Πολιτική

Μητσοτάκης: Εξωθεσμικά κέντρα θα ήθελαν έναν πιεζόμενο πρωθυπουργό και μια αγκυλωμένη κυβέρνηση


Μηνύματα προς πολλές κατευθύνσεις τόσο σε "ισχυρά οικονομικά συμφέροντα" όσο και σε πολιτικούς αντιπάλους, έστειλε σήμερα ο Πρωθυπουργός και Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας.

Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για κέντρα που επιδιώκουν τη φθορά της κυβέρνησης και "θα ήθελαν πολύ έναν πιεζόμενο Πρωθυπουργό και μία αγκυλωμένη κυβέρνηση". Επισήμανε ότι "ήδη, μάλιστα, κάποιοι μάς δείχνουν τα δόντια τους" και έστειλε το μήνυμα του λέγοντας ότι "εμείς, οι Νεοδημοκράτες, δεν μασάμε".

"Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα οι δυσκολίες που μας πολιορκούν μπορεί να έχουν αφετηρία τη διεθνή κρίση, όμως εδώ γεφυρώνονται με επιδιώξεις άλλων κέντρων που επιθυμούν τη φθορά της κυβέρνησης. Κοινοί στόχοι τους είναι, σε πρώτη φάση, η σύγχυση ώστε η δικαιολογημένη αγωνία να γίνει τυφλή διαμαρτυρία. Στη συνέχεια, η ρήξη στη σχέση εμπιστοσύνης- την οποία αγωνιστήκαμε πάρα πολύ για να οικοδομήσουμε, εδώ και τριάμισι χρόνια- , μεταξύ πολιτείας και πολιτών. Και τελικά, η διαμόρφωση μιας αρρωστημένης πολιτικής ατμόσφαιρας που θα δυσκολεύει τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις, τις τολμηρές αλλαγές" είπε συγκεκριμένα ο κ.Μητσοτάκης και προσέθεσε:

"Γιατί, όπως έχω πει ανοιχτά και στην Βουλή, αυτός ο δραστικός εκσυγχρονισμός του τόπου τον οποίον έχουμε δρομολογήσει, ναι, έχει ενοχλήσει πολλούς. Και η συλλογική δυναμική της χώρας έχει στερήσει ισχύ από ιδιωτικά συμφέροντα, τα οποία άλλοτε επηρέαζαν εξωθεσμικά την πορεία της. Αυτά τα κέντρα, λοιπόν, θα ήθελαν πολύ έναν πιεζόμενο Πρωθυπουργό και μία αγκυλωμένη κυβέρνηση. Ήδη, μάλιστα, κάποιοι μάς δείχνουν τα δόντια τους. Εμείς, οι Νεοδημοκράτες, δεν μασάμε. Θα επανέλθω στο θέμα αυτό στη συνέχεια". Συνέχισε λέγοντας ότι η Νέα Δημοκρατία και ο ίδιος προσωπικά συνιστούν "εμπόδιο σε κάποιους «ισχυρούς», αλλά λίγους" και προειδοποίησε λέγοντας:

"Δεν πειράζει. Μας αρκεί που είμαστε με τους πολλούς. Και στο όνομά τους δηλώνω πως δεν θα δεχτούμε καμία υπονόμευση. Κανένα φρένο στις αλλαγές που δεσμευτήκαμε να κάνουμε. 'Αλλο το τερέν της πολιτικής και άλλο το γήπεδο των ιδιωτικών συμφερόντων. Και όποιος τα μπερδεύει μετατρέπει σε αρένα την δημόσια ζωή. Είναι κάτι το οποίο δεν πρέπει να επιτρέψουμε. Αυτή η κυβέρνηση, άλλωστε, έχει αποδείξει ότι τους επιχειρηματίες τους θέλει συμμάχους. Αλλά, ούτε υποβολείς, ούτε ρυθμιστές τους θέλει και τους ανέχεται. Επαναλαμβάνω, λοιπόν, προς κάθε κατεύθυνση: ο καθένας στον ρόλο του. Οι υπουργοί και οι βουλευτές μας, αλλά και όλα τα στελέχη μας έχουν ατσαλωθεί από την πρόοδο της χώρας και την εμπιστοσύνη των πολιτών. Ας μην αμφισβητήσει, λοιπόν, κανείς και την ενότητά μας και την αποφασιστικότητά μας".

Μετωπική επίθεση κατά του ΣΥΡΙΖΑ

Ο κ.Μητσοτάκης επιτέθηκε με σφοδρότητα κατά του ΣΥΡΙΖΑ και του κ.Τσίπρα, λέγοντας ότι στα κρίσιμα θέματα η πολιτική «ναι μεν, αλλά» του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι, απλά μια αμήχανη τοποθέτηση, αλλά μια συνειδητή εθνική έκπτωση.

"Ο κ. Erdoğan, βέβαια, δεν κρύβει ότι θα προτιμούσε τον κ. Τσίπρα απέναντί του. Όμως έχει εμένα, που του απευθύνομαι. Και έχει εμένα γιατί αυτό επέλεξε ο κυρίαρχος ελληνικός λαός και κανείς άλλος" συμπλήρωσε ο κ.Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός κατηγόρησε τον κ.Τσίπρα για δηλητηρίαση του πολιτικού κλίματος και είπε ότι η τακτική ότι «για όλα φταίει η Νέα Δημοκρατία» είναι παλιά.

"Αμυνόμαστε στον Έβρο, κόντρα στις μεταναστευτικές εισβολές; Ενοχοι όσοι δεν ανοίγουν τα σύνορα σε όλους. Ξεσπά παγκόσμια πανδημία; Ας διαδηλώσουμε μεταδίδοντας τον ιό. Τα εμβόλια, άλλωστε, δεν υπάρχουν. Θωρακίζεται η εθνική άμυνα; Ξοδεύετε πολλά σε εξοπλισμούς.

Γίνεται πόλεμος στην Ουκρανία; Δεν φταίει ο εισβολέας, αλλά αυτός που βοηθάει τον αμυνόμενο. Υπάρχει διεθνής πληθωρισμός; Όχι. Είναι «ακρίβεια Μητσοτάκη»" είπε και συμπλήρωσε:

"Δεν πρόκειται για παράταξη, αλλά για ένα συνονθύλευμα που τρέφεται από τη μιζέρια και που ευδοκιμεί στον βούρκο της πολιτικής. Γι' αυτό και κρύβονται πίσω από κάθε χυδαιότητα. Μέχρι και παιδεραστές, μέχρι και παιδεραστές μας αποκάλεσαν οι άθλιοι".

Ο κ.Μητσοτάκης είπε, επίσης, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προετοιμάζει την ήττα του αμφισβητώντας "ακόμα και το σημαντικότερο κεκτημένο της ίδιας της μεταπολίτευσης: την ακεραιότητα των εκλογών και την ομαλή μετάβαση της εξουσίας στον νικητή" και έκανε λόγο για "αριστερό «τραμπισμό» σε όλο του το μεγαλείο".

"Και όπως έλεγε και ο Εθνάρχης, ο ιδρυτής μας, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, «θέλουν να πειστεί ο λαός ότι είναι στηρίγματα της Δημοκρατίας αυτοί ακριβώς που την απειλούν»" ανέφερε.

‘Τελευταίο τους καταφύγιο οι υποκλοπές"

Ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στο θέμα των υποκλοπών είπε ότι είναι το τελευταίο καταφύγιο του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ δεσμεύθηκε ότι θα χυθεί άπλετο φως από τη Δικαιοσύνη, η οποία θα κάνει ότι απαιτείται για να αποκαλυφθούν τα όσα έγιναν.

"Μπερδεύοντας συνειδητά νόμιμες επισυνδέσεις μιας κρατικής υπηρεσίας ασφάλειας με κακόβουλα λογισμικά που μπορεί να χρησιμοποιεί οποιοσδήποτε και που είναι ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν όλες οι ευρωπαϊκές χώρες. Επιχειρούν να πείσουν για ποιο πράγμα άραγε; Ότι προσωπικά δεν είχα άλλη δουλειά από το να ακούω τους Υπουργούς μου, τις γυναίκες τους, τη γραμματέα μου, ηθοποιούς; Ούτε καν τους πολιτικούς μου αντιπάλους; Επικαλούμενοι, μάλιστα, και λίστες υποτιθέμενων θυμάτων χωρίς, όμως, να παρουσιάζουν την παραμικρή απόδειξη.Με άλλα λόγια: εγώ σε συκοφαντώ και απόδειξε εσύ ότι δεν ισχύει η συκοφαντία μου" είπε ο κ.Μητσοτάκης και προσέθεσε:

"Αλλά επειδή, ξέρετε, το ψέμα έχει κοντά ποδάρια, έρχεται ο ίδιος ο κ. Τσίπρας να ρίξει άθελά του φως στην εμπλοκή του. Πώς; Επιβεβαιώνοντας στην τελευταία του συνέντευξη ότι στα χρόνια που ήταν Πρωθυπουργός, ναι λειτουργούσαν -λέει- κακόβουλα λογισμικά στη χώρα, μάλλον από ιδιωτικά συμφέροντα. Αυτό, βέβαια, έχει ήδη τεκμηριωθεί διεθνώς, από το εξειδικευμένο εργαστήριο του Καναδά. Από το 2016 τουλάχιστον δρούσε στην Ελλάδα το λογισμικό Pegasus. PEGA, Pegasus, η Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από αυτό το λογισμικό πήρε το όνομά της".

Κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για υποκλοπές επί δικής του κυβερνητικής θητείας, και είπε ότι έχει βάσιμες υποψίες ότι ήταν και ο ίδιος θύμα παρακολούθησης:

"Θυμίζω, δε, μιλάμε για την εποχή παρακολούθησης όπου έχω βάσιμες υποψίες ότι υπήρξε παρακολούθηση και του δικού μου τηλεφώνου όπως και της οικογένειάς μου. Τα έχω πει αυτά τα πράγματα ήδη στη Βουλή και απάντηση δεν έχω πάρει ποτέ. Αλλά και κάτι άλλο πολύ ενδιαφέρον, που λέει πολλά. Αξίζει τον κόπο να το συγκρατήσουμε. Ήταν ο κ. Τσίπρας ο ίδιος που, όπως έχει πει, γνώριζε τη λειτουργία κακόβουλων λογισμικών τη δική του εποχή, ο οποίος μεταξύ ευρωεκλογών και εθνικών εκλογών του 2019 και βέβαιος ότι εγκαταλείπει την εξουσία, έσπευσε άρον-άρον να κάνει τι; Μόλις πέντε μέρες πριν από τις κάλπες άλλαξε τον Ποινικό Κώδικα που εμπόδιζε τη χρήση και την εμπορία ηλεκτρονικών μέσων παρακολούθησης. Μετέτρεψε έτσι, ξαφνικά, το αδίκημα των υποκλοπών από κακούργημα φυλάκισης έως δέκα ετών σε απλό πλημμέλημα" είπε ο πρωθυπουργός και αναρωτήθηκε:

"Γιατί; Γιατί; Ποιους ήθελε να προστατεύσει ετεροχρονισμένα; Και σε ποιους άνοιγε το δρόμο για να συνεχίσουν τη δράση τους; Το χθες, συνεπώς, ίσως να απαντά και στο σήμερα, επιβεβαιώνοντας ότι οι αντίπαλοί μας δεν διδάχθηκαν τίποτα από την υπόθεση Novartis.

Πάνω σε ένα υπαρκτό γεγονός δεν μπορούν να στήνουν σκευωρίες. Η υπόθεση βρίσκεται στη Δικαιοσύνη, που θα κάνει ό,τι πρέπει για να διαλευκανθεί πλήρως. Για να μην υπάρχουν σκιές και να διαλυθούν τα νέφη τοξικότητας που μολύνουν την πολιτική ατμόσφαιρα. Επαναλαμβάνω: ό,τι απαιτείται. Δεν υπάρχει άλλο καταφύγιο στις δημοκρατίες από τη Δικαιοσύνη και θα αναμένουμε την ετυμηγορία της.

Θα το ξαναπώ, φίλες και φίλοι, δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα. Ήμασταν πολύ ειλικρινείς όταν είπαμε από την πρώτη στιγμή ότι στην υπόθεση του κ. Ανδρουλάκη εντοπίστηκε επιχειρησιακή αστοχία. Αναγνωρίστηκαν ευθύνες, πρώτος εγώ τις ανέλαβα και μίλησα γι' αυτές. Προχωρήσαμε αμέσως σε μία πρώτη θεραπεία, αυξάνοντας τα φίλτρα ελέγχου στις νόμιμες επισυνδέσεις. Ενεργοποιήθηκαν και η Δικαιοσύνη και η Βουλή. Πρωτοβουλίες που αναγνώρισε ο Πρόεδρος της Επιτροπής PEGA όταν ήρθε εδώ και είχε μαζί με την Επιτροπή ουσιαστικές συζητήσεις με πολλούς κρατικούς αξιωματούχους". Τέλος, τόνισε ότι τις αμέσως επόμενες μέρες τίθεται σε δημόσια διαβούλευση ένα σύγχρονο πλαίσιο για τη λειτουργία της ΕΥΠ και για την ασφάλεια των επικοινωνιών.

"Είναι χρέος μας να μαθαίνουμε από τα όποια σφάλματά μας και να τα διορθώνουμε" είπε ο κ.Μητσοτάκης.

Επίθεση για τα Ραφάλ και τις φρεγάτες

Ο κ.Μητσοτάκης κατηγόρησε τον κ.Τσίπρα ότι απειλεί να ανατινάξει μια εθνική εθνική επιτυχία που ενόχλησε την Τουρκία και τους εμπόρους όπλων.

"Την ίδια ώρα που η Ελλάδα υποδέχεται δυο ακόμα νέα Rafale, ο κ. Τσίπρας καλεί τον Γάλλο Πρέσβη να τον απειλήσει ότι θα καταργήσει την αμοιβαία αμυντική συμφωνία εάν δεν υπάρχει -λέει- ελληνική προστιθέμενη αξία. Μάλιστα, μάλιστα. Θα ανατινάξει δηλαδή μια εθνική επιτυχία που έκανε υπερήφανους όλους τους Έλληνες και ενόχλησε μόνο δύο κέντρα: την Τουρκία και τους εμπόρους όπλων, που ασφαλώς δεν είχαν θέση σε μία διακρατική συνεργασία" είπε ο κ.Μητσοτάκης και συμπλήρωσε:

"Και πώς εννοεί, λοιπόν, ο κ. Τσίπρας την «εγχώρια προστιθέμενη αξία» για την οποία μίλησε; Μόνο σε μεσάζοντες αυτή παραπέμπει. Πώς αντιλαμβάνεται αλήθεια την τροποποίηση μιας αμυντικής εταιρικής σχέσης με μια συμμαχική χώρα; Τι θα γίνει δηλαδή; Εάν δεν συμφωνήσει, δεν θα παραλάβουμε τα υπόλοιπα μαχητικά; Οι φρεγάτες Belharra θα μείνουν μισοχτισμένες στα ναυπηγεία;". Υπογράμμισε, επίσης, ότι όλα αυτά είναι αναπόσπαστα στοιχεία του αμυντικού μας σχεδιασμού και αναφερόμενος στον κ.Τσίπρα είπε ότι "από το «go back Madam Merkel» πήγε δηλαδή στο «go back Mister Macron»".

"Και προσέξτε! Πώς τολμά να κάνει κάτι τέτοιο, ειδικά τώρα; Να μας πει ευθέως ποια γραμμάτια ξεπληρώνει και σε ποιους, παίζοντας στα ζάρια την ίδια του την πατρίδα. Γιατί κανείς πια δεν μπορεί να επικαλείται ηθικό πλεονέκτημα όταν ο ίδιος επιλέγει να αποδεικνύεται εθνικό μειονέκτημα" κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Ο κ.Μητσοτάκης έθεσε κατά την ομιλία του το κόμμα σε ετοιμότητα ενόψει των εκλογών του 2023:

"Για εμένα τα πράγματα είναι ξεκάθαρα. Σε όσους θέλουν την Ελλάδα «μπανανία», τους απαντώ: λάθος διεύθυνση. Και σε αυτούς που ζητούν να μην κάνω αυτά τα οποία πιστεύω, αυτά για τα οποία έχω δεσμευτεί απέναντι στον ελληνικό λαό, έχουμε δεσμευτεί όλοι μας απέναντι στον ελληνικό λαό, τους λέμε, «όχι ευχαριστώ»" είπε και προσέθεσε:

"Και σε εκείνους που ονειρεύονται αδύναμες κυβερνήσεις για να γίνονται οι ίδιοι πιο δυνατοί, τους προειδοποιώ: θα είμαστε απέναντι τους. Είμαι εκλεγμένος από τον λαό και σε αυτόν τελικά λογοδοτώ".

Ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στα μέλη της ΠΕ είπε ότι όλα αυτά καθιστούν την επόμενη κάλπη μία από τις πιο κρίσιμες της μεταπολίτευσης, όχι μόνο γιατί μπροστά στις φουρτούνες το σκάφος της χώρας χρειάζεται σταθερό τιμόνι, αλλά γιατί καλείται να αποφύγει και τον σκόπελο που λέγεται απλή αναλογική.

"Μία παγίδα που άφησε πίσω του ο ΣΥΡΙΖΑ, ποντάροντας στην ακυβερνησία. Γι' αυτό και εμείς, προσέξτε, φίλες και φίλοι, δεν μιλάμε για «διπλές εκλογές». Μιλάμε για «εθνικές εκλογές». Δίνοντας στην πρώτη κάλπη το βάρος της τελικής. Αυτή θα καθορίσει τελικά ποιος θα κυβερνήσει, ώστε η δεύτερη να κάνει πιο ισχυρή και λειτουργική την επιλογή των πολιτών". Ξεκαθάρισε ότι "δεν υπάρχει, χώρος ούτε για τη δική μας εσωστρέφεια, ούτε για αδράνεια των γύρω μας" και τόνισε ότι "ολοι πρέπει να μάθουν ότι η χώρα δεν έχει ανάγκη από χαλαρές ψήφους ή από θολά μηνύματα που καταλήγουν σε πολιτικές τερατογενέσεις ή σε αδιέξοδους σχηματισμούς".

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα