Αγορές

Μικτά πρόσημα στις αγορές της Ευρώπης


Με μικτά πρόσημα έκλεισαν, απόψε, οι ευρωαγορές, υπό τον φόβο της εξάπλωσης της πανδημίας στην Ευρώπη.

Τα μεγάλα χρηματιστήρια της Γηραιάς Ηπείρου σημείωσαν οριακές διαφοροποιήσεις, καθώς η Γερμανία αναμένεται να λάβει σήμερα απόφαση για αυστηρότερα μέτρα, την ώρα που η Γαλλία κατέγραψε περισσότερες από 30.000 νέα ημερήσια κρούσματα για πρώτη φορά από τον Αύγουστο. Παράλληλα, η Αυστρία βρίσκεται ήδη σε λοκντάουν.

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) καλεί τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης να λάβουν «επειγόντως» μέτρα απέναντι στην αναζωπύρωση της επιδημίας στην Ευρώπη και στον κίνδυνο «πολύ υψηλής» υγειονομικής επιβάρυνσης τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο. Επίσης, σε μήνυμά της η επικεφαλής του ECDC Αντρεα Αμον δηλώνει ότι η χορήγηση των αναμνηστικών δόσεων των εμβολίων κατά της Covid θα πρέπει να εξετασθεί για όλους τους ενηλίκους, με προτεραιότητα για τους άνω των 40 ετών, σε μία σημαντική αλλαγή του πρωτοκόλλου. Το ECDC καλεί σε αύξηση του γενικού επιπέδου του εμβολιασμού στην Ευρωπαϊκή Ενωση και κυρίως στις πιο καθυστερημένες χώρες.

Στη Γαλλία, το μεταποιητικό κλίμα διαμορφώθηκε στις 109 μονάδες τον Νοέμβριο, υψηλότερα από τις 107 μονάδες τον Οκτώβριο.

Το επιχειρηματικό κλίμα στη Γερμανία επιδεινώθηκε για πέμπτο συνεχόμενο μήνα τον Νοέμβριο, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Ifo, με τα προβλήματα στον ανεφοδιασμό του κλάδου μεταποίησης και τη άνοδο των κρουσμάτων του κορονοϊού να επισκιάζουν τις προοπτικές ανάπτυξης για τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης. Όπως ανακοίνωσε το Ifo τόνισε πως ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος υποχώρησε στις 96,5 μονάδες από τις 97,7 μονάδες τον Οκτώβριο, κοντά σε αυτό που περίμεναν οι αναλυτές, οι οποίοι ανέμεναν πτώση στις 96,6 μονάδες. Η γερμανική κεντρική τράπεζα προειδοποίησε ότι η οικονομία θα μπορούσε να μείνει στάσιμη στο τελευταίο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, καθώς η έλλειψη αγαθών και εργατικού δυναμικού καθώς και οι νέοι περιορισμοί για την αντιμετώπιση της πανδημίας, μπορεί να βάλουν τέλος στην εύθραυστη οικονομία της.

Tην άποψη πως οι καθοδικοί κίνδυνοι για την οικονομική δραστηριότητα στην ευρωζώνη ενδέχεται να αυξάνονται, εξέφρασε, σήμερα, το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Fabio Panetta, σε εκδήλωση που διοργάνωσε το Sciences School of Management and Innovation και το Foundation Robert Schuman στο Παρίσι. Ο ίδιος ανέφερε ότι μια πρόωρη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής θα μπορούσε να οδηγήσει σε «παρατεταμένη ύφεση». Σχετικά με τον πληθωρισμό, υπογράμμισε ότι «για τη νομισματική πολιτική σήμερα, η υπομονή είναι η πιο θαρραλέα μορφή δράσης».

H Κίνα θα αποδεσμεύσει αργό πετρέλαιο από τα αποθέματά της με βάση τις ανάγκες της, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, προσθέτοντας ότι η χώρα είναι σε στενή επικοινωνία με χώρες παραγωγής και κατανάλωσης πετρελαίου.

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν χθες ότι θα αποδεσμεύσουν εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου από τα στρατηγικά αποθέματα σε συντονισμό με την Κίνα και άλλες ασιατικές χώρες για να προσπαθήσουν να μειώσουν τις τιμές αφού οι παραγωγοί της ομάδας ΟΠΕΚ+ έχουν κατ’ επανάληψη αγνοήσει τις εκκλήσεις για μεγαλύτερη παραγωγή αργού.

Ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν για πρώτη φορά αίτηση για επίδομα ανεργίας μειώθηκε την περασμένη εβδομάδα στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1969, γεγονός που αποτελεί ένδειξη για διατηρήσιμη ισχύ της οικονομίας καθώς η χρονιά, που σημαδεύτηκε από ελλείψεις και την πανδημία, φθάνει στο τέλος της. Οι νέες αιτήσεις για κρατικό επίδομα ανεργίας μειώθηκαν κατά 71.000 στο εποχικά προσαρμοσμένο επίπεδο των 199.000 για την εβδομάδα που έληξε στις 20 Νοεμβρίου, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας σήμερα. Πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο από τα μέσα του Νοεμβρίου του 1969. Οικονομολόγοι σε έρευνα του Reuters προέβλεπαν ο αριθμός των αιτήσεων για την περασμένη εβδομάδα να διαμορφωθεί στις 260.000. Οι αιτήσεις μειώνονται από τον Οκτώβριο, αν και ο ρυθμός έχει επιβραδυνθεί τις τελευταίες εβδομάδες καθώς πλησιάζουν τον προ της πανδημίας μέσο όρο των 220.000 αιτήσεων περίπου. Η έκθεση δημοσιοποιήθηκε νωρίτερα λόγω της αυριανής αργίας για την Ημέρα των Ευχαριστιών. Οι αιτήσεις έχουν μειωθεί από το υψηλό ρεκόρ των 6,149 εκατ. στις αρχές του Απριλίου του 2020 και τώρα κινούνται σε ένα εύρος που θεωρείται ότι συνάδει με μια υγιή αγορά εργασίας, αν και η σημαντική έλλειψη εργατικού δυναμικού που προκάλεσε η πανδημία παρεμποδίζει την ταχύτερη αύξηση της απασχόλησης.

H οικονομία των Ηνωμένων Πολιτειών έτρεξε 2,1%, κατά το τρίτο τρίμηνο του 2021, κάτω από το 6,7% του δεύτερου τριμήνου και το 6,3% του πρώτου.  Πρόκειται για τη δεύτερη μέτρηση του ΑΕΠ των ΗΠΑ, η οποία είναι μεγαλύτερη κατά 0,1 σε σχέση με την πρώτη μέτρηση, ευθυγραμμιζόμενη με τις προβλέψεις των αναλυτών.  Οι αναλυτές θεωρούν ότι το τέταρτο τρίμηνο θα υπάρξει ισχυρή ανάκαμψη, πάνω από 8%.

Αύξηση σημείωσε ο πληθωρισμός, κατά τον Οκτώβριο, στις Ηνωμένες Πολιτείες, τη μεγαλύτερη από τη δεκαετία του 1990. Ειδικότερα, ο δείκτης προσωπικών καταναλωτικών δαπανών (PCE) ενισχύθηκε 5% σε ετήσια βάση. Πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 1990. Ο δομικός δείκτης, ο οποίος δεν λαμβάνει υπόψη τις ευμετάβλητες κατηγορίες των τροφίμων και της ενέργειας, ανέβηκε 4,1%.  Οι καταναλωτικές δαπάνες αυξήθηκαν 1,3% έναντι πρόβλεψης για άνοδο 1%. Το προσωπικό εισόδημα ενισχύθηκε 0,5%.

Ανέβηκαν οι παραγγελίες που δόθηκαν σε εργοστάσια των ΗΠΑ για επιχειρηματικό εξοπλισμό, κατά τον Οκτώβριο, πάνω από το αναμενόμενο. Η αξία των παραγγελιών βασικών κεφαλαιουχικών αγαθών, ένας δείκτης για τις επιχειρηματικές επενδύσεις σε εξοπλισμό που δεν περιλαμβάνει αεροσκάφη και στρατιωτικό υλικό, αυξήθηκε 0,6% μετά από την ανοδικά αναθεωρημένη ενίσχυση κατά 1,3% έναν μήνα νωρίτερα. Οι παραγγελίες για όλα τα διαρκή αγαθά ή είδη που προορίζονται να διαρκέσουν τουλάχιστον τρία χρόνια διολίσθησε κατά 0,5% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, κυρίως λόγω της πτώσης των εμπορικών αεροσκαφών. Η μέση εκτίμηση των οικονομολόγων έκανε λόγο για αύξηση 0,5% στις παραγγελίες βασικών κεφαλαιουχικών αγαθών και 0,2% στις συνολικές παραγγελίες διαρκών αγαθών.

Στα 82,9 δισ. δολάρια έφτασε το εμπορικό έλλειμμα των Ηνωμένων Πολιτειών, κατά τον Οκτώβριο, μειωμένο κατά 14,1 δισ. σε σχέση με έναν μήνα πριν. Οι εξαγωγές τον Οκτώβριο ήταν 15,3 δισ. δολάρια υψηλότερα σε μηνιαία βάση και διαμορφώθηκαν στα 157,4 δισ. Οι εισαγωγές ενισχύθηκαν κατά 1,1 δισ. δολάρια, σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο, στα $240,3 δισ. τον περασμένο μήνα. Τα αποθέματα χονδρικής προσαρμοσμένα για εποχιακές διακυμάνσεις, αλλά όχι για μεταβολές τιμών, έφτασαν σε 758,5 δισ. δολάρια τον Οκτώβριο, σημειώνοντας άνοδο 2,2% σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα και άλμα 14,3% σε ετήσια βάση. Τα εποχικά προσαρμοσμένα αποθέματα λιανικής ενισχύθηκαν κατά 0,1% σε μηνιαία βάση τον Οκτώβριο, αλλά έπεσαν κατά 0,7% από τον Οκτώβριο του 2020 και ανήλθαν σε 603,6 δισ. δολάρια.

Ειδικότερα, ο Stoxx Europe 600 τερμάτισε περίπου στις 480 μονάδες, αυξανόμενος σχεδόν 0.16%.

Ο Euro Stoxx 50 έκλεισε στις 4,276.75 μονάδες, με πτώση 0.17%.

Παράλληλα, ο βρετανικός FTSE 100 άγγιξε τις 7,288 μονάδες, ανεβαίνοντας 0.29%.

Ο γερμανικός DAX κινήθηκε στις 15,881.4 μονάδες, με απώλειες 0.35%.

Ο γαλλικός CAC 40 όντας στις 7,042.23, παρέμεινε σχεδόν στα ίδια.

Ο ιταλικός FTSE MIB έφτασε στις 27,109 μονάδες, με κέρδη 0.63%.

Κλείνοντας, ο ισπανικός IBEX 35 βρέθηκε στις 8,789.84 μονάδες, χάνοντας 0.29%.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις