Πολιτική

Μητσοτάκης: Αυστηρότεροι έλεγχοι στα σύνορα λόγω κορονοϊού


Αυστηρότερα μέτρα για την ανάσχεση μεταναστευτικών-προσφυγικών ροών προανήγγειλε πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, συνδέοντας την κίνηση αυτή με την απειλή του κορωνοϊού και την ανάγκη λήψης προληπτικών μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας.

Μιλώντας στο υπουργικό συμβούλιο, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι η χώρα μας επικαλείται τον Κανονισμό 2016/399 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ειδικά την παράγραφο 6, περί "ελέγχων για την πρόληψη απειλής κατά της δημόσιας υγείας", που επιτρέπει αυστηρότερους συνοριακούς ελέγχους -έως και κλείσιμο συνόρων.

Ο πρωθυπουργός συνέδεσε τις ροές με το νέο ιό αναφέροντας: "Το Μεταναστευτικό τώρα αποκτά μία νέα διάσταση, καθώς στις ροές προς την Ελλάδα περιλαμβάνονται άνθρωποι από το Ιράν -όπου είχαμε πολλά κρούσματα Κορωνοϊού- και πολλοί διερχόμενοι από το Αφγανιστάν. Τα νησιά μας, συνεπώς, τα οποία είναι, ήδη, επιβαρυμένα σε θέματα δημόσιας υγείας πρέπει να προστατευτούν διπλά. Να τα διασφαλίσουμε. Να το πω απλά, να κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για να αποφύγουμε την εμφάνιση του ιού -ειδικά εκεί. Από σήμερα, λοιπόν, η χώρα μας επικαλείται τον Κανονισμό 2016/399 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ειδικά την παράγραφο 6, περί ελέγχου για την πρόληψη απειλής κατά της δημόσιας υγείας".

Και εξήγησε: "Τι σημαίνει αυτό στην πράξη: Ότι αναβαθμίζουμε στον ανώτερο βαθμό τον έλεγχο των συνόρων μας για τη μεγαλύτερη δυνατή ανάσχεση. Για το σκοπό αυτό έχω ήδη δώσει εντολές στον Υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας και στον Αρχηγό του Λιμενικού να αυξήσουμε σημαντικά τον αριθμό των σκαφών και τον αριθμό των περιπολιών στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Και, στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου πάντα, θα αυξήσουμε τους ελέγχους και στη θάλασσα και στην ξηρά".

Μάλιστα ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι έχει ήδη ενημερωθεί η Ε.Ε.: "Για την απόφαση αυτή έχω ήδη ενημερώσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή που οφείλει να την αντιμετωπίσει ως ένα μέτρο προστασίας της Υγείας ολόκληρης της Ευρώπης. Το ίδιο θα γίνει και προς την Τουρκία. Ενώ ξεκινά και μια διεθνής καμπάνια, στις γλώσσες των εθνικών ομάδων που κατευθύνονται προς Ελλάδα, με την προειδοποίηση ότι η χώρα δεν μπορεί, πλέον, να δέχεται άλλες παράνομες εισόδους. Οι ανακοινώσεις αυτές θα γίνουν στο διαδίκτυο και στις χώρες αφετηρίας των ροών".
 

Διαβάστε επίσης