Επιχειρήσεις

«Μισή» συμφωνία για διάσωση-εξυγίανση των Ναυπηγείων Ελευσίνας


Μετέωρη παραμένει η συμφωνία που επετεύχθη για τη διάσωση-εξυγίανση  των Ναυπηγείων Ελευσίνας, με αλλαγή ιδιοκτησιακού σχήματος και ένταξη της εταιρείας στις διατάξεις του άρθρου 106 του Πτωχευτικού Κώδικα.

Η υλοποίηση και η ολοκλήρωση της εξαρτώνται πλέον από τη στάση του μεγαλομετόχου Γιάννη Ταβουλάρη, ο οποίος φέρεται να κατέχει 24,9% και δεν έχει προσυπογράψει μέχρι στιγμής τη συμφωνία μεταβίβασης των μετοχών στον ελληνοαμερικανικό όμιλο Onex του Π. Ξενοκώστα, που προτίθεται να αναλάβει την “αναστήλωση “ των ναυπηγείων.

Ο υποψήφιος επενδυτής έχει θέσει όρο ότι θα αποκτήσει τουλάχιστον το 51% της εταιρείας “Νεώριον Συμμετοχών” στην οποία ανήκουν τα Ναυπηγεία Ελευσίνας.

Για να να συγκεντρωθεί αυτό το ποσοστό είναι απαραίτητο να μεταβιβασθούν και  οι μετοχές που κατέχει ο Γιάννης Ταβουλάρης – ο οποίος όμως μέχρι πρόσφατα άφηνε να διαρρέει ότι τις έχει ήδη μεταβιβάσει σε άγνωστο επενδυτή.

Ο πατέρας του Νίκος Ταβουλάρης υπέγραψε χθες συμφωνητικό για τη μεταβίβαση του ποσοστού του (20,8%) έναντι συμβολικού τιμήματος ενός (1) ευρώ, υπό την αίρεση ότι θα προχωρήσει η υλοποίηση του σχεδίου εξυγίανσης. Ανάλογο συμφωνητικό υπέγραψε και εκπρόσωπος της οικογένειας Στεφάνου, που είναι ο τρίτος βασικός μέτοχος, με ποσοστό της τάξης του 8%.

Επισημαίνεται ότι σε έκτακτη Γενική Συνέλευση της εταιρείας “Νεώριον Συμμετοχών” τον περασμένο Μάρτιο, μέτοχοι εκπροσωπούντες το 57,5% είχαν δεσμευθεί ότι θα παραχωρήσουν τις μετοχές τους για να προχωρήσει η εξυγίανση.

Με μεσολάβηση του αρμόδιου υπουργού Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη και του υφυπουργού Νίκου Παπαθανάση θα καταβληθούν τώρα προσπάθειες να πεισθούν ο Γιάννης Ταβουλάρης και άλλοι μικρότεροι μέτοχοι να μεταβιβάσουν τα ποσοστά τους στην Onex.

Επισημαίνεται ότι ο όμιλος Onex  κινείται συντονισμένα με αμερικανικούς κρατικούς φορείς, που ενδιαφέρονται να αποκτήσουν ισχυρή παρουσία στον ναυπηγικό-ναυπηγοεπισκευαστικό τομέα στην Ελλάδα.

Τα Ναυπηγεία Ελευσίνος θεωρούνται επιχείρηση στρατηγικής σημασίας, διότι μεγάλο μέρος των εργασιών τους αφορά αμυντικές προμήθειες και εξοπλιστικά προγράμματα του Πολεμικού Ναυτικού.

Διαβάστε επίσης