Αγορές

Μινι-ράλι στα χρηματιστήρια – Τράπεζες +6% στο ΧΑ


Το κλίμα αλλάζει πάλι στις αγορές, που βλέπουν τώρα “το ποτήρι μισογεμάτο”, ξεπερνώντας τον προβληματισμό για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας και τους φόβους για νέο κύμα πανδημίας. Σε ρυθμούς μινι ράλι τρέχουν σήμερα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, παίρνοντας ώθηση και από τις αποφάσεις της Fed, που ανακοίνωσε χθες νέα μέτρα ενίσχυσης της ρευστότητας με  αγορές εταιρικών ομολόγων. Ισχυρή ανοδική κίνηση και στο ΧΑ, με τις τραπεζικές μετοχές στον συνήθη ρόλο “ατμομηχανής”.

Στο +3% κινείται αυτή την ώρα ο ΓΔ του ΧΑ με τον τραπεζικό δείκτη να πραγματοποιεί άλμα +6%, άνοδο 2,7% σημειώνει ο DAX στη Φρανκφούρτη, ενώ οι βασικοί δείκτες σε Λονδίνο-Παρίσι ενισχύονται κατά 2,3%.
 Η κινητικότητα αυξάνεται ενόψει του κλεισίματος των Παραγώγων την Παρασκευή, που εκτιμάται ότι θα αποτελέσει αφετηρία και χρονικό ορόσημο  για τη διαμόρφωση βραχυχρόνιας τάσης.

Μιά άλλη σημαντική παράμετρος για το ΧΑ είναι οι επικείμενες -από την προσεχή Δευτέρα – αλλαγές στον δείκτη FTASE25, όπου θα περιορισθεί η συμμετοχή της Coca-Cola και του ΟΤΕ, ενώ θα αυξηθεί το “ειδικό βάρος” τραπεζικών και  άλλων μετοχών. Οι αλλαγές αυτές προκαλούν αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων, οι οποίες αυξάνουν τον τζίρο, ενισχύουν την ανοδική δυναμική και  εκτιμάται ότι θα προκαλέσουν αυξανόμενη μεταβλητότητα τις επόμενες μέρες.

Πάντως παρά τη συνολική θετική εικόνα που διαμορφώνεται στα χρηματιστήρια, η αβεβαιότητα υποβόσκει. Χρηματιστηριακοί παράγοντες και αναλυτές εκτιμούν ότι μετά το πρόσφατο μινι-ράλι και το "γύρισμα" που σημειώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα, οι ισορροπίες δεν έχουν αποκατασταθεί.

Μετοχές και δείκτες

Προς το παρόν οι τεχνικές ενδείξεις βελτιώνονται και συνηγορούν σε συνέχιση της ανόδου. Χθες και σήμερα οι βασικοί δείκτες υπερέβησαν κρίσιμες βραχυχρόνιες αντιστάσεις, έχοντας πλέον περιθώριο και περαιτέρω κίνηση.

Ο Γενικός Δείκτης  βρίσκεται τώρα στις 668 μονάδες με κέρδη 3,10%. Χθες είχε δοκιμάσει αντοχές μιάς ακόμη χαμηλότερης στήριξης, υποχωρώντας μέχρι τις 630,39 μονάδες. Γυρίζοντας σε τροχιά ανάκαμψης έχει τώρα να “αναμετρηθεί” με μια πρώτη αδύναμη αντίσταση στις 675-677 και μια δεύτερα πολύ ισχυρότερα στις 685..
Ο FTASE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης ενισχύεται κατά 3,20% στις 1.618 μονάδες.

Ο τραπεζικός δείκτης κινείται σε υψηλό ημέρας με άλμα +6% στις 373 μονάδες. Προηγείται η Εθνική με +6,5%. Ακολουθούν Πειραιώς +6%, Alpha +5,5%, Eurobank και Attica Bank +5%,  Τρ. Ελλάδος +2,5%.

Με θετικό πρόσημοόλα τα εμποροβιομηχανιά και λοιπά blue chips. Επικεφαλής της κούρσας η ΔΕΗ με +7,4%. Ακολουθούν Lamda +5,2%, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ +4,5%, Βιοχάλκο +4,2%, Aegean +4%, Μυτιληναίος, Coca-Cola και Φουρλής +3,3%.
Στα mid caps MIG +7%,  Αβαξ +4,8%, Ιντρακάτ +3,7%

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα