Αγορές

Μικτά πρόσημα στις αγορές της Ευρώπης


Με μικτά πρόσημα έκλεισαν, απόψε, οι ευρωαγορές, ενώ η ανησυχία για τον αυξημένο πληθωρισμό και τον πιθανό του αντίκτυπο στα κέρδη των εταιριών έπληξε τη διάθεση των επενδυτών για ρίσκο.

Τα μεγάλα χρηματιστήρια της Γηραιάς Ηπείρου σημείωσαν, οριακές αλλαγές, καθώς  ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ ανέβηκε τον Μάρτιο σε υψηλό 40ετίας, δηλαδή σε ανάλογα επίπεδα από τον Δεκέμβριο του 1981. Ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 8,5%, με τις τιμές της ενέργειας, όπως συμβαίνει στην Ευρώπη και σε άλλες περιοχές, να αποτελούν τον βασικό καταλύτη για το εν λόγω αποτέλεσμα. Ο δομικός πληθωρισμός, που δεν περιλαμβάνει την ενέργεια και τα τρόφιμα, σημείωσε ρεκόρ 39ετίας, φτάνοντας στο 6,5%. Ειδικότερα οι τιμές ενέργειας αυξήθηκαν σε μηνιαία βάση κατά 11% και σε ετήσια βάση, σε σχέση δηλαδή με τον αντίστοιχο περυσινό μήνα κατά 325. Σ’ ό,τι αφορά στα τρόφιμα πήραν την ανιούσα κατά 1% για το μήνα και κατά 8,8% σε ετήσια βάση. Σήμερα έγινε γνωστό πως ανέβηκαν οι τιμές σε επίπεδο χονδρικής τον Μάρτιο στις Ηνωμένες Πολιτείες με τον ταχύτερο ρυθμό στην ιστορία, όπως έκανε γνωστό το υπουργείο Εργασίας. Συγκεκριμένα, ο δείκτης τιμών παραγωγού αυξήθηκε 1,4% τον Μάρτιο σε σχέση με τον Φεβρουάριο, ενώ σε σύγκριση με τον Μάρτιο του 2021 ανέβηκε κατά 11,2%. Οι αναλυτές περίμεναν αύξηση κατά 0,9% σε μηνιαία βάση. Εξαιρουμένων των ευμετάβλητων κατηγοριών των τροφίμων και της ενέργειας, ο λεγόμενος δομικός δείκτης ανέβηκε 0,9% σε μηνιαία βάση, αρκετά πάνω από την πρόβλεψη για αύξηση 0,5%. Σε ετήσια βάση ενισχύθηκε 7%.

Τα κορυφαία γερμανικά οικονομικά ινστιτούτα αναθεώρησαν σήμερα την πρόβλεψή τους για την ανάπτυξη του ΑΕΠ σε 2,7% από 4,8% που ήταν η προηγούμενη εκτίμηση. Η βασική αιτία της επιβράδυνσης είναι ο πόλεμος στην Ουκρανία, ενώ και η πανδημία του κορονοϊού εξακολουθεί να επηρεάζει την οικονομική επίδοση της χώρας. Σύμφωνα με τα οικονομικά ινστιτούτα, σε περίπτωση διακοπής της προμήθειας ρωσικού φυσικού αερίου, η ανάπτυξη θα επιβραδυνθεί ακόμη περισσότερο, στο 1,9%. Σε ό,τι αφορά τον πληθωρισμό, οι επιστήμονες εκτιμούν ότι θα κυμανθεί στο 6,1%, το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 40 ετών. Παρά τη δυσοίωνη πρόβλεψή τους, τα οικονομικά ινστιτούτα παραμένουν περισσότερο αισιόδοξα από τους «Σοφούς» της γερμανικής οικονομίας, οι οποίοι προβλέπουν ότι η ανάπτυξη κατά το τρέχον έτος θα περιοριστεί στο 1,8%.

Ο πληθωρισμός επιταχύνθηκε τον Μάρτιο στο Ηνωμένο Βασίλειο στο 7%, σε ετήσια βάση, από 6,2% τον Φεβρουάριο και παρέμεινε σε επίπεδα ρεκόρ 30 ετών, όπως ανακοίνωσε σήμερα η στατιστική υπηρεσία της χώρας (ONS). Οι τιμές κινήθηκαν ανοδικά τον Μάρτιο λόγω της αύξησης της τιμής της βενζίνης καθώς και των επίπλων, των τροφίμων και του κλάδου φιλοξενίας-εστίασης, σύμφωνα με την ONS, που σημειώνει σε ανακοίνωσή της ότι ο πληθωρισμός βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 1992. Σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις της αρμόδιας υπηρεσίας κατάρτισης του προϋπολογισμού OBR, που δημοσιοποιήθηκαν στα τέλη Μαρτίου, ο πληθωρισμός μπορεί να διαμορφωθεί σε υψηλό 40 και πλέον ετών το τελευταίο τρίμηνο του 2022 στο 8,7%, το οποίο θα έχει επιπτώσεις, παράλληλα με τις αναταράξεις από τον πόλεμο της Ουκρανίας, στην ανάπτυξη της χώρας.

Ρεκόρ 37 ετών κατέγραψε ο πληθωρισμός στην Ισπανία ο οποίος ανήθλε στο 9,8% τον Μάρτιο σε ετήσια βάση. Αυτός είναι ο υψηλότερος δείκτης τιμών καταναλωτή από τον Μάιο του 1985, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που δημοσιεύθηκαν σήμερα. Σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 3%. Η σημαντικότερη επιρροή στην αύξηση του δείκτη τιμών καταναλωτή ήταν οι τομείς στέγασης και μεταφορών, των οποίων οι ετήσιες διακυμάνσεις ήταν 33,1% και 18,6%, οι οποίες προκλήθηκαν από την άνοδο των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας και των καυσίμων. Ο ετήσιος ρυθμός του Εναρμονισμένου Δείκτη Τιμών Καταναλωτή - έτσι ώστε να μπορεί να συγκριθεί με τις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης - ήταν 9,8%, πάνω από δύο μονάδες υψηλότερος από τον προηγούμενο μήνα. Ο δομικός πληθωρισμός (εξαιρουμένων των μη επεξεργασμένων τροφίμων και ενεργειακών προϊόντων) αυξήθηκε στο 3,4%, στην υψηλότερη τιμή του από τον Σεπτέμβριο του 2008.

Aνέκαμψε η ιταλική βιομηχανική το Φεβρουάριο καταγράφοντας άνοδο 4% σε μηνιαία βάση, μετά την κατακόρυφη πτώση τον Ιανουάριο και το Δεκέμβριο. Σε προσαρμοσμένη ετήσια βάση, η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε 3,3% τον Φεβρουάριο, ανέφερε η ιταλική στατιστική υπηρεσία Istat. Οι εκτιμήσεις έκαναν λόγο για αύξηση 1,4% τον Φεβρουάριο. Ωστόσο, στο τρίμηνο μέχρι τον Φεβρουάριο, η παραγωγή ήταν μειωμένη 0,9% σε σχέση με την περίοδο Σεπτεμβρίου-Νοεμβρίου, ανακοίνωσε η Istat. Ο οικονομικές προοπτικές της Ιταλίας αποδυναμώνονται, καθώς η αβεβαιότητα και οι υψηλές τιμές πρώτων υλών που συνδέονται με τον πόλεμο στην Ουκρανία, έπληξαν τις δραστηριότητες και την καταναλωτική εμπιστοσύνη.

Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ) αναθεώρησε σήμερα ελαφρά προς τα κάτω την πρόβλεψη για την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου λόγω των lockdowns στην Κίνα, και προσπάθησε να είναι καθησυχαστικός για την ισορροπία στην αγορά παρά τον πόλεμο στην Ουκρανία. «Τα νέα περιοριστικά μέτρα του lockdown λόγω των κρουσμάτων της Covid στην Κίνα οδήγησαν σε πτωτική αναθεώρηση των εκτιμήσεών μας σε ό,τι αφορά την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου το δεύτερο τρίμηνο του 2022 και για το σύνολο του έτους», ανέφερε ο ΙΕΑ στη μηνιαία του έκθεση. Ο ΙΕΑ σημείωσε ότι η εκτίμησή του για την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου αναθεωρείται προς κάτω κατά 260.000 βαρέλια την ημέρα συγκριτικά με την προηγούμενη μηνιαία έκθεση και αναμένεται τώρα στα 99,4 εκατ. βαρέλια την ημέρα το 2022, αυξημένη κατά 1,9 εκατ. βαρέλια/ημέρα σε σχέση με το 2021. Σε ό,τι αφορά τη Ρωσία, η παραγωγή της αναμένεται να μειωθεί κατά μέσο όρο κατά 1,5 εκατ. βαρέλια την ημέρα τον Απρίλιο, στη συνέχεια κατά περίπου 3 εκατ. βαρέλια την ημέρα τον Μάιο λόγω των διεθνών κυρώσεων, σύμφωνα με τον ΙΕΑ. «Ενώ ορισμένοι αγοραστές, κυρίως στην Ασία, αυξάνουν τις αγορές τους σε ρωσικά βαρέλια σε τιμές πολύ μειωμένες, οι παραδοσιακοί πελάτες μειώνουν» τις αγορές τους, σύμφωνα με την έκθεση. Ωστόσο, «παρά τις αναταράξεις στη Ρωσία», ο ΙΕΑ εκτιμά ότι η «αναμενόμενη μείωση της ζήτησης, οι τακτικές αυξήσεις της παραγωγής από την πλευρά των μελών της συμμαχίας ΟΠΕΚ+ καθώς και των ΗΠΑ και άλλων χωρών που δεν είναι μέλη του ΟΠΕΚ+, και το γεγονός ότι οι χώρες μέλη του ΙΕΑ θα αντλήσουν σημαντικές ποσότητες από τα αποθέματά τους, αναμένεται να αποτρέψουν τη δημιουργία ενός σημαντικού ελλείμματος» και «αναμένεται να πετύχουν στην εξισορρόπηση της αγοράς».

Οι επενδυτές αναμένουν πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα κρατήσει αμετάβλητα τα επιτόκια.

Ειδικότερα, ο Stoxx Europe 600 τερμάτισε περίπου στις 456.27 μονάδες, δίχως ιδιαίτερη μεταβολή.

Ο Euro Stoxx 50 έκλεισε στις 3,827.45 μονάδες, με πτώση 0.10%.

Παράλληλα, ο βρετανικός FTSE 100 παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητος στις 7,574.32 μονάδες.  

Ο γερμανικός DAX κινήθηκε στις 14,082.67 μονάδες, με απώλειες 0.30%.    

Ο γαλλικός CAC 40 όντας περίπου στα ίδια, έφτασε στις 6,542.14 μονάδες.

Ο ιταλικός FTSE MIB έφτασε στις 24,727 μονάδες, με κέρδη 0.24%.    

Κλείνοντας, ο ισπανικός IBEX 35 βρέθηκε στις 8,618.72 μονάδες, ανεβαίνοντας 0.47%.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα