Αγορές

Μίνι ράλι με τράπεζες και blue chips στο χρηματιστήριο


Εντυπωσιακή μεταστροφή κλίματος σημειώνεται στις αγορές, που βλέπουν πάλι "το ποτήρι μισογεμάτο", ξεπερνώντας ανησυχίες και φόβους για την εξέλιξη της ενεργειακή κρίσης, την πορεία του πληθωρισμού και τις επερχόμενες αυξήσεις επιτοκίων. Μινι ράλι στο ΧΑ, σε ανοδική τροχιά οι ευρωπαϊκοί χρηματιστηριακοί δείκτες, μεγάλη άνοδος  στη Wall Street (Dow Jones +1,75%), ενισχύονται τα ομόλογα της Ευρωζώνης, υποχωρουν οι τιμές του αργού πετρελαίου, νέο άλμα του φυσικού αερίου (+6,7% στα 205 ευρώ).

Στο ελληνικό χρηματιστήριο οι τραπεζικές μετοχές ξαναπήραν τη σκυτάλη και "έτρεξαν" σήμερα σε ρυθμούς μίνι ράλι, δίνοντας κατεύθυνση στην αγορά, που χρειαζόταν μία "ένεση ηθικού" για να συνεχίσει την παρατεταμένη πορεία ανάκαμψης.

 Οι προσδοκίες αναθερμαίνονται, όπως φάνηκε και από τη μεγάλη αύξηση του τζίρου κατά τις τελευταίες ώρες της συνεδρίασης, ενώ τις πρώτες ώρες ήταν εξαιρετικά περιορισμένος.

Συγκρατημένη αισιοδοξία εκφράζουν χρηματιστηριακοί παράγοντες και αναλυτές, εκτιμώντας ότι εταιρικά αποτελέσματα και επιχειρηματικές εξελίξεις μπορεί να δώσουν ώθηση στην αγορά.

Σημαντική παράμετρος θα είναι βέβαια το κλίμα που θα δημιουργηθεί στις διεθνείς αγορές. Οσον αφορά τους εσωτερικούς παράγοντες, το ΧΑ μπορεί να εστιάσει τις επόμενες μέρες στο αυξανόμενο πολιτικό ρίσκο και τους κινδύνους στα ελληνοτουρκικά.

Μετοχές και δείκτες

Οι βασικοί δείκτες βρέθηκαν στο κόκκινο με οριακές απώλειες στα πρώτα λεπτά της συνεδρίασης. Εν συνεχεία πήραν ανοδική κατεύθυνση, τερματίζοντας κοντά στα υψηλά ημέρας..

Ο Γενικός Δείκτης σημείωσε χαμηλό -0,16% στις 858,14 μονάδες και πήγε μέχρι τις 876,46 (+1,97%). Τερμάτισε στις 875,47 μονάδες με άνοδο +1,86%.

Κατά 1,89% ενισχύθηκεο FTSE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης,κλείνοντας στις 2.109,53 μονάδες. Ανοδο 1,82% σημείωσε ο δείκτης των mid caps.

Ο τραπεζικός δείκτης "έγραψε" χαμηλό -0,53% και γυρίζοντας ανοδικά πήγε μέχρι +3,04% και τερμάτισε με κέρδη 2,88%. Στην πρώτη θέση η Πειραιώς με +6,3%. Ακολούθησαν Εθνική +3,1%, Alpha +2,4%, Eurobank  +2,1%. Στο κόκκινο η Attica Bank -0,9% και Τρ. Ελλάδος -1,3%.

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips ξεχώρισαν Βιοχάλκο +5,1% και ΔΕΗ +4,9%. Αξιόλογα κέρδη κατέγραψαν επίσης: ΕλβάλΧαλκόρ και Lamda +3%, Coca-Cola και ΕΥΔΑΠ +2,6%, ΕΛΠΕ +2,4%, Τιτάν +1,8%, Μυτιληναίος +1,6%, ΟΤΕ +1,4%.

Στον αντίποδα Σαράντης -3,7%, Ελλάκτωρ -1,9%, Motor Oil -0,2%.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα