Αγορές

Μικτά πρόσημα στις αγορές της Ευρώπης


Με μικτά πρόσημα έκλεισαν, απόψε, οι ευρωαγορές, ενώ οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν σήμερα.

Τα μεγάλα χρηματιστήρια της Γηραιάς Ηπείρου σημείωσαν οριακές αλλαγές, καθώς οι τιμές του μπρεντ και του WTI αυξάνονται επί πέντε και επτά εβδομάδες, αντίστοιχα, με αναλυτή της Commerzbank να δηλώνει ότι μπορεί να συνεχίσουν να αυξάνονται βραχυπρόθεσμα. Όλο και περισσότερες περιοχές βγαίνουν από τα lockdown που είχαν επιβληθεί λόγω του κορονοϊού, στηρίζοντας την αναζωογόνηση της οικονομικής δραστηριότητας και οδηγώντας σε αυξήσεις των τιμών. Η αύξηση της δραστηριότητας σε συνδυασμό με τον κρύο καιρό έχουν αυξήσει τη ζήτηση για ενέργεια, ενώ η πίεση στις κυβερνήσεις για επιτάχυνση της μετάβασης σε πιο καθαρή ενέργεια έχει επιβραδύνει τις πετρελαϊκές επενδύσεις για την ενίσχυση της προσφοράς. Οι παγκόσμιοι ηγέτες αναμένεται να συναντηθούν τον Νοέμβριο στη Γλασκώβη, στο πλαίσιο της Συνδιάσκεψης του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή, για να καθορίσουν αναλυτικά τις δεσμεύσεις τους για την ενεργειακή μετάβαση. Οι τιμές του άνθρακα, του φυσικού αερίου και του ρεύματος έχουν εκτιναχθεί επίσης σε ύψη-ρεκόρ τις τελευταίες εβδομάδες, λόγω ευρύτερου ενεργειακού ελλείμματος στην Ασία, την Ευρώπη και τις ΗΠΑ.

Νωρίτερα, οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν περισσότερο από 2 δολάρια, συνεχίζοντας τα κέρδη τους καθώς η ενεργειακή κρίση πλήττει τις μεγαλύτερες οικονομίες εν μέσω ανάκαμψής τους και περιορισμού της προσφοράς από μεγάλους παραγωγούς.

Ο διοικητής της ολλανδικής κεντρικής τράπεζας και μέλος του Δ.Σ. της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Κλάας Κνοτ, δήλωσε σήμερα πως οι επενδυτές πρέπει να έχουν επίγνωση των κινδύνων από τον αυξανόμενο πληθωρισμό για να αποφύγουν μεγάλες προσαρμογές, ακόμη και αν οι αυξήσεις των τιμών εξακολουθούν να φαίνονται προσωρινές «Η τρέχουσα διάθεση στις αγορές για ανάληψη κινδύνου μπορεί να συνεχισθεί μόνο με χαμηλό πληθωρισμό και χαμηλά επιτόκια», είπε ο Κνοτ σε δημοσιογράφους. «Εξακολουθώ να αναμένω ότι η αύξηση του πληθωρισμού θα είναι σε μεγάλο βαθμό προσωρινή, αλλά θα πρέπει να λάβουμε υπόψη και άλλα σενάρια με διαρθρωτικά υψηλότερο πληθωρισμό και υψηλότερα επιτόκια. Αν δεν το κάνουμε, αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε μειώσεις - σοκ των τιμών στο μέλλον», πρόσθεσε. «Ο αντίκτυπος των ενεργειακών τιμών στον πληθωρισμό είναι από τη φύση τους προσωρινός, καθώς αυτές θα πρέπει να συνεχίσουν να αυξάνονται για να εξακολουθεί να ενισχύεται ο πληθωρισμός», είπε ο Κνοτ, προσθέτοντας: «Ο πληθωρισμός, όμως, αυξάνεται και από τους περιορισμούς στην παγκόσμια προσφορά, οι οποίοι μπορεί να είναι λιγότερο προσωρινοί. Αυτοί μπορεί να προκληθούν από μία εκ νέου προσαρμογή του διεθνούς εμπορίου καθώς οι εφοδιαστικές αλυσίδες είναι λιγότερο εξαπλωμένες στον κόσμο».

Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν τόνισε ότι το Κογκρέσο των ΗΠΑ θα δώσει "πράσινο φως" για την εφαρμογή του μίνιμουμ παγκόσμιου εταιρικού φόρου στο 15%, αφού σε μια παγκόσμια συμφωνία για να διασφαλιστεί ότι οι μεγάλες εταιρίες θα πληρώνουν ελάχιστο φορολογικό συντελεστή 15% και θα καταστεί δυσκολότερο για αυτές να αποφεύγουν τη φορολογία, κατέληξαν -μετά από χρόνια διαφωνιών- 136 χώρες, ανακοίνωσε σήμερα ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).

Η Goldman Sachs υποβάθμισετην πρόβλεψή της για την οικονομική ανάπτυξη των ΗΠΑ στο  5,6% το 2021 και στο 4% το 2022, λόγω μείωσης της δημοσιονομικής στήριξης και της βραδύτερης ανάκαμψης των καταναλωτικών δαπανών.

Η βιομηχανική παραγωγή της Ιταλίας έπεσε 0,2% τον Αύγουστο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

Ειδικότερα, ο Stoxx Europe 600 τερμάτισε σχεδόν αμετάβλητος, κοντά στις 457.12 μονάδες.

Ο Euro Stoxx 50 έκλεισε περίπου στα ίδια, όντας στις 4,073.15 μονάδες.

Παράλληλα, ο βρετανικός FTSE 100 κινήθηκε στις 7,143.87 μονάδες, ανεβαίνοντας 0.68%.

 Ο γερμανικός DAX, σχεδόν αμετάβλητος, άγγιξε τις 15,192.65  μονάδες.

Ο γαλλικός CAC 40 όντας στις 6,570.54 μονάδες, ενισχύθηκε 0.16%.

Ο ιταλικός FTSE MIB έφτασε στις 25,930 μονάδες, με απώλειες 0.46%.

Κλείνοντας, ο ισπανικός IBEX 35 βρέθηκε στις 8,895.5 μονάδες, χάνοντας 0.66%.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις