Χρηστικά

Μισή παράταση για τα αναδρομικά συνταξιούχων και μισθωτών


Ποια διευκόλυνση δρομολογούν στο παρά πέντε το υπουργείο Οικονομικών και η ΑΑΔΕ

Παράταση για τη δήλωση των αναδρομικών από συνταξιούχους, γιατρούς, αγρότες και ανέργους προτίθεται να χορηγήσει η ΑΑΔΕ, αλλά χωρίς να παραταθεί η προθεσμία πληρωμής του φόρου.

Σε αυτή τη μέση απόφαση καταλήγουν το υπουργείο Οικονομικών και η ΑΑΔΕ, μετά από πλήθος αιτημάτων λογιστών, οι οποίοι εκτός των άλλων, επισημαίνουν και προβλήματα στις βεβαιώσεις αποδοχών.

Μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις τα προβλήματα αναγκάζουν τους συνταξιούχους να υποβάλλουν και δύο τροποποιητικές δηλώσεις.

Με βάση τα ισχύοντα, μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2021 οφείλουν να υποβάλουν τροποποιητικές δηλώσεις οι φορολογούμενοι που έλαβαν εντός του 2020 αναδρομικές αποδοχές και να πληρώσουν τον φόρο έως την 31η Ιανουαρίου 2022.

Αν η δήλωση υποβληθεί μετά την προθεσμία, επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 100 ευρώ. Πρόκειται για τις ακόλουθες κατηγορίες:

Μισθωτούς για την καθυστερημένη είσπραξη αμοιβών.

Συνταξιούχους που έλαβαν με καθυστέρηση αναδρομικά συντάξεων

Γιατρούς του ΕΣΥ για τις αμοιβές από απογευματινά ιατρεία νοσοκομείων του ΕΣΥ.

Ανέργους για τη λήψη αναδρομικών επιδομάτων ανεργίας.

Αγρότες, που έλαβαν επιδοτήσεις στα προηγούμενα χρόνια αλλά δεν δηλώθηκαν.

H διευκόλυνση της ΑΑΔΕ

Η διευκόλυνση που σχεδιάζει να παράσχει η ΑΑΔΕ θα προβλέπει την παράταση της προθεσμίας υποβολής της δήλωσης, κατά ένα μήνα, έως την 31η Ιανουαρίου 2022, χωρίς να καταλογιστεί πρόστιμο, αλλά δεν θα παραταθεί και η προθεσμία πληρωμής του φόρου, που θα παραμείνει η 31η Ιανουαρίου.

Πώς υποβάλλεται χωρίς παράταση

Η τροποποιητική δήλωση υποβάλλεται για κάθε έτος που αφορούν τα αναδρομικά. Δηλαδή, ο υπόχρεος μπαίνει στον λογαριασμό του στην ψηφιακή πύλη myAADE και επιλέγει τα έτη στα οποία ανάγονται τα αναδρομικά που εισέπραξε εντός του 2020.

Αν, π.χ. τα αναδρομικά που εισέπραξε το 2020, αφορούν το φορολογικό έτος 2017, θα επιλέξει ως έτος υποβολής δήλωσης το έτος 2017. Αμέσως μετά την υποβολή της τροποποιητικής δήλωσης εκδίδεται νέο εκκαθαριστικό σημείωμα για το 2027 με το ποσό του φόρου, ο οποίος πρέπει να καταβληθεί εφάπαξ μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου 2022.

Σημειώνεται πως ο φόρος στο εισόδημα θα επανυπολογιστεί στο σύνολο του εισοδήματος του συγκεκριμένου έτους, μετά την προσθήκη των αναδρομικών, που σημαίνει ότι η φορολογική επιβάρυνση θα είναι υψηλή.

Ανάλογα με την κλίμακα εισοδήματος θα φορολογηθούν με συντελεστές από 22% έως 45% και σε όσους το συνολικό τους εισόδημα, μετά την προσθήκη των αναδρομικών υπερβεί το ποσό των 12.000 ευρώ, θα τους καταλογιστεί και ειδική εισφορά αλληλεγγύης που είναι 2,2% - 10%.

Ο νέος φόρος που θα προκύψει, θα πρέπει να πληρωθεί έως την 31 η Ιανουαρίου 2022. Εναλλακτικά, μπορεί να ρυθμιστεί η καταβολή του σε έως 24 δόσεις με την πάγια ρύθμιση.

Σημειώνεται τέλος, ότι, οι φορολογούμενοι οι οποίοι μετά από διασταυρώσεις της ΑΑΔΕ εντοπίστηκαν να έχουν αποκρύψει εισοδήματα τα προηγούμενα έτη ή τους καταλογίσθηκε φόρος κατ΄ εκτίμηση και έλαβαν το σχετικό ραβασάκι έχουν περιθώριο μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2021 να υποβάλουν τροποποιητική δήλωση μαζί με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά.

 

 

 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα