Πολιτική

Μητσοτάκης: Εκλογές στο τέλος της τετραετίας - Καταργείται για όλους η εισφορά αλληλεγγύης


«Ξεπαγώνουν» οι συντάξεις το 2023

Την κυβερνητική δέσμευση για κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για όλους, από την 1η Ιανουαρίου 2023 , επανέλαβε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σημειώνοντας ότι την επόμενη χρονιά θα «ξεπαγώσουν» οι αυξήσεις στις συντάξεις.  Ο κ.Μητσοτάκης διέψευσε ξανά τα σενάρια για πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο, λέγοντας πως η κυβέρνηση θα ολοκληρώσει την τετραετία της.

«Οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της 4ετίας και η ίδια η ζωή θα επιβεβαιώσει τα λεγόμενα μου. Είναι ξεκάθαρο ότι σας κυνηγάνε οι ίδιες ερινύες για όσα έγιναν αλλά δεν έχετε την ίδια ερμηνεία με τον κ. Βαρουφάκη για το τι έγινε μετά το καταστροφικό δημοψήφισμα. Ας θυμηθούμε τι έγινε αυτούς τους έξι μήνες. Προκαλέσατε ή όχι εκλογές ρίχνοντας την κυβέρνηση Σαμαρά μαζί με τη Χρυσή Αυγή και λέγοντας ότι θα καταργήσετε το Μνημόνιο με ένα νόμο και ένα άρθρο», σημείωσε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε

«Γιατί αφού είπατε ότι η χώρα ήταν χρεοκοπημένη του 2014 είπατε ψέματα στον ελληνικό λαό; Τι πραγματικά έγινε εκείνες τις ημέρες του δημοψηφίσματος όταν κλείσατε τις τράπεζες και οδηγήσατε τον λαό στην κάλπη και κάνατε μια εβδομάδα μετά μια εμβληματική κωλοτούμπα για ένα αχρείαστο μνημόνιο;

Θα πορευτούμε σε κλίμα έντονης τοξικότητας είπε ακόμα ο πρωθυπουργός αλλά τόνισε ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει την δουλειά της γιατί υπάρχει μεγάλος νομοθετικός όγκος. Από εκεί και πέρα ο καθένας μπορεί να κάνει τις δικές του εκτιμήσεις αλλά φοβάμαι ότι θα διαψευστείτε πανηγυρικά».

Κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης για όλους - Αυξήσεις στις συντάξεις το 2023

Η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης που ισχύει για τον ιδιωτικό τομέα, θα μετακυληθεί στους δημοσίους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους από την 1η Ιανουαρίου του 2023, επισήμανε ο πρωθυπουργός, ενώ τόνισε εκ νέου ότι από τη νέα χρονιά θα ξεκινήσουν και πάλι οι αυξήσεις στις συντάξεις. «Σήμερα μπορούμε πια να πούμε με πολύ μεγαλύτερη βεβαιότητα ότι αυτή η κυβέρνηση την 1.1.2023 θα καταργήσει την εισφορά αλληλεγγύης για όλους. Για συνταξιούχους και δημόσιους υπαλλήλους»., τόνισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε «την ίδια ημέρα θα ξεπαγώσουν και οι συντάξεις για πρώτη φορά μετά από 12 χρόνια και τίθενται σε τροχιά τακτικών και μόνιμων αυξήσεων. Πρόκειται για ένα διπλό ηχηρό σήμα ότι η ανάπτυξη της χώρας πρέπει να ωφελεί όλους χωρίς ταυτόχρονα να απειλείται η δημοσιονομική ισορροπία και η ανταγωνιστικότητα της εθνικής οικονομίας» .

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης που διατρέχει τις πολλές κυβερνητικές πρωτοβουλίες αυτά τα τρία χρόνια, είναι να αναταχθεί γρήγορα η εθνική οικονομία με πολλές επενδύσεις για καλύτερους μισθούς και πολλές νέες δουλειές. «Γιατί ας μην ξεχνάμε τι είχε προηγηθεί μέχρι το καλοκαίρι του 2019. Μια τετραετία ψεύδους και ψευδαισθήσεων που ξεκίνησε με κλειστές τράπεζες και ένα δημοψήφισμα, φέρνοντας τη χώρα ένα βήμα πριν από το γκρεμό. Σαν χθες πριν από επτά χρόνια κ. Τσίπρα όσο και αν κάποιοι από σας θέλετε να το ξεχάσουμε. Συνεχίστηκε με μια διαρκή καταιγίδα φόρων και τελικά έσβησε αφήνοντας πίσω ένα ανεξόφλητο γραμμάτιο 100 δις. από το αχρείαστο τρίτο μνημόνιο το οποίο εσείς προκαλέσατε και υπογράψατε» είπε.

«Ευτυχώς όλα αυτά σήμερα ανήκουν στο παρελθόν. Σήμερα η Ελλάδα είναι μια άλλη Ελλάδα. Ανήκει στα κράτη με την με δυναμικότερη ανάπτυξη και την μεγαλύτερη μείωση της ανεργίας στην Ευρώπη. Είναι από τις πρώτες χώρες του ΟΟΣΑ στη μείωση των φόρων, αποπλήρωσε δύο χρόνια νωρίτερα το δανεισμό της στο ΔΝΤ , ενώ τον Αύγουστο απελευθερώνεται και από την ενισχυμένη εποπτεία διεκδικώντας την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας. Πρόκειται για μια εθνική επιτυχία πολύ περισσότερο καθώς όσα είπα δεν ήταν ούτε αυτονόητα ούτε εύκολα αλλά και γιατί δεν επιτεύχθηκαν σε συνθήκες ομαλές» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Κοινωνική πολιτική

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης , στη σημερινή προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή για τις κοινωνικές πολιτικές της κυβέρνησης , σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων , είπε απευθυνόμενος στο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ , «παραδώσατε την ανεργία στο17,2 % και την ρίξαμε στο 12,5%, Παραδώσατε κατώτατο μισθό στα 650 ευρώ και σήμερα είναι 713 ευρώ. Στην εποχή σας ο ΟΑΕΔ άνοιγε με το ζόρι 10.000 θέσεις ετησίως , σήμερα δημιουργεί περισσότερες από 30.000 θέσεις εργασίας κάθε χρόνο. Ο ΣΥΡΙΖΑ υπερφορολόγησε τη μεσαία τάξη και εμείς μειώσαμε πάνω από τριάντα φόρους. Είχαμε 17 περικοπές συντάξεων και μετά το καλοκαίρι του 2019 είχαμε μόνο αυξήσεις».

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός , αναφέρθηκε στις δράσεις της κυβέρνησης, λέγοντας «ποιος νομοθέτησε τις επιπλέον γονικές άδειες; Ποιος νομοθέτησε τα επιπλέον 2000 ευρώ για κάθε παιδί που γεννιέται ; Ποιος εισήγαγε την ψηφιακή κάρτα εργασίας; Ποιος επενδύει παραπάνω από 1 δις. συνολικά σε προγράμματα κατάρτισης; Ποιος θεσμοθέτησε τις νταντάδες γειτονιάς και τον προσωπικό βοηθό των ΑΜΕΑ;" .

Επίσης πρόσθεσε , "όλα αυτά τα αποκαλέσατε κοινωνικό οδοστρωτήρα. Για τους εργαζόμενους που ο ΣΥΡΙΖΑ τους επικαλείται όμως δεν τον ενδιέφεραν ποτέ πραγματικά. Ούτε τον ενδιέφεραν οι απόμαχοι της δουλειάς αφού επιμένετε να ζείτε στον αστερισμό των συντάξεων Κατρούγκαλου. Δεν περιμένω ούτε και ετεροχρονισμένα κάποια αυτοκριτική από τον ΣΥΡΙΖΑ» είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Τέλος υπογράμμισε ότι όλα όσα περιέγραψε δείχνουν την ανάγλυφη εικόνα της σημαντικής δουλειάς που έχει κάνει η κυβέρνηση σε πολλά επίπεδα της κοινωνικής πολιτικής.

«Είναι μια αντίληψη που θα εξακολουθήσει να μεταφράζεται σε καθημερινά μέτρα με επίκεντρο τον πολίτη. Αυτά αποδεικνύουν τελικά στην πράξη ποιος είναι αληθινά προοδευτικός και ποιος απλά δηλώνει στα λόγια κοινωνικά ευαίσθητος» είπε.

«Σε ένα κόσμο διαρκών αλλαγών αλλεπάλληλων και πολλαπλών κρίσεων προϋπόθεση για κοινωνική ευημερία είναι η οικονομική ανάπτυξη. Ενώ θεμέλιο της οικονομικής προόδου είναι η σταθερότητα. Στις μέρες μας ισχυρό κράτος είναι το σταθερό κράτος. Αυτό που εξασφαλίζει σιγουριά και συνέχεια στις επιλογές του. Και το οποίο μπορεί να αποδεικνύει ότι δεν στηρίζει τον πολίτη ευκαιριακά αλλά με την δράση του μετατρέπει την αλληλεγγύη σε ένα διαχρονικό, σταθερό κανόνα που διέπει τις κοινωνικές σχέσεις» πρόσθεσε.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα