Αγορές

Μίνι-ράλι τραπεζών στο ΧΑ, με καύσιμα από ΕΛΠΕ - "Βάζει όπισθεν" η Πειραιώς


Με κινητήριο μοχλό τις μετοχές των τραπεζών και των δύο πετρελαϊκών εταιρειών (ΕΛΠΕ, Motor Oil), η χρηματιστηριακή αγορά μπαίνει σε τροχιά επιταχυνόμενης ανόδου, δικαιώνοντας μέχρι στιγμής όσους προέβλεπαν ότι την πενθήμερη συσσώρευση θα ακολουθήσει νέα ισχυρή ανοδική κίνηση.

Στα υψηλά ημέρας κινούνται αυτή την ώρα όλοι οι δείκτες, που πραγματοποίησαν μία μεγάλη "βουτιά" την πρώτη ώρα της συνεδρίασης, πριν ξεκινήσει η εν εξελίξει ανοδική αντίδραση.

Αλμα +3,45% πραγματοποιεί ο τραπεζικός δείκτης, ενώ ο ΓΔ ενισχύεται κατά 0,65% στις 917,3 μονάδες. Η περιοχή των 910 μονάδων όπου είχε ανακοπεί πρόσκαιρα η ανοδική κίνηση, γίνεται πάλι βάση ισχυρής στήριξης και αφετηρία  ενός ανηφορικού δρόμου προς τις 925 μονάδες, με επόμενο στόχο τις 947-950.

Θετικός καταλύτης για την αγορά αποδεικνύονται τα δημοσιευόμενα οικονομικά αποτελέσματα  εισηγμένων εταιρειών, που εμφανίζουν βελτιωμένες επιδόσεις, ή δείχνουν ότι αντεπεξήλθαν με επιτυχία  στις επιπτώσεις των συνθηκών κρίσης που δημιούργησε η πανδημία.

Θετική η επίδραση και από την επιτυχή έκδοση 5ετούς κρατικού ομολόγου με ιστορικά χαμηλή απόδοση και τεράστια υπερκάλυψη.

Η εικόνα της συνεδρίασης επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις αναλυτών ότι παρά τη μεταβλητότητα που εμφανίζει, η χρηματιστηριακή αγορά διατηρεί τη δυναμική της. Επικρατέστερο σενάριο για τις επόμενες μέρες θεωρούν τη συνέχιση της ανοδικής κίνησης, με πιθανή εξέλιξη ένα άλμα εκτόνωσης που θα διευκολύνει αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων και επανατοποθετήσεις.

Μετοχές

Στο τραπεζικό ταμπλό προηγείται η Eurobank με +4,2% και ακολουθεί η Εθνική με +3,8%. Alpha +1,8%, Τρ. Ελλάδος +0,7%. Στο κόκκινο η Πειραιώς  με απώλειες 7,8%, εκτός διαπραγμάτευσης η Attica.

Στα εμποροβιομηχανικά blue chips προηγούνται οι μετοχές των διυλιστηρίων, με αφορμή τη σχεδιαζόμενη αναδιάρθρωση του ομίλου ΕΛΠΕ, που μπορεί να αποτελέσει αφετηρία εξελίξεων στον κλάδο. ΕΛΠΕ +5,1%, Motor Oil +2,3%. Με θετικό πρόσημο ΕΧΑΕ +1,5%, ΟΤΕ +0,8%, Μυτιληναίος και Jumbo +0,6%.

Στο κόκκινο ΟΠΑΠ -2%, Βιοχάλκο -1,7%,Aegean -1,5%,  ΔΕΗ και Φουρλής -1,4%, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή -0,8%.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε επίσης