Αγορές

Μικτά πρόσημα στις αγορές της Ευρώπης παρά τη συμφωνία για το Brexit


Με οριακές διαφοροποιήσεις έκλεισαν, απόψε, οι ευρωαγορές, μετά τη συμφωνία Κομισιόν και Λονδίνου για την έξοδο της Μεγάλης Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τα μεγάλα χρηματιστήρια της Γηραιάς Ηπείρου σημείωσαν μικτά πρόσημα, παρά τη συμφωνία για συντεταγμένο Brexit, στην οποία κατέληξαν οι διαπραγματεύσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ηνωμένου Βασιλείου, όπως γνωστοποίησαν ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον και ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Την ίδια ώρα, το γραφείο Τύπου του Τζόνσον θεωρεί πως θα περάσει η εν λόγω συμφωνία, από το κοινοβούλιο της χώρας. Το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα της Βόρειας Ιρλανδίας (DUP), το Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας (SNP) και το Εργατικό Κόμμα απορρίπτουν το ντιλ για το Brexit.

Αξίζει να σημειωθεί πως η συμφωνία θα χρειαστεί την έγκριση των 27 ηγετών για να κατευθυνθεί στο βρετανικό κοινοβούλιο. Αν δεν περάσει, τότε η πρόσφατα ψηφισθείσα νομοθεσία του Ηνωμένου Βασιλείου επιβάλει στον Τζόνσον να ζητήσει, από την ΕΕ, νέα τρίμηνη παράταση της εξόδου.

Νωρίτερα, οι βουλευτές του Ηνωμένου Βασιλείου αποφάσισαν να υπάρξει σχετική συζήτηση σε ειδική συνεδρίαση του Βρετανικού Κοινοβουλίου, το Σάββατο και ενέκριναν τη δυνατότητα να τεθούν σε ψηφοφορία πολλές τροπολογίες. Η κυβέρνηση ήταν αντίθετη στην εν λόγω διαφοροποίηση, έχασε όμως τη σχετική ψηφοφορία με 287 ψήφους έναντι 275, δίνοντας σαφείς ενδείξεις για την επερχόμενη ψηφοφορία αναφορικά με την κύρωση της συμφωνίας.

H πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τερέζα Μέι, είχε, επίσης, φέρει συμφωνία με την Κομισιόν, αλλά το βρετανικό Κοινοβούλιο την απέρριψε. 

Στα μακροοικονομικά της ημέρας, η συνολική κατασκευαστική δραστηριότητα της Ευρωζώνης ήταν αυξημένη κατά 1,9%  σε σχέση με τον αντίστοιχο περυσινό μήνα. Στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, διολίσθησε κατά 0,5% η μεταποιητική παραγωγή στις Ηνωμένες Πολιτείες κατά τον Σεπτέμβριο.

Ειδικότερα, ο Stoxx Europe 600 τερμάτισε, σχεδόν αναλλοίωτος, στις 393.73 μονάδες.

Ο Euro Stoxx 50 έκλεισε στις 3.589,65 μονάδες, σημειώνοντας απώλειες 0,27%.    

Παράλληλα, ο βρετανικός FTSE 100 κινήθηκε στις 7.177,08 μονάδες, με κέρδη 0,13%.

Ο γερμανικός DAX έμεινε, σχεδόν στα ίδια, όντας στις 12.660,74 μονάδες.

Ο γαλλικός CAC 40 όντας στις 5.673,07 μονάδες, διολίσθησε κατά 0,42%.

Ο ιταλικός FTSE MIB άγγιξε τις 22.398,5 μονάδες, με πτώση 0,13%.

Κλείνοντας, ο ισπανικός IBEX 35 βρέθηκε στις 9.344 μονάδες, χάνοντας το 0,45% της αξίας του.

Διαβάστε επίσης