Αγορές

Μικτά πρόσημα στις αγορές της Ευρώπης


Με μικτά πρόσημα έκλεισαν, απόψε, οι ευρωαγορές, ενώ πραγματοποιήθηκε η αύξηση επιτοκίων της Fed στις Ηνωμένες Πολιτείες και διορθώθηκαν οι προβλέψεις για την οκονομία επί τα χείρω.

Τα μεγάλα χρηματιστήρια της Γηραιάς Ηπείρου σημείωσαν οριακές αλλαγές, καθώς η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ αύξησε, χθες, τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης στο 0,25% με 0,5% την Τετάρτη, επιβεβαιώνοντας τις προβλέψεις των αναλυτών. Η απόφαση λήφθηκε με 8 ψήφους υπέρ και 1 κατά, καθώς ο Τζέιμς Μπούλαρντ τάχθηκε υπέρ της αύξησης των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης. Με βάση τις προβλέψεις των αξιωματούχων της κεντρικής τράπεζας που δημοσιεύτηκαν μετά το πέρας της διήμερης συνεδρίασης, η Fed αναμένεται να αυξήσει τα επιτόκια συνολικά επτά φορές τη φετινή χρονιά. Όσον αφορά τον πληθωρισμό, οι αξιωματούχοι της Fed αναμένουν τώρα ότι θα διαμορφωθεί στο 4,3% το 2022 έναντι πρόβλεψης για πληθωρισμό 2,6% τον Δεκέμβριο. Ακολούθως προβλέπεται να υποχωρήσει στο 2,7% το 2023 και στο 2,3% το 2024. Παράλληλα, υποβαθμίζουν σημαντικά τις προβλέψεις για την ανάπτυξη τη φετινή χρονιά, στο 2,8% από 4% που προέβλεπαν προηγουμένως. Αμετάβλητη παρέμεινε η πρόβλεψη για το ποσοστό της ανεργίας το 2022, στο 3,5%.

Η Επιτροπή χάραξης της νομισματικής πολιτικής της Fed, με τη λήξη της διήμερης συνεδρίασής της, επισήμανε τους κινδύνους που θέτουν η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και οι επακόλουθες κυρώσεις. «Βραχυπρόθεσμα, η εισβολή και τα γεγονότα που συνδέονται με αυτήν, μπορεί να δημιουργήσουν αυξητική πίεση στον πληθωρισμό και να πλήξουν την οικονομική δραστηριότητα», σχολίασε στην ανακοίνωσή της. Ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ ερωτηθείς για τους παράγοντες που θα μπορούσαν να ωθήσουν τη Fed να προσαρμόσει τον ρυθμό αύξησης των επιτοκίων της, τόνισε ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα μπορούσε να επιταχύνει τα σχέδιά της εάν χρειαστεί πιο επιθετική νομισματική σύσφιξη. Δήλωσε επίσης ότι η ομοσπονδιακή τράπεζα θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να εμποδίσει τον πληθωρισμό να γίνει ενδημικός, χωρίς να παρεμποδίσει την οικονομική ανάπτυξη. Εκτίμησε δε πως θα επιστρέψει στον στόχο του 2%, αλλά θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος από ό,τι αναμενόταν αρχικά. Αναφερόμενος στον ρυθμό ανάπτυξης των ΗΠΑ, ο Πάουελ τόνισε ότι η αμερικανική οικονομία παραμένει ισχυρή και τόνισε ότι οι πιθανότητες ύφεσης δεν έχουν αυξηθεί ιδιαίτερα.

Στην αποκάλυψη πως θα υπάρξει ένα «πρόσθετο μεσοδιάστημα» μεταξύ του σχεδιαζόμενου τερματισμού του προγράμματος αγορών ομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας το καλοκαίρι και της πρώτης αύξησης των επιτοκίων της μετά από μία δεκαετία και πλέον, δήλωσε σήμερα η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, μιλώντας σε συνέδριο στη Φρανκφούρτη.Επαναλαμβάνοντας το μήνυμα που έστειλε την προηγούμενη εβδομάδα, η Λαγκάρντ είπε ότι οι αυξήσεις του βασικού επιτοκίου της ΕΚΤ θα είναι σταδιακές και θα γίνουν μετά από κάποιο χρόνο από τη λήξη του προγράμματος αγορών ομολόγων, η οποία αναμένεται στο τρίτο τρίμηνο του 2022, αν δεν υπάρξει περαιτέρω χρηματοπιστωτική αναταραχή. «Με αυτό διατηρείται η παραδοσιακή λογική αλληλουχίας (των πολιτικών μας), αλλά μας δίνει και επιπλέον χρόνο, αν χρειαστεί, μετά τον τερματισμό των αγορών ομολόγων και πριν κάνουμε το επόμενο βήμα προς την ομαλοποίηση», σημείωσε. Οι επενδυτές ενίσχυσαν τα στοιχήματά τους για αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ μετά τη χθεσινή αύξηση των επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ (Fed), για πρώτη φορά από την έναρξη της πανδημίας και παρά την αβεβαιότητα από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Οι αγορές χρήματος προεξοφλούν αυξήσεις του επιτοκίου αποδοχής καταθέσεων της ΕΚΤ κατά σχεδόν μισή ποσοστιαία μονάδα έως το τέλος του έτους, ώστε να φτάσουν σε μηδενικό επίπεδο μετά από οχτώ χρόνια σε αρνητικό έδαφος. Η ΕΚΤ έχει δηλώσει ότι πρέπει να είναι βέβαιη πως ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη θα σταθεροποιηθεί στο 2% πριν αυξήσει τα επιτόκια. Μιλώντας μετά τη Λαγκάρντ, ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, Φίλιπ Λέιν, είπε ότι ο δομικός πληθωρισμός, ο οποίος ανήλθε στο 2,9% τον Φεβρουάριο, πιθανότατα θα μειωθεί σταδιακά καθώς οι τιμές των καυσίμων θα σταματήσουν να αυξάνονται. Ο Λέιν υπολόγισε ότι περίπου 80 μονάδες βάσης (0,8 της ποσοστιαίας μονάδας) του δομικού πληθωρισμού οφείλεται αποκλειστικά στο σοκ του ενεργειακού κόστους. Η Λαγκάρντ επανέλαβε ότι η ΕΚΤ μπορεί να χρησιμοποιήσει νέα εργαλεία για να διασφαλίσει ότι η νομισματική πολιτική θα μεταδίδεται σε όλες τις χώρες της Ευρωζώνης καθώς θα τερματίζει τις αγορές ομολόγων. Τα εργαλεία αυτά έχουν βοηθήσει στον περιορισμό της διαφοράς στο κόστος δανεισμού της Γερμανίας και χωρών με υψηλό χρέος, όπως η Ιταλία και η Ελλάδα. «Αν είναι ανάγκη, μπορούμε να σχεδιάσουμε και να χρησιμοποιήσουμε νέα μέσα για να διασφαλίσουμε τη μετάδοση της νομισματικής πολιτικής καθώς προχωρούμε προς την ομαλοποίηση της πολιτικής, όπως έχουμε δείξει σε πολλές περιπτώσεις στο παρελθόν», πρόσθεσε.

Η κεντρική τράπεζα της Αγγλίας (Bank of England - BoE) αύξησε σήμερα τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσεις στο 0,75% – επαναφέροντας το επίσημο κόστος δανεισμού στα προ πανδημίας επίπεδα. Είναι η πρώτη φορά που η BoE αύξησε τα επιτόκια σε τρεις διαδοχικές συνεδριάσεις από το καλοκαίρι του 1997 καθώς ο πληθωρισμός σκαρφαλώνει στο 8% είναι "πιθανόν" να ακολουθήσουν κι άλλες αυξήσεις επιτοκίων αναφέρεται από τους αξιωματούχους της BoE, οι οποίοι ψήφισαν για αύξηση επιτοκίων στο 0,75%, με 8 ψήφους υπέρ και 1 κατά. Η 9μέλης επιτροπή νομισματικής πολιτικής της κεντρικής τράπεζας αποφάσισε ότι η αυξανόμενη πληθωριστική πίεση απαιτούσε σκληρότερη πολιτική παρά τις όποιες αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομία από τον πόλεμο στην Ουκρανία

Στη Γερμανία, το Ινστιτούτο του Κιέλου για την Παγκόσμια Οικονομία (IfW) μείωσε - λόγω του πολέμου στην Ουκρανία - στο μισό την πρόβλεψή του για την ανάπτυξη το 2022 και εκτιμά πλέον ότι το ΑΕΠ της χώρας θα αυξηθεί μόνο κατά 2,1%, έναντι 4% που είχε προβλεφθεί αρχικά. Ο πληθωρισμός, σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις, θα κυμανθεί γύρω στο 5,8%, στο υψηλότερο επίπεδο μετά την επανένωση της Γερμανίας. Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση του IfW, το σοκ στην Ουκρανία καθυστερεί την επιστροφή στα επίπεδα προ πανδημίας στο β' εξάμηνο του έτους, ενώ οι παραγωγικές ικανότητες της Γερμανίας παρέμειναν ανεπαρκώς αξιοποιημένες, κάτι που οδηγεί σε παραγωγή κάτω από το υφιστάμενο δυναμικό. Το επόμενο έτος, μέρος της παραγωγής που έχει ήδη χαθεί θα πρέπει να αναπληρωθεί και η οικονομία να αναπτυχθεί με ρυθμό 3,5%. Οι οικονομικές αναταραχές που προέκυψαν από τον πόλεμο στην Ουκρανία ενδέχεται να κοστίσουν στη Γερμανία συνολικά 90 δισεκατομμύρια ευρώ σε χαμένη παραγωγή κατά το τρέχον και το επόμενο έτος, εκτιμά το Ινστιτούτο.

Την ίδια ώρα, ο πόλεμος στην Ουκρανία θα μειώσει πάνω από μία ποσοστιαία μονάδα την παγκόσμια ανάπτυξη φέτος και θα αυξήσει τον παγκόσμιο πληθωρισμό κατά 2,5 ποσοστιαίες μονάδες, εκτιμά ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) σε έκθεσή του που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα, καλώντας τις κυβερνήσεις να αντιδράσουν με στοχευμένα μέτρα αύξησης των δαπανών. Καλά στοχευμένες αυξήσεις των δημόσιων δαπανών από τις χώρες του ΟΟΣΑ, της τάξης του 0,5% του ΑΕΠ, μπορούν να μειώσουν τον οικονομικό αντίκτυπο του πολέμου περίπου κατά το μισό χωρίς να αυξήσουν σημαντικά τον πληθωρισμό, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ. Καθώς η Ευρώπη εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις εισαγωγές ρωσικής ενέργειας, ο αρνητικός αντίκτυπος του πολέμου στην οικονομία της Ευρωζώνης μπορεί να φθάσει τη 1,4 ποσοστιαία μονάδα, έναντι 0,9 που εκτιμάται για τις ΗΠΑ. Αν και η Ρωσία και η Ουκρανία αντιστοιχούν αθροιστικά μόνο στο 2% του παγκόσμιου ΑΕΠ, έχουν πολύ σημαντικό αντίκτυπο στις αγορές ενέργειας και εμπορευμάτων καθώς είναι μεγάλοι παραγωγοί πρώτων υλών που χρησιμοποιούνται σε οτιδήποτε, από μετατροπείς καταλυτών στα αυτοκίνητα έως τα λιπάσματα. Οι αυξήσεις των τιμών της ενέργειας και των εμπορευμάτων ασκούν νέες πιέσεις στον ήδη εκτινασσόμενο πληθωρισμό και οι κεντρικές τράπεζες πρέπει να εστιάσουν στην ομαλοποίηση της νομισματικής πολιτικής, αν και ένας βραδύτερος ρυθμός θα ήταν δικαιολογημένος σε χώρες που αντιμετωπίζουν τον υψηλότερο αντίκτυπο από τον πόλεμο, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ. Οι κεντρικές τράπεζες, προσθέτει ο Οργανισμός, θα πρέπει να είναι έτοιμες για τις αναγκαίες παρεμβάσεις, ώστε οι αγορές να συνεχίσουν να λειτουργούν αν προκύψουν μεγάλες πιέσεις.

Πτώση κατέγραψε ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν αίτημα για επίδομα ανεργίας, κατά την περασμένη εβδομάδα. Το υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ ανακοίνωσε πως οι αιτήσεις για επίδομα ανεργίας έπεσαν κατά 15.000 στις 214.000 την εβδομάδα που έληξε στις 12 Μαρτίου. Οι αναλυτές περίμεναν ότι θα φτάσουν τις 220.000, κατά την τελευταία εβδομάδα. Ο μέσος όρος των αιτήσεων για επίδομα ανεργίας τις τέσσερις τελευταίες εβδομάδες, μια λιγότερο ευμετάβλητη μέτρηση, μειώθηκε κατά 8.750 στις 223.000. Ο αριθμός των Αμερικανών που συνεχίζουν να λαμβάνουν επίδομα ανεργίας διολίσθησε κατά 71.000 στα 1,42 εκατομμύρια, το χαμηλότερο επίπεδο από το 1970. Στην ΕΕ, οι καταναλωτές κινδυνεύουν να χάσουν όλα τα χρήματά τους που έχουν επενδύσει σε κρυπτοστοιχεία (crypto-assets) και μπορεί να πέσουν θύματα απατών, αναφέρουν σε σημερινή κοινή δήλωσή τους οι ρυθμιστικές αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την κεφαλαιαγορά, τις τράπεζες και τον ασφαλιστικό τομέα.

Ειδικότερα, ο Stoxx Europe 600 τερμάτισε περίπου στις 449.39 μονάδες, καταγράφοντας άνοδο σχεδόν 0.21%.

Ο Euro Stoxx 50 έκλεισε στις 3,883.75 μονάδες, με πτώση 0.15%.

Παράλληλα, ο βρετανικός FTSE 100 άγγιξε τις 7,386.5 μονάδες, ανεβαίνοντας 1.30%.

Ο γερμανικός DAX κινήθηκε στις 14,378.14 μονάδες, με απώλειες 0.43%.

Ο γαλλικός CAC 40 όντας στις 6,612.52 μονάδες, ενισχύθηκε 0.36%.

Ο ιταλικός FTSE MIB έφτασε στις 24,126 μονάδες, με βουτιά 0.65%.

Κλείνοντας, ο ισπανικός IBEX 35 βρέθηκε στις 8,408.24 μονάδες, αυξανόμενος 0.33%.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις