Αγορές

Μικτά πρόσημα στις αγορές της Ευρώπης


Με μικτά πρόσημα έκλεισαν, απόψε, οι ευρωαγορές, ενώ η Eυρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αύξησε τα επιτόκια, για πρώτη φορά μετά από 11 χρόνια,

Τα μεγάλα χρηματιστήρια της Γηραιάς Ηπείρου σημείωσαν διαφοροποιήσεις, καθώς με μία επιθετική κίνηση προκειμένου να αντιμετωπίσει τις οξύτατες πληθωριστικές πιέσεις η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προχώρησε σήμερα σε μία αύξηση του επιτοκίου της κατά 0,5%. Επομένως μετά την αύξηση αυτή από τις 27 Ιουλίου το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ διαμορφώνεται πλέον στο 0,5%, ενώ αυτό της οριακής χρηματοδότησης στο 0,75%. Παράλληλα το Δ.Σ. απεφάσισε σήμερα τη δημιουργία του Μηχανισμού Προστασίας Μετάδοσης, (της νομισματικής πολιτικής) προκειμένου να αποφευχθούν οι ασύμμετρες αυξήσεις των αποδόσεων (και συνεπώς του κόστους δανεισμού) μεταξύ των επιμέρους κρατικών ομολόγων της ευρωζώνης. Η απόφαση που ανακοινώθηκε πριν από λίγο αναφέρει: «Το Διοικητικό Συμβούλιο έκρινε ότι είναι σκόπιμο να κάνει ένα μεγαλύτερο πρώτο βήμα στην πορεία ομαλοποίησης των επιτοκίων πολιτικής από ό,τι είχε σηματοδοτήσει στην προηγούμενη συνεδρίασή του. Η απόφαση αυτή βασίζεται στην επικαιροποιημένη εκτίμηση του Διοικητικού Συμβουλίου για τους κινδύνους πληθωρισμού». Σημειώνεται ότι η επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ στην προηγούμενη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου είχε αφήσει να εννοηθεί ότι η αύξηση θα ήταν μόνο κατά 0,25%. Η περαιτέρω ομαλοποίηση (δηλαδή άνοδος) των επιτοκίων θα αποφασιστεί σε επόμενες συνεδριάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, εφόσον τούτο κριθεί αναγκαίο. Όπως αναφέρει η απόφαση, η μελλοντική πορεία των επιτοκίων που θα αποφασίσει το Διοικητικό Συμβούλιο θα συνεχίσει να εξαρτάται από τα δεδομένα και θα αποσκοπεί στο να βοηθήσει στην επίτευξη του στόχου του για πληθωρισμό 2% μεσοπρόθεσμα. Όσον αφορά στον Μηχανισμό Προστασίας της Μετάδοσης (της νομισματικής πολιτικής), όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, πρόκειται για μια «εργαλειοθήκη» η οποία θα ενεργοποιείται όταν οι εξελίξεις στις αγορές ομολόγων καταδεικνύουν σοβαρούς κινδύνους στην ομαλή μετάδοση της νομισματικής πολιτικής. Με άλλα λόγια όταν παρατηρούνται δυσανάλογα μεγάλες αυξήσεις των αποδόσεων σε ορισμένα μόνο κρατικά ομόλογα της Ευρωζώνης. Η έκταση των αγορών των ομολόγων αυτών που θα πραγματοποιεί η ΕΚΤ από τη δευτερογενή αγορά θα εξαρτάται από το τη σοβαρότητα των κινδύνων που εγκυμονεί η εκάστοτε κατάσταση. «Το εύρος των αγορών δεν θα περιορίζεται εκ των προτέρω» αναφέρει η απόφαση της ΕΚΤ.

Eπιβράδυνση αναμένεται να καταγράψει η οικονομική δραστηριότητα στην ευρωζώνη, όπως ανέφερε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, στη συνέντευξη τύπου μετά τη συνεδρίαση της ΕΚΤ, τονίζοντας ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία αποτελεί μόνιμο βαρίδι στην ανάπτυξη. Η ίδια ανέφερε πως οι επιχειρήσεις είναι αντιμέτωπες με υψηλότερα κόστη και διαταραχές στις εφοδιαστικές αλυσίδες, ενώ το οutlook για το δεύτερο εξάμηνο είναι «συννεφιασμένο».  Παράλληλα, σημείωσε ότι οι παγκόσμιες τιμές στην ενέργεια μπορεί να μείνουν σε υψηλά επίπεδα βραχυπρόθεσμα και πρόσθεσε ότι οι πληθωριστικές πιέσεις εξαπλώνονται σε ολοένα και περισσότερους τομείς. Εν συνεχεία, δήλωσε ότι η ΕΚΤ αναμένει πως  ο πληθωρισμός θα παραμείνει σε ανεπιθύμητα υψηλά επίπεδα για κάποιο διάστημα, ενώ σημείωσε πως ένα μέρος των ανοδικών πιέσεων στις τιμές οφείλεται και στο πιο αδύναμο ευρώ. Σχετικά με την αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης, είπε ότι ήταν δικαιολογημένη λόγω της ανόδου του πληθωρισμού αλλά και της απόφασης να λανσαριστεί το νέο εργαλείο κατά του κατακερματσιμού (TPI), του οποίου το λανσάρισμα επέτρεψε την πραγματοποίηση μεγαλύτερης αύξησης επιτοκίων. Η Λαγκάρντ υπογράμμισε ότι η απόφαση για το λανσάρισμα του νέου εργαλείου ήταν ομόφωνη. Αναφορικά με τη λειτουργία του νέου εργαλείου, τόνισε ότι όλα τα κράτη μέλη της ευρωζώνης είναι επιλέξιμα και θα είναι στη διακριτική ευχέρεια των κυβερνήσεων τους να αποφασίσουν αν θα υποβάλλουν αίτημα για τη χρησιμοποίηση του και μόνο η ΕΚΤ θα αποφασίζει αν το αίτημα θα γίνεται δεκτό.

Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι παραιτήθηκε, διατηρώντας τις ευρωπαϊκές μετοχές υπό πίεση με τους επενδυτές να αναμένουν την πρώτη εδώ και πάνω από μια δεκαετία αύξηση επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Ο Ντράγκι υπέβαλε την παραίτησή του στον πρόεδρο Σέρτζιο Ματαρέλα, βυθίζοντας τη χώρα σε πολιτική αναταραχή καθώς τρία κόμματα αποσκίρτησαν χθες από την κυβέρνηση. Ως πιθανότερο σενάριο προβάλλει η διενέργεια πρόωρων εκλογών τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο.

Η εκτίναξη του πληθωρισμού στο διπλάσιο ποσοστό από το ζενίθ του προηγουμένου μήνα, αύξησε το δημοσιονομικό έλλειμμα της Βρετανίας τον Ιούνιο στο υψηλότερο από τον Απρίλιο του 2021. Σύμγωνα με τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας ONS, ο καθαρός δανεισμός του δημοσίου τομέα (εξαιρουμένων των κρατικών τραπεζών), αυξήθηκε στις 22,879 δισ. Στερλίνες (27,44 δισ. Δολάρια) από τα 12,560 δισ. Στερλίνες τον Μάιο. Η στατιστική υπηρεσία τόνισε πως το άλμα στο κόστος χρέους αποτυπώνει μια μεγάλη άνοδο τον Απρίλιο του δείκτη πληθωρισμού στις τιμές λιανικής, που είναι το σημείο αναφοράς για τα τιμαριθμοποιημένα κρατικά ομόλογα. Τα στοιχεία δείχνουν ότι η Βρετανία έπρεπε να καταβάλει μόνο σε τόκους ομολόγων, 19,4 δισ. Στερλίνες τον Ιούνιο, ποσό διπλάσιο από το προηγούμενο ρεκόρ. Στους πρώτους τρεις μήνες της χρήσης 2022/2023 που ξεκίνησε τον Απρίλιο, η Βρετανία έχει δανειστεί 55,4 δισ. Στερλίνες.

Ξεκίνησε και πάλι η ροή ρωσικού αερίου μέσω του μεγαλύτερου αγωγού μεταξύ Ρωσίας και Γερμανίας ύστερα από παύση 10 ημερών.

Ειδικότερα, ο Stoxx Europe 600 τερμάτισε περίπου στις 423.61 μονάδες, αυξανόμενος σχεδόν 0.26%.

Ο Euro Stoxx 50 έκλεισε στις 3,596.55 μονάδες, με κέρδη 0.32%.

Παράλληλα, ο βρετανικός FTSE 100 άγγιξε τις 7,279.75 μονάδες, ανεβαίνοντας 0.21%.

Ο γερμανικός DAX κινήθηκε στις 13,246.54 μονάδες, με πτώση 0.27%.

Ο γαλλικός CAC 40 όντας στις 6,201.11 μονάδες, ενισχύθηκε κατά 0.27%.

Ο ιταλικός FTSE MIB έφτασε στις 21,198 μονάδες, με απώλειες 0.7%.

Κλείνοντας, ο ισπανικός IBEX 35 βρέθηκε στις 8,011.5 μονάδες, χάνοντας 0.22%.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα