Αγορές

Μικτά πρόσημα στις αγορές της Ευρώπης


Με μικτά πρόσημα έκλεισαν, απόψε, οι ευρωαγορές, με τις ανησυχίες για τον πληθωρισμό και τον πόλεμο στην Ουκρανία να μαίνονται.

Τα μεγάλα χρηματιστήρια της Γηραιάς Ηπείρου σημείωσαν διαφοροποιήσεις, ενώ η γερμανική οικονομία κατέγραψε εμπορικό έλλειμμα για πρώτη φορά από το 1991. Συγκεκριμένα το Μάιο το εμπορικό έλλειμμα ανήλθε στο ένα δισεκατομμύρια ευρώ, με τις εξαγωγές να μειώνονται δραστικά κατά 0,5%, ενώ αντιθέτως οι εισαγωγές παρουσίασαν αύξηση κατά 2,7%, ξεπερνώντας κατά πολύ τις προβλέψεις αναλυτών και ειδικών. Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και τα lockdown της Κίνας προκαλούν τεράστια προβλήματα στις διεθνείς αλυσίδες εφοδιασμού, με σημαντικές συνέπειες για την εξαγωγική οικονομία της Γερμανίας. Οι γερμανικές επιχειρήσεις βρέθηκαν αντιμέτωπες με το αυξανόμενο κόστος εισαγωγών και τη χαμηλότερη ζήτηση για τα προϊόντα τους, κάτι που επέδρασε αρνητικά και διαμόρφωσε εμπορικό έλλειμμα μετά από τρεις δεκαετίες.

Η κινεζική κατασκευαστική εταιρεία Shimao Group γνωστοποίησε ότι δεν πλήρωσε ομολογιακό δάνειο 1 δισ. δολαρίων που έληξε χθες. Σύμφωνα με το Bloomberg, ο κινεζικος κολοσσός που ειδικεύεται στην ανέγερση πολυτελών κτιρίων και στην αξιοποίηση ακινήτων,δεν έχει επίσης πραγματοποιήσει πληρωμές κεφαλαίου που αφορούν ορισμένα άλλα υπεράκτια χρέη. Η Shimao ανακοίνωσε ότι βρίσκεται σε συζητήσεις με πιστωτές της, προσπαθώντας να επιτύχει "φιλικούς διακανονισμούς". Εάν δεν επιτύχει συμφωνίες, "οι πιστωτές μπορεί να έχουν το δικαίωμα να απαιτήσουν επιτάχυνση της αποπληρωμής" και να λάβουν μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης. Η Shimao, η 14η μεγαλύτερη κατασκευάστρια εταιρεία της χώρας με βάση τις συμβολαιοποιημένες πωλήσεις πέρυσι και η οποία κατασκευάζει επίσης εμπορικά ακίνητα, απέτυχε τον περασμένο μήνα να αποπληρώσει ένα ιδιωτικό γραμμάτιο, μια καθυστέρηση που ενέτεινε τις ανησυχίες για "κρυμμένα χρέη" των μεγάλων κινεζικών κατασκευαστικών ομίλων. "Λόγω των αβεβαιοτήτων της αγοράς σχετικά με την αναχρηματοδότηση του χρέους και των γενικά δύσκολων συνθηκών λειτουργίας και χρηματοδότησης, ο όμιλος αντιμετώπισε αρνητικές εξελίξεις στις πιστοληπτικές του αξιολογήσεις και την εμφάνιση μη καταβολής κεφαλαίου στο πλαίσιο ορισμένων υπεράκτιων χρεών του", ανέφερε η Shimao στην κατάθεσή της σήμερα. Η εταιρεία δήλωσε επίσης ότι διόρισε την Admiralty Harbour Capital Ltd. ως χρηματοοικονομικό σύμβουλο και την Sidley Austin ως νομικό σύμβουλο για να βοηθήσουν στην αξιολόγηση της κεφαλαιακής δομής, της ρευστότητας και των επιλογών της. Η κατασκευάστρια εταιρεία συγκαταλέγεται μεταξύ των μεγαλύτερων εκδοτών χρέους ακινήτων στην Κίνα. Έχει σχεδόν 10 δισ. δολάρια σε χερσαία και υπεράκτια ομόλογα σε κυκλοφορία, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg. 

Ο πληθωρισμός έφτασε στο 78,6% σε ετήσια βάση τον Ιούνιο στην Τουρκία, στο υψηλότερο επίπεδό του από το 1998, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα. Αυτή η πολύ ισχυρή άνοδος των τιμών εξηγείται σε μεγάλο μέρος από την κατάρρευση της τουρκικής λίρας, η οποία έχασε σε έναν χρόνο σχεδόν τη μισή της αξία έναντι του δολαρίου. Η άνοδος του πληθωρισμού έχει μετατραπεί σε φλέγον ζήτημα στην Τουρκία, καθώς απομένει λιγότερο από ένα έτος για τις προεδρικές εκλογές που προβλέπεται να διεξαχθούν τον Ιούνιο του 2023, ενώ η αντιπολίτευση και αριθμός οικονομολόγων κατηγορούν την εθνική στατιστική υπηρεσία Tüik για υποτίμηση της ανόδου των τιμών καταναλωτή κατά περισσότερο από το μισό. Η Ομάδα Έρευνας για τον Πληθωρισμό (Enag), η οποία αποτελείται από ανεξάρτητους Τούρκους οικονομολόγους, ανακοίνωσε σήμερα το πρωί ότι ο πληθωρισμός φτάνει στην πραγματικότητα το 175,5% σε ετήσια βάση, δηλαδή είναι υπερδιπλάσιος του επίσημου ποσοστού. Παρά τον διαρκώς επιταχυνόμενο πληθωρισμό και τους φόβους για νέες αυξήσεις τιμών που συνδέονται με τον πόλεμο στην Ουκρανία, η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας εξακολουθεί να αρνείται να αυξήσει το βασικό της επιτόκιο, το οποίο είναι σταθερό στο 14% από τον Δεκέμβριο. Σε αντίθεση με τις κλασικές οικονομικές θεωρίες, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πιστεύει ότι τα υψηλά επιτόκια ευνοούν τον πληθωρισμό. Ο πληθωρισμός αυτός, ο οποίος είναι ακόμη πιο υψηλός στις μεγάλες πόλεις της χώρας, ανάγκασε την κυβέρνηση να ανακοινώσει την Παρασκευή νέα αύξηση 25% του κατώτατου μισθού --έπειτα από αυτή κατά 50% που τέθηκε σε εφαρμογή την 1η Ιανουαρίου-- κάτι το οποίο δημιουργεί τον κίνδυνο να επιταχυνθεί κι άλλο η άνοδος των τιμών καταναλωτή εντός των προσεχών μηνών.

H Wall Street θα παραμείνει κλειστή σήμερα λόγω της εορτής της 4ης Ιουλίου.

Ειδικότερα, ο Stoxx Europe 600 τερμάτισε περίπου στις 409.73 μονάδες, αυξανόμενος σχεδόν 0.64%.

Ο Euro Stoxx 50 έκλεισε στις 3,453.75 μονάδες, με κέρδη 0.16%.    

Παράλληλα, ο βρετανικός FTSE 100 άγγιξε τις 7,232.6 μονάδες, ανεβαίνοντας 0.89%.

Ο γερμανικός DAX κινήθηκε στις 12,783.86 μονάδες, με βουτιά 0.23%.

Ο γαλλικός CAC 40 όντας στις 5,954.65 μονάδες, ενισχύθηκε 0.4%.

Ο ιταλικός FTSE MIB έφτασε, σχεδόν αμετάβλητος, στις 21,342 μονάδες. 

Κλείνοντας, ο ισπανικός IBEX 35 βρέθηκε περίπου στα ίδια, όντας στις 8,169.96 μονάδες.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα