Διεθνή

Μητσοτάκης μετά την Σύνοδο: Αδιαπραγμάτευτη η στήριξη στην αγροτική πολιτική και το μεταναστευτικό


Με τρεις βασικές θέσεις προσήλθε η Ελλάδα στην διαπραγμάτευση για τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό στην Σύνοδο Κορυφής, η οποία οδηγήθηκε σε ναυάγιο. Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου χαρακτήρισε την διαπραγμάτευση «εξαιρετικά δύσκολη» και «σύνθετη».

Εξήγησε ότι η Ελλάδα διαφώνησε με όσες χώρες υποστήριζαν ότι μπορούμε να προωθήσουμε πιο φιλόδοξες ευρωπαϊκές πολιτικές με λιγότερα κονδύλια. Οι βασικές θέσεις της Αθήνας στην διαπραγμάτευση, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό ήταν:

• Η ανάγκη να προστατεύσουμε το εισόδημα των αγροτών μας και να τους βοηθήσουμε να κάνουν την μετάβαση σε μία παραγωγή πιο φιλική προς το περιβάλλον, δηλαδή ένα μεγαλύτερο εμπροσθοβαρές ΕΣΠΑ.

• Η ανάγκη να εξασφαλίσουμε σημαντικούς πόρους για να κάνουμε πράξη την δίκαιη μετάβαση για την απολιγνιτοποίηση.

• Η ανάγκη να έχουμε πολιτικές που στηρίζουν τις χώρες που αποτελούν τα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε.

«Επειδή δεν επιτεύχθηκε συμφωνία για τον προϋπολογισμό δεν μπήκαμε και σε ουσιαστική συζήτηση για τις εθνικές πολιτικές. Είχαμε λοιπόν μία πρώτη απόπειρα επίλυσης αυτού του εξαιρετικά δύσκολου σταυρόλεξου», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που τόνισε ότι η προσδοκίες να πετύχουμε συμφωνία στην πρώτη απόπειρα «ήταν εξαιρετικά περιορισμένες».