις και πολίτες από τη θηλιά των capital controls. Και για την τόνωση της οικοδομής και της αγοράς, αναστέλλουμε για 3 χρόνια τον ΦΠΑ στις μεταβιβάσεις ακινήτων και παρέχουμε έκπτωση 40% στις δαπάνες για την αναβάθμιση κτιρίων. Δώσαμε, όμως, και μία ακόμη ευκαιρία σ' όσους χρωστούν με το νέο ευνοϊκό σύστημα των 120 δόσεων.
- Με καίριες νομοθετικές παρεμβάσεις εξαλείψαμε, επίσης, πολλές δυσλειτουργίες που κακοφόρμιζαν: Το άσυλο της βίας και της παρανομίας καταργήθηκε. Και η Δημοκρατία επέστρεψε στα πανεπιστήμια. Δήμοι και περιφέρειες απελευθερώθηκαν από τα δεσμά της αδιέξοδης απλής αναλογικής.
- Στο ίδιο διάστημα, απασφαλίσαμε την "ωρολογιακή βόμβα" της ΔΕΗ την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ άφησε στα όρια της κατάρρευσης, θέτοντας φιλόδοξους στόχους για τη γρήγορη απολιγνιτοποίηση του ενεργειακού μίγματος της χώρας μέχρι το 2028.
- Μέχρι το τέλος του χρόνου το σχέδιο «ΗΡΑΚΛΗΣ» θα αντιμετωπίσει τον βραχνά των κόκκινων δανείων», δήλωσε.
Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι «αυτό το καλοκαίρι, με πολλαπλάσιες πυρκαγιές, χάρη στη νέα Πολιτική Προστασία, στην αυταπάρνηση των πυροσβεστών μας και την ετοιμότητα δήμων και εθελοντών δεν θρηνήσαμε ούτε ένα θύμα» και πρόσθεσε: «Παρά τις δυσκολίες, η Αστυνομία είναι, πια, παρούσα στις γειτονιές. Και ξεκίνησαν οι επιχειρήσεις απελευθέρωσης κτιρίων που είχαν καταληφθεί. Η πλατεία των Εξαρχείων ξαναπαίρνει την όμορφη όψη της. Ο Δήμος Αθηναίων προχωρεί στον εξωραϊσμό της πόλης. Και, σταδιακά, τα άβατα υποχωρούν. Ακόμη και η Ηρώδου του Αττικού άνοιξε μόλις έφυγε κάποιος που έλεγε ότι δεν έχει κλούβες στο γραφείο του».
Σημείωσε ακόμη ότι στις πρώτες 100 ημέρες, για παράδειγμα, στον τομέα της Ασφάλισης αποδόθηκαν 66.000 αυξημένες συντάξεις χηρείας που «είχαν σχεδόν καταργηθεί», ότι «η χώρα βρίσκεται ήδη στις αγορές με επιτόκια χαμηλότερα από ποτέ, έτοιμη να αποπληρώσει και το δάνειο του ΔΝΤ» και ότι «στις επενδύσεις, προχωρεί το "Ελληνικό" και το νέο σχέδιο της COSCO και του ΟΛΠ».
«Η χώρα ανακτά την αξιοπιστία της», είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι γι' αυτό δανείστηκε πρόσφατα με επιτόκιο μόλις 1,5% όταν τον Μάρτιο η προηγούμενη κυβέρνηση δανείστηκε με 3,9%. Και μάλιστα, τώρα, το διεθνές ενδιαφέρον ήταν οκταπλάσιο, όπως είπε και πρόσθεσε: «Οφειλές άνω των 100 εκατομμυρίων ευρώ επεστράφησαν στους ελεύθερους επαγγελματίες».
Ο πρωθυπουργός έκανε ειδική αναφορά στις ρυθμίσεις για τη διαχείριση του μεταναστευτικού, που θα πάρουν αμέσως μορφή νομοσχεδίου εντός του μηνός: «Με την απλοποίηση των διαδικασιών χορήγησης ασύλου. Με τον αυστηρότερο έλεγχο των συνόρων μας. Και με την οργανωμένη αποσυμφόρηση των ακριτικών νησιών μας. Το θέμα αυτό θα συζητήσω σε λίγο και με τον πρόεδρο Ντόναλντ Τούσκ. Προωθούμε το μεταναστευτικό ως θέμα ευρωπαϊκό γιατί -ακριβώς- είναι θέμα της Ευρώπης».
Οι πρωτοβουλίες των επόμενων 100 ημερών
Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στις πρωτοβουλίες των επόμενων 100 ημερών, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στον αντικαπνιστικό νόμο, για τον οποίο είπε, απευθυνόμενος κυρίως στους καπνιστές βουλευτές του, ότι «είναι ένα στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί σε συμμαχία με όλους τους πολίτες». Σημείωσε ότι υπό κατάθεση βρίσκεται το αναπτυξιακό νομοσχέδιο με τον εύγλωττο τίτλο «Επενδύω στην Ελλάδα», ότι εντός του Οκτωβρίου και έως αρχές Νοεμβρίου θα ψηφιστούν οι τροποποιήσεις του Ποινικού Κώδικα και Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, «εξαλείφοντας την ατιμωρησία των προηγούμενων ρυθμίσεων». Αλλά και το νέο Φορολογικό, όπου «θα περιλαμβάνονται όλες οι ελαφρύνσεις που ανακοίνωσα στην ΔΕΘ και στις οποίες αναφέρθηκα στην αρχή».
Επίσης, πρόσθεσε: «Μέχρι το τέλος του 2019 θα ακολουθήσουν: Η ψήφος στους αποδήμους Έλληνες, η αναμόρφωση του Συστήματος Υγείας, το Εθνικό Σύστημα Πολιτικής Προστασίας και η μεταρρύθμιση στα πανεπιστήμια».
«Σύντομα η χώρα μας θα έχει ένα αναθεωρημένο, πιο λειτουργικό Καταστατικό Χάρτη και η πολιτική τάξη ένα νέο, δίκαιο εκλογικό σύστημα. Η οικονομία θα αναπτύσσεται με ρυθμό άνω του 2,8% και η ανεργία θα μειωθεί τουλάχιστον κατά δύο μονάδες», υπογράμμισε, μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός.
Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην ψήφο των εκτός συνόρων Ελλήνων που «δεν θα είναι μόνο αναγνώριση ενός δικαιώματός τους, αλλά και ένας πρόσθετος δεσμός με την πατρίδα, που θα γιγαντώσει τη δύναμη και την επιρροή της». Και εξήγησε: «Είναι μέτρο που προβλέπεται από το Σύνταγμά μας και εξασφαλίζει την ισότητα όλων των εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους Ελλήνων. Το υπουργείο Εσωτερικών έχει εργαστεί σοβαρά για αυτό και εγώ προσωπικά άνοιξα, ήδη, το σχετικό διάλογο. Είναι, συνεπώς, χρέος όλων των πολιτικών δυνάμεων να ανταποκριθούν σε αυτήν μας την πρόσκληση. Που, τελικά, αφορά και μία εθνική πρόκληση».
Κλείνοντας, ανέφερε ότι «σύνθημά μας είναι το τρίπτυχο: Αποφασιστικότητα-Συνέπεια-Αποτελεσματικότητα. Και οδηγός μας η ρεαλιστική αισιοδοξία», ενώ απευθυνόμενος προς τους βουλευτές του κυρίως τους νέους, είπε ότι «θα πρέπει να προωθούν το κυβερνητικό έργο με δημόσιες παρεμβάσεις που θα διακρίνονται για το ήθος και την εγκυρότητά τους. Και που καθημερινά θα περιγράφουν -απλά και κατανοητά- όλες τις πτυχές της προσπάθειάς μας».
«Είπαμε: Προχωράμε, αλλά δεν ξεχνάμε. Κάθε ψέμα των αντιπάλων μας, λοιπόν, θα έχει την απάντησή του», τόνισε ο πρωθυπουργός κλείνοντας την ομιλία του.
ΑΠΕ-ΜΠΕ