Αγορές

Μικτά πρόσημα στις αγορές της Ευρώπης


Με μικτά πρόσημα έκλεισαν, απόψε, οι ευρωαγορές, ενώ η ΕΚΤ άφησε αμετάβλητα τα επιτόκια.

Τα μεγάλα χρηματιστήρια της Γηραιάς Ηπείρου σημείωσαν οριακές αλλαγές, καθώς το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας γνωστοποίησε πως εξακολουθεί να κρίνει ότι οι ευνοϊκές συνθήκες χρηματοδότησης μπορούν να διατηρηθούν με έναν μετρίως χαμηλότερο ρυθμό διενέργειας καθαρών αγορών στοιχείων ενεργητικού στο πλαίσιο του έκτακτου προγράμματος αγοράς στοιχείων ενεργητικού λόγω πανδημίας (pandemic emergency purchase programme – PEPP) σε σχέση με το β΄ και το γ΄ τρίμηνο του τρέχοντος έτους. Παράλληλα, επιβεβαίωσε επίσης τα άλλα μέτρα που έχει λάβει, δηλαδή το επίπεδο των βασικών επιτοκίων της ΕΚΤ, την παροχή ενδείξεων για την ενδεχόμενη μελλοντική εξέλιξη αυτών των επιτοκίων, τις αγορές που διενεργεί στο πλαίσιο του προγράμματος αγοράς στοιχείων ενεργητικού (asset purchase programme - APP), τις πολιτικές επανεπένδυσης και τις πράξεις πιο μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης. Το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης καθώς και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα παραμείνουν αμετάβλητα σε 0,00%, 0,25% και -0,50% αντιστοίχως.Η διενέργεια καθαρών αγορών στο πλαίσιο του προγράμματος APP θα συνεχιστεί με ύψος 20 δισεκ. ευρώ μηνιαίως. Το Διοικητικό Συμβούλιο εξακολουθεί να αναμένει ότι οι μηνιαίες καθαρές αγορές στοιχείων ενεργητικού στο πλαίσιο του προγράμματος APP θα διενεργούνται για όσο χρονικό διάστημα κρίνεται αναγκαίο προκειμένου να ενισχυθεί η διευκολυντική επίδραση των επιτοκίων πολιτικής του και ότι θα λήξουν λίγο πριν αρχίσει να αυξάνει τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ. Το Διοικητικό Συμβούλιο θα συνεχίσει να διενεργεί καθαρές αγορές στοιχείων ενεργητικού στο πλαίσιο του προγράμματος PEPP, το συνολικό ποσό του οποίου ανέρχεται σε 1.850 δισεκ. ευρώ, τουλάχιστον μέχρι το τέλος Μαρτίου 2022 και, σε κάθε περίπτωση, έως ότου το Διοικητικό Συμβούλιο κρίνει ότι η κρίση του κορωνοϊού έχει λήξει. Το Διοικητικό Συμβούλιο θα συνεχίσει να παρέχει άφθονη ρευστότητα μέσω των πράξεων αναχρηματοδότησης που διενεργεί. 

Την πεποίθηση πως η οικονομία της ευρωζώνης συνεχίζει να ανακάμπτει δυναμικά, ωστόσο το μομέντουμ έχει μετριαστεί, εξέφρασε η επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ στη συνέντευξη Τύπου μετά την συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας. Η ίδια τόνισε ότι οι ελλείψεις πρώτων υλών φρενάρουν την ανάκαμψη στη μεταποίηση. Παράλληλα, επεσήμανε πως η συζήτηση στην ΕΚΤ κινήθηκε γύρω από τις ενεργειακές τιμές και τον πληθωρισμό, εξετάζοντας αν θα πρέπει να υπάρξει αντίδραση από την κεντρική τράπεζα, ενώ πρόσθεσε ότι πρόκειται για παροδικό φαινόμενο που θα εξασθενήσει το 2022. Η Λαγκάρντ ανέφερε πως η πανδημία και η ανάκαμψη είναι ένας λόγος για τον οποίο ενισχύεται ο πληθωρισμός, ενώ ο άλλος σχετίζεται με τις υψηλότερες τιμές στην ενέργεια και συμπλήρωσε ότι σημαντικος παράγοντας είναι και η βάση σύγκρισης, κάτι που οδηγεί σε υψηλότερες μετρήσεις αλλά αναμένεται να υποχωρήσει ως τα τέλη του έτους.

Στις ΗΠΑ, ο ρυθμός ανάπτυξης διαμορφώνεται στο 2%, ο χαμηλότερος από το 2020. Οι οικονομολόγοι ανέμεναν ο ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης θα υποχωρήσει στο 2,8% μετά από ανάπτυξη 6,7% το προηγούμενο τρίμηνο.  Οι καταναλωτικές δαπάνες ενισχύθηκαν κατά μόλις 1,6%, πολύ χαμηλότερα της ανόδου 12% το προηγούμενο τρίμηνο.  

Oι μολύνσεις του κορονοϊού σημειώνουν καθημερινή άνοδο στην Ευρώπη, αλλά και παγκοσμίως.

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον, δήλωσε στο υπουργικό συμβούλιο ότι ο προϋπολογισμός «θα διασφαλίσει ότι τα δημόσια οικονομικά βρίσκονται σε βιώσιμο δρόμο».

Ειδικότερα, ο Stoxx Europe 600 τερμάτισε περίπου στις 474.83 μονάδες, ανεβαίνοντας σχεδόν 0.17%.

Ο Euro Stoxx 50 έκλεισε στις 4,231.85 μονάδες, με κέρδη 0.26%.

Παράλληλα, ο βρετανικός FTSE 100 έμεινε περίπου στα ίδια, όντας στις 7,248.5 μονάδες.  

Ο γερμανικός DAX κινήθηκε σχεδόν αμετάβλητος στις 15,692.25  μονάδες.

Ο γαλλικός CAC 40 όντας στις 6,804.22 μονάδες, ενισχύθηκε κατά 0.75%.

Ο ιταλικός FTSE MIB άγγιξε τις 26,890 μονάδες, με άνοδο 0.31%.

Κλείνοντας, ο ισπανικός IBEX 35 βρέθηκε στις 9,028.5 μονάδες, αυξανόμενος κατά 0.63%.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις