Χρηστικά

Μίνι ασφαλιστικό: Μεγάλες αλλαγές στα επιδόματα - Νέες διατάξεις για ανέργους


Τι θα ισχύει με τη σποραδική απασχόληση επιδοτούμενων ανέργων

Σημαντικές αλλαγές στο «καθεστώς» που διέπει τα επιδόματα των ΔΥΠΑ και του ΟΠΕΚΑ και νέες διατάξεις που αφορούν τους ανέργους, περιλαμβάνει το μίνι ασφαλιστικό που τέθηκε χθες σε δημόσια διαβούλευση.

Σ’ ό,τι αφορά στα επιδόματα, το υπουργείο Εργασίας έχει αποφασίσει να εκσυγχρονίσει τον τρόπο πληρωμής τους. Έτσι, από τις 30 Σεπτεμβρίου 2024, η συντριπτική πλειοψηφία των επιδομάτων θα καταβάλλεται μέσω προπληρωμένης κάρτας.  Εξαίρεση στον κανόνα θα αποτελούν τα αναπηρικά επιδόματα, το επίδομα στέγασης και έκτακτες οικονομικές ενισχύσεις της ΔΥΠΑ. Οι δικαιούχοι θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν τουλάχιστον το 50% του ποσού της ενίσχυσης ή του επιδόματος σε ηλεκτρονικές πληρωμές και αγορές, ενώ, για το υπόλοιπο ποσό, παρέχεται η δυνατότητα ανάληψης μετρητών. 

Παράλληλα προβλέπονται κίνητρα για όποιον επιλέξει να μην κάνει ανάληψη του υπολοίπου, αλλά να το χρησιμοποιήσει σε ηλεκτρονικές συναλλαγές, κατά το πρότυπο των φορολοταριών που πραγματοποιεί σήμερα το υπουργείο Οικονομικών.

Σποραδική απασχόληση επιδοτούμενων ανέργων

Στο υπό διαβούλευση νομοσχέδιο περιλαμβάνεται και μια καινοτόμος διάταξη αναφορικά με τους ανέργους. Αυτή δίνει τη δυνατότητα σε ανέργους που απασχολούνται με συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου μίας ημέρας να εργάζονται χωρίς να χάνουν το επίδομα ανεργίας, υπό την προϋπόθεση ότι η απασχόληση αυτή δεν υπερβαίνει σωρευτικά τις τρεις ημέρες εβδομαδιαίως και τις 12 ημέρες μηνιαίως. 

Στην περίπτωση αυτή, το επίδομα ανεργίας μειώνεται ανάλογα με τις ημέρες απασχόλησης. Αυτό σημαίνει σε πρακτικό επίπεδο. ότι ένας άνεργος που παίρνει επίδομα τύχει να εργαστεί 4 μέρες μέσα στον μήνα, δεν θα χάσει όλο το επίδομα, αλλά θα του αφαιρεθούν 4 ημερήσια επιδόματα ανεργίας.

Εισοδηματικές προϋποθέσεις για παροχές προς ανέργους

Στο ν/σ περιλαμβάνεται διάταξη μέσω της οποίας αποσαφηνίζεται ότι η μοριοδότηση του κριτηρίου της ανεργίας σε διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ για διορισμό στο Δημόσιο ανήκει στις διευκολύνσεις που παρέχονται μόνο σε ανέργους και αναζητούντες εργασίας που πληρούν τα εισοδηματικά κριτήρια του επιδόματος θέρμανσης, προκειμένου να ωφελούνται από τις ευνοϊκές ρυθμίσεις όσοι πραγματικά έχουν ανάγκη.

Επέκταση του επιδόματος μητρότητας

Το επίδομα μητρότητας επεκτείνεται και σε άλλες δικαιούχους, καθώς για πρώτη φορά θα λάβουν την 9μηνη παροχή προστασίας της μητρότητας και οι ελεύθερες επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενες και αγρότισσες, στο πεδίο της ανατροφής τέκνου.
Συγκεκριμένα, θα λαμβάνουν για εννέα μήνες τον κατώτατο μισθό (780 ευρώ σήμερα), δηλαδή συνολικά 7.020 ευρώ, πέραν του ποσού που λαμβάνουν κατά τη διάρκεια κυοφορίας και λοχείας.

Επιπλέον, το επίδομα επεκτείνεται και σε μισθωτές μητέρες του π. ΤΑΥΤΕΚΩ, ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και ΕΔΟΕΑΠ, που, με την ισχύουσα νομοθεσία, λάμβαναν μόνο το επίδομα κυοφορίας και λοχείας από τον φορέα τους.

Με τη νέα διάταξη, θα λαμβάνουν και αυτές για εννέα μήνες και το επίδομα μητρότητας, από το οποίο πριν αποκλείονταν.
 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις