Ελλάδα

Μητσοτάκης: Θα ασκήσω βέτο στην ένταξη των Σκοπίων στην ΕΕ (vd)


Η Συμφωνία των Πρεσπών αποτελεί εθνική ήττα και εθνικό λάθος που προσβάλλει την ιστορία της πατρίδας, δήλωσε ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής, σημειώνοντας ότι δεν έπρεπε ποτέ να υπογραφεί, ενώ κατηγόρησε εκ νέου την κυβέρνηση ότι παραχώρησε «μακεδονική» εθνότητα και γλώσσα.

Πρόσθεσε ότι δεν έχει η Βουλή το πλήρες κείμενο της συνταγματικής αναθεώρησης των Σκοπίων, για να σημειώσει ότι "οι Σκοπιανοί έχουν ήδη παραβιάσει την Συμφωνία".

"Από ευρωπαϊκή χώρα στα Βαλκάνια, βαλκανική χώρα στην Ευρώπη η Ελλάδα", είπε και συμπλήρωσε: "Ξέρετε ότι έχετε χτίσει μια πρόσκαιρη κοινοβουλευτική πλειοψηφία γι' αυτό βιάζεστε".

"Είναι πίσω μας οι χειρισμοί της κυβέρνησης. Μυστικά διαπραγματεύτηκε ο κ. Κοτζιάς παραβιάζοντας πολιτική δεκαετιών. Κύριε Τσίπρα το Συμβούλιο στα Σκόπια συνεδρίασε πέντε φορές. Άρον - άρον υπέγραψε την Συμφωνία ο κ. Τσίπρας με τον Καμμένο. Τώρα φορά τη στολή του μακεδονομάχου ενώ τον Ιούλιο μπορούσε να τον ρίξει. Ο ίδιος κ. Καμμένος είναι αυτός που σας έδωσε το στυλό να υπογράψετε τις Πρέσπες. Ποιον κοροϊδεύετε;", είπε.
 

Συνεχίζοντας, υποστήριξε ότι "η Συμφωνία ανατρέπει μια πάγια στρατηγική στα Βαλκάνια. Η Ελλάδα ποτέ δεν διεκδίκησε το σύνολο της περιοχής. ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ δέχτηκαν να είναι τα Σκόπια που θα μονοπωλούν την ταυτότητα της Μακεδονίας".

"Η απαράδεκτη υποχώρηση σημειώνεται στο πρώτο άρθρο της Συμφωνίας. Διπλό ψέμα η δήθεν αναγνώριση από το 1977. Στα πρακτικά που δόθηκαν στην δημοσιότητα, εμφανίζονται οι ίδιοι οι Σκοπιανοί αν ομολογούν ότι η Ελλάδα δεν αναγνώριζε ανέκαθεν καμία μακεδονική γλώσσα. Ποτέ. Αυτό που δεν τόλμησαν να πουν ποτέ οι Σκοπιανοί, το λέτε εσείς. Συγχαρητήρια κύριε Τσίπρα".

"Ούτε το ΝΑΤΟ αναγνώριζε ότι η Ελλάδα αναγνώριζε μακεδονική γλώσσα και το κάνετε εσείς. Βγείτε κύριε Τσίπρα και πείτε ότι θα ομιλείται στην ευρύτερη περιοχή μακεδονική γλώσσα".

Ο κ. Μητσοτάκης πρόσθεσε: "Το άρθρο 7 ορίζει πως αναγνωρίζονται η Επικράτεια, η γλώσσα, ο πληθυσμός και τα χαρακτηριστικά τους με την δική τους ιστορία, πολιτισμό και κληρονομιά. Όλα αυτά συνιστούν τον ορισμό της εθνικής ταυτότητας".

"Κύριε Τσίπρα όλοι γνωρίζουμε καλά αγγλικά, κι εσείς το ίδιο. Θα έπρεπε να λέει citizenship. Θα έπρεπε να λέει βορειομακεδονική. Η Συμφωνία αναγνωρίζει να προσδιορίζονται ως Μακεδόνες. Είναι αστείο να λέει η κυβέρνηση Τσίπρα για εσωτερικούς ελιγμούς του κ. Ζάεφ", τόνισε.

Και συνέχισε: "Στον ΟΗΕ υπάρχουν 5 χώρες με γεωγραφικές ονομασίες. Οι κάτοικοι της Νότιας Αφρικής λέγονται νοτιοαφρικάνοι. Ακόμη κι εκεί που η επίσημη ονομασία είναι διαφορετική, επικρατεί ο γεωγραφικός προσδιορισμός. Μόνο στη Βόρεια Μακεδονία οι κάτοικοί της θα ονομάζονται σκέτο Μακεδόνες και θα ομιλούν την μακεδονική. Συγχαρητήρια κ. Τσίπρα".

"Και φυσικά τα ακρωνύμια θα είναι MK ή ΜΚD", πρόσθεσε.

"Ακόμα και το erga omnes καταφέρατε να το στρέψετε εναντίον μας. Η μακεδονική ταυτότητα και γλώσσα καθίστανται υποχρεωτικές και στην Ελλάδα. Ο ΣΥΡΙΖΑ αποδέχθηκε να είμαστε υποχρεωμένοι να αποκαλούμε Μακεδόνες τους κατοίκους αυτής της χώρας. Να το χαίρεστε το erga omnes σας κύριοι της συμπολίτευσης", υπογράμμισε.

"Το πρόβλημα προκύπτει στο πολλαπλάσιο για τα εμπορικά σήματα. Εκατοντάδες εταιρείες χρησιμοποιούν το επίθετο μακεδονικός. Τα μόνα μακεδονικά ροδάκινα που θα υπάρχουν, είναι αυτά που θα παράγονται στην βόρεια Μακεδονία. Τις συνέπειες θα τις πληρώνουμε όλοι για χρόνια. Αν ο όρος μακεδονικά ροδάκινα χρησιμοποιείται από παραγωγούς της Βέροιας και η χρήση τους προκαλεί σύγχυση, θα υποχρεωθούν να το αλλάξουν. Αλλά αυτά για σας είναι ψιλά γράμματα", τόνισε.

Και επισήμανε: "Η Συμφωνία των Πρεσπών την οποία τόσο διαφημίζετε δεν αναφέρει ούτε σε ένα σημείο της την λέξη Μακεδονία ή Μακεδόνες σε σχέση προς την Ελλάδα. Πουθενά δεν γράφει Έλληνες Μακεδόνες ή ελληνική Μακεδονία".

"Ξέρετε πώς ορίζει την ελληνική Μακεδονία το κείμενο που υπέγραψαν Τσίπρας και Κοτζιάς; Ως «βόρεια περιοχή… του Πρώτου Μέρους». Τέτοια ταπείνωση! Ζουν εκεί, περήφανοι Έλληνες Μακεδόνες. Οι ηγέτες της FYROM, φρόντισαν να μην αποδεχθούν τίποτα το οποίο θα απέδιδε άμεσα τον όρο «μακεδονικός» και στην Ελλάδα. Γιατί διαπραγματεύθηκαν σοβαρά για τα δικά τους συμφέροντα.  Αυτοί απέκρουσαν τον όρο «ελληνική Μακεδονία» και εσείς τους αφήσατε. Το ερώτημα είναι γιατί εσείς τους αφήσατε", υποστήριξε.

"Η Συμφωνία αυτή παράγει αποτελέσματα με την υπογραφή της κάτι που δεν συνηθίζεται. Πρώτα κυρώνεται μια συμφωνία και μετά ακολουθούν οι συνέπειές της", είπε.

"Στις Πρέσπες, όμως, οι κύριοι Τσίπρας- Κοτζιάς υπέγραψαν αυτομάτως και την πρόσκληση των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ. Έκαψαν, έτσι, το πιο δυνατό διπλωματικό χαρτί της χώρας. Έναν μοχλό πίεσης που θα γινόταν ισχυρότερος όσο αυξανόταν και το διεθνές ενδιαφέρον για λύση. Έγινε, τελικά, εθνικό μπούμερανγκ!", πρόσθεσε.

Και πρόσθεσε: "Υπάρχει και κάτι ακόμα πιο ανησυχητικό. Σύμφωνα με το άρθρο 2 της συμφωνίας η Ελλάδα οφείλει αυτόματα να συναινέσει στην είσοδο των Σκοπίων σε κάθε διεθνή οργανισμό.Κάποιος θα μπορούσε εύκολα να ισχυρισθεί ότι αυτό αφορά και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, για την οποία υπάρχει ήδη ειδική πρόβλεψη ότι αυτόματα ήδη συναινούμε στην έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων".

Η Συμφωνία, πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης, "μπορεί πράγματι να εξυπηρετεί κάποια πρόσκαιρα διεθνή συμφέροντα. Όμως δημιουργεί ένα διαρκές ναρκοπέδιο για το μέλλον:

Πώς θα πιστοποιούνται με ονομασία προέλευσης τα προϊόντα της Βόρειας Ελλάδας, όταν τα γειτονικά επίσημα πια θα κυκλοφορούν ως «μακεδονικά»;

Τι θα αλλάξει άραγε στα βιβλία Ιστορίας και των δύο χωρών, ώστε να μην υπάρχουν αλυτρωτικές αναφορές; Είχαμε, τέτοιες εμείς και τις αναγνωρίσατε, κύριε Τσίπρα;

Και ποιος θα εμποδίσει αύριο ένα ιδιωτικό Ινστιτούτο Μακεδονικών Σπουδών δίπλα στο δικό μας ίδρυμα, όταν η χρήση του όρου είναι τελείως ελεύθερη για μη κρατικούς φορείς;

Η εξέλιξη αυτή είναι γεμάτη παγίδες. Ήδη, μάλιστα, ξυπνά εθνικισμούς και ακραίες συμπεριφορές, που είχε ξεπεράσει η ίδια η ζωή και στις δύο χώρες".

"Εφόσον οι Έλληνες πολίτες με εμπιστευθούν ως πρωθυπουργό, αρνούμαι κατηγορηματικά να ερμηνεύσω τη συμφωνία με αυτόν τον τρόπο. Η διαδικασία ένταξης των Σκοπίων στην ΕΕ δεν σχετίζεται με τη συμφωνία των Πρεσπών. Η Ελλάδα θα διατηρήσει στο ακέραιο όλα τα δικαιώματα που απορρέουν από την ιδιότητα του κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης", υπογράμμισε.

"Η Βουλγαρία ουδέποτε αναγνώρισε μακεδονική γλώσσα ή μακεδονικό έθνος. Θεωρεί την γλώσσα της FYROM βουλγαρική διάλεκτο. Η υπουργός Εξωτερικών Αικατερίνα Ζαχαρίεβα, μάλιστα, έκανε αυτό που δεν τολμήσατε εσείς: Προειδοποίησε ότι θα μπλοκάρει την είσοδο των Σκοπίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση αν οι θέσεις της δεν ικανοποιηθούν. Εσείς δεχθήκατε να απεμπολήσετε αυτό το δικαίωμα για την Ελλάδα", είπε.

"Στην Τουρκία έκανε και το πρώτο του τριήμερο ταξίδι, αμέσως μετά ψηφοφορία για την αλλαγή του Συντάγματος, ο υπουργός των Εξωτερικών των Σκοπίων. Λέτε να ανατραπούν όλα αυτά επειδή σας έδωσε ο Ζάεφ την γραβάτα του; Πολύ αμφιβάλλω.. Να γιατί σας λέμε ότι η εξωτερική σας πολιτική είναι ανιστόρητη, επιπόλαιη και γι' αυτό επικίνδυνη", σημείωσε.

"Λέτε ότι ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης που έλεγε όσα προανέφερα θα μιλούσε ποτέ για «Μακεδόνες», όπως έκανε ενώπιον σας ο κ. Ζάεφ και δεν ανοίξατε το στόμα σας... Ισχυρίζεστε ότι ο Κώστας Καραμανλής και η Ντόρα Μπακογιάννη θα δέχονταν ποτέ ένα κράτος ακόμη και «Βόρειας Μακεδονίας», με λαό όμως «μακεδονικό» και με γλώσσα «μακεδονική»;", διερωτήθηκε.

"Στην τελετή υπογραφής στις Πρέσπες δεν ήταν ο κ. Ζάεφ που δημοσίως αναφέρθηκε σε δύο λαούς: σε «Έλληνες» και σε «Μακεδόνες»; Το είπε μπροστά σας, κ. Τσίπρα, χωρίς εσείς να αντιδράσετε; Δεν τον σταματήσατε. Δεν τον διορθώσατε. Δεν αγανακτήσατε. Μόνο χασκογελούσατε, ως συνήθως. Φοβάμαι ότι μιλώ σε ώτα μη ακουόντων. Μιλώ σε βουλευτές πρόθυμους να υψώσουν το χέρι σκύβοντας το κεφάλι για να θυσιάσουν διακυβεύματα που τους υπερβαίνουν κατά πολύ", πρόσθεσε.

"Κύριε Τσίπρα με είχατε πάρει ένα τηλέφωνο και με ρωτήσατε πως σου φαίνεται ο όρος «Μακεδονία του Ίλιντεν» -και πήγε να μου πέσει το τηλέφωνο. Είστε ή τελείως ανιστόρητος ή επικίνδυνα κυνικός. Ή πολύ απλά είστε και τα δύο. Το είχατε δεχτεί… Απαιτήσαμε την συνεργασία, αλλά διαπιστώσαμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε κομματικό του εργαλείο ακόμη και θέματα που συνδέονται με το εθνικό συμφέρον. Πρώτος εγώ είπα ανοιχτά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ διάλεξε να διχάσει τους Έλληνες για να ενώσει τους Σκοπιανούς", υπογράμμισε.

"Ενημέρωσα όλους τους συμμάχους μας και το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. Δεν δίστασα να διαφωνήσω ανοιχτά ακόμη και με ισχυρούς εταίρους όπως η Καγκελάριος Μέρκελ. Τα κατάπιατε αυτά που λέγατε ότι άλλα λέω στο εσωτερικό και άλλα στο εξωτερικό. Τα κάνατε γαργάρα. Της μίλησα καθαρά, όπως καθαρά μιλώ και στους Έλληνες. Προτάσσοντας το εθνικό συμφέρον", είπε.

Και πρόσθεσε: "Σήμερα η Βουλή ζει μια από τις πιο κρίσιμες στιγμές της χώρας. Πρέπει όλοι να γνωρίζουν τι θα συμβεί την επόμενη ημέρα. Αν λοιπόν η Συμφωνία των Πρεσπών κυρωθεί, τότε δεν θα μπορεί να ακυρωθεί, καθώς διαθέτει μεγαλύτερη ισχύ από κάθε νόμο. Το Διεθνές Δίκαιο καθιστά δυσμετάβλητη κάθε τροποποίησή της. Και τυχόν παραβίασή της μπορεί να σημάνει διεθνή απομόνωση και Διεθνές Δικαστήριο για τη χώρα μας".

"Όλα κρίνονται σήμερα και αύριο που θα γίνει η ψηφοφορία. Όχι μεθαύριο. Η ώρα της ευθύνης είναι τώρα. Όχι αύριο. Οι υπεύθυνοι κρίνονται εδώ. Όχι αλλού. Και γι' αυτό η Νέα Δημοκρατία παίρνει θέση στην πλευρά της εθνικής αξιοπρέπειας: Καταψηφίζουμε την Συμφωνία των Πρεσπών", κατέληξε.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις