«Πρώτα θα κερδίσουμε αξιοπιστία και μετά θα συζητήσουμε τα ζητήματα των πλεονασμάτων και του χρέους» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Έλληνας πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της σημερινής κοινής συνέντευξης Τύπου με τη γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ, στο πλαίσιο της συνάντησης που είχαν οι δύο ηγέτες στο Βερολίνο.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, έχοντας λάβει προφανώς τα αρνητικά μηνύματα των Ευρωπαίων στην προοπτική αμφισβήτησης των στόχων των πρωτογενών πλεονασμάτων στην ουσία απέφυγε να ανοίξει το θέμα, αποδεχόμενος την τήρηση των συμφωνηθέντων για το 2019 και το 2020 και παραπέμποντας τη σχετική συζήτηση στις καλένδες.
Συγκεκριμένα, επανέλαβε πως θεωρεί υψηλά τα πρωτογενή πλεονάσματα που έχουν τεθεί, αλλά σημείωσε πως θα τηρηθούν οι στόχοι για το 2019 και το 2020. Τα θέματα αυτά, είπε, αφορούν τους θεσμούς και θα συζητηθούν με τους θεσμούς.
Η δήλωση του πρωθυπουργού για τους στόχους πρωτογενών πλεονασμάτων έχει ως εξής:
«Έχω πει πολλές φορές, ότι τα πρωτογενή πλεονάσματα τα οποία συμφωνήθηκαν από την προηγούμενη κυβέρνηση είναι ιδιαίτερα υψηλά. Έχω πει, επίσης, όμως, ότι η Ελλάδα θα τηρήσει τους δημοσιονομικούς στόχους για το 2019 και το 2020. Ότι πρώτα θα κερδίσουμε αξιοπιστία και μετά θα συζητήσουμε, τα ζητήματα των πλεονασμάτων και του χρέους. Θέλω, επίσης, να επισημάνω ότι όσο πιο γενναία και ισχυρή είναι η ανάπτυξη στη χώρα μας τόσο πιο εύκολα γίνονται τα ζητήματα της διαχείρισης του χρέους.»
Αλλά και η γερμανίδα καγκελάριος στάθηκε στις δεσμεύσεις της Ελλάδας αναφέροντας με νόημα: «η οικονομική ατζέντα θα παραμείνει σε σχέση με τις δεσμεύσεις της Ελλάδας και νομίζω ότι θα είναι πιο εύκολη τώρα η υλοποίησή τους [...] Ξέρετε ότι η οικονομία είναι ψυχολογία».
Μιά δήλωση που δεν αφήνει περιθώρια αμφιβολιών ότι η πάγια γερμανική γραμμή: «οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται» θα συνεχιστεί και η οποία «βάζει στον πάγο» τις όποιες κυβερνητικές φιλοδοξίες για μείωση στόχων.
Το πρόγραμμα πράσινης ανάπτυξης
Κατά τα λοιπά ο Κ. Μητσοτάκης μίλησε για ένα μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα μαζί με την Γερμανία, σε σχέση με την πράσινη ανάπτυξη. Ειδικότερα είπε:
«Ετοιμάζουμε, μαζί με τη Γερμανία, ένα μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα. Θέλουμε να δώσουμε έμφαση στην πράσινη ανάπτυξη, στην προστασία του περιβάλλοντος. Και γι’ αυτό θέλουμε να δρομολογήσουμε και θα παρουσιάσουμε -ελπίζω μαζί με την Καγκελάριο- στις αρχές του χρόνου, ένα φιλόδοξο σχέδιο επενδύσεων γύρω από την “πράσινη οικονομία”, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τη διαχείριση των απορριμμάτων, την ηλεκτροκίνηση, παραγωγικές δραστηριότητες που είναι φιλικές προς το περιβάλλον. Έχουμε πολλά κοινά να κάνουμε σε αυτόν τον τομέα. Είναι λύσεις οι οποίες είναι συμφέρουσες για την Ελλάδα, συμφέρουσες για τη Γερμανία και εντάσσονται στο κοινό μας ενδιαφέρον να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε ριζικά και ουσιαστικά το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής και της μετάβασης σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών.
«Στα οικονομικά μας ζητήματα έχουμε δυνατότητα επενδύσεων στην Ελλάδα, πράγμα που θα εκμεταλλευτούν και οι δύο λαοί», ανέφερε από τη πλευρά της η γερμανίδα καγκελάριος.
Για το μεταναστευτικό, η κ. Μέρκελ εξέφρασε την ικανοποίησή της που «η καινούργια κυβέρνηση θέλει να δώσει "σάρκα και οστά" σε αυτή τη Συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας και να υπάρχουν επιστροφές προσφύγων», όπως είπε.
Αλλαγές στο νομικό πλαίσιο για το άσυλο προανήγγειλε ο πρωθυπουργός στη συνάντησή του με την κ. Μέρκελ στο Βερολίνο, όπως ανέφερε κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τη Γερμανίδα καγκελάριο.
Ζήτησε, όμως την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη για τη φύλαξη των συνόρων και ταυτόχρονα υπογράμμισε ότι δεν είναι δυνατόν να «σηκώνουν το βάρος οι χώρες πρώτης υποδοχής». Σημείωσε δε πως είναι ανάγκη, στο πλαίσιο της αλληλεγγύης, να υπάρχει επιμερισμός ενώ υπογράμμισε ότι η Γερμανίδα καγκελάριος συμφωνεί με τις θέσεις αυτές.
«Συμφωνώ με τον κύριο Μητσοτάκη ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί στο πλαίσιο της ΕΕ, αλλά είμαστε μακρυά σε υλοποίηση για βιώσιμη λύση», κατέληξε η καγκελάριος.
Επίσης, υπογράμμισε ότι οι δύο ηγέτες συζήτησαν για τις «ευρωπαϊκές διαδικασίες και μίλησαν για θέματα διεύρυνσης της Σερβίας, του Μαυροβούνιο, της Αλβανίας και της Βόρειας Μακεδονίας».
Ερωτηθείσα για το Brexit, η κυρία Μέρκελ σημείωσε: «Έχοντας κατά νου την έξοδο της Μ. Βρετανίας από την ΕΕ, δεν έχω καινούρια θέματα, θεωρώ ότι θα συνεχιστεί η διαδικασία».