Αγορές

Μίνι ράλι τραπεζών στο ΧΑ, κέρδη στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια


Το πλεονάζον χρήμα που ψάχνει ευκαιρίες αποδοτικών βραχυχρόνιων τοποθετήσεων συνεχίζει να δίνει ώθηση στα χρηματιστήρια, υπερνικώντας φόβους και προβληματισμούς για την εξέλιξη της πανδημίας. Προς ενίσχυση της ανοδικής τάσης “επιστρατεύονται” σήμερα θετικά στοιχεία για την πορεία και τη δυναμική της κινεζικής οικονομίας, που δείνει να επανέρχεται σε κανονικούς ρυθμούς.

Μίνι ράλι βρίσκεται σήμερα σε εξέλιξη στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και στο ΧΑ, όπου τον τόνο δίνουν οι τραπεζικές μετοχές, με τον κλαδικό τους δείκτη να πραγματοποιεί άλμα +3,8% στα πρώτα λεπτά της  συνεδρίασης. Κέρδη 2,2% σημειώνουν οι βασικοί δείκτες σε Φρανκφούρτη, Λονδίνο, Παρίσι.

Η εικόνα αυτή προβληματίζει αναλυτές και στελέχη μεγάλων ΑΧΕ, που επισημαίνουν ότι οι κίνδυνοι στην οικονομία παραμένουν ισχυροί, καθώς η πανδημία δεν έχει παρέλθει, ενώ υπάρχει μεγάλη πιθανότητα ενός νέου κύματος.
 Οσον αφορά την ελληνική αγορά επισημαίνουν ότι η  οι οικονομικές εξελίξεις, οι επιδόσεις στον τουριστικό τομέα και τα δημοσιονομικά στοιχεία δεν δικαιολογούν  αισιοδοξία.
Κόντρα σ' αυτή τη λογική και στα οικονομικά και δημοσιονομικά στοιχεία, τα μεγάλα χαρτοφυλάκια  σπρώχνουν υψηλότερα τις τιμές, δημιουργώντας προσδοκίες για έναν νέο γύρο ανάκαμψης.

Ο Γενικός Δείκτης κινείται τώρα σήμερα στις 668,5 μονάδες με κέρδη 1,45%, προσεγγίζοντας την αντίσταση στις 675 μονάδες,όπου είχε “σκοντάψει” σε προηγούμενη ανοδική κίνηση.
Ο FTASE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης κερδίζει επίσης 1,45% στις 1.618,4 μονάδες.

Ο τραπεζικός δείκτης πήγε +3,80% και τώρα  καταγράφει άνοδο 3,45%. Προηγείται  η Εθνική με +3,8%. Πειραιώς,  Alpha και Eurobank +3,3%, Attica +2,8%,  Τρ. Ελλάδος +1,4%.
Με θετικό  πρόσημο 19 από τα 21 εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips. Τιτάν +1,7%, Σαράντης, Jumbo, Coca-Cola, ΑΔΜΗΕ , ΟΛΠ και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ +1,4%, ΔΕΗ, Βιοχάλκο και  Lamda +1,2%.

Διαβάστε επίσης