Αγορές

Μικτά πρόσημα στις αγορές της Ευρώπης


Με μικτά πρόσημα έκλεισαν, απόψε, οι ευρωαγορές, ωθούμενη από τα μακροοικονομικά της Ευρωζώνης.

Τα μεγάλα χρηματιστήρια της Γηραιάς Ηπείρου σημείωσαν οριακές διαφοροποιήσεις, καθώς υποχώρησε το επιχειρηματικό και καταναλωτικό κλίμα στην ευρωζώνη παρουσίασε μικρή κάμψη τον Αύγουστο, μετά τα ιστορικά υψηλά που σημείσαν οι δύο δείκτες τον Ιούλιο. Σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τη Δευτέρα, ο δείκτης επιχειρηματικής και καταναλωτικής εμπιστοσύνης διαμορφώθηκε στις 117,5 μονάδες, έναντι 119 μονάδων τον Ιούλιο. Οι αναλυτές, με βάση έρευνα της Wall Street Journal, ανέμεναν τον δείκτη στις 118 μονάδες. Παρά την πτώση, ο δείκτης παραμένει σε υψηλά επίπεδα, σημειώνει η Κομισιόν. Το οικονομικό κλίμα στη ζώνη του ευρώ επλήγη από μια συνδυαστική πτώση της εμπιστοσύνης στις υπηρεσίες και τη βιομηχανία, αλλά και μεταξύ των καταναλωτών, με τους κλαδικούς δείκτες στις κατασκευές και το λιανικό εμπόριο να σημειώνουν άνοδο. Μεγάλη είναι η πτώση σε Γαλλία και Ολλανδία, ενώ μικρότερη ήταν σε Ιταλία, Πολωνία και Ισπανία. Στη Γερμανία, ο δείκτης έμεινε πρακτικά αμετάβλητος. Ο δείκτης προσδοκιών για την απασχόληση βελτιώθηκε περαιτέρω, αγγίζοντας υψηλό σχεδόν τριών ετών, συγκεκριμένα από τον Νοέμβριο του 2018.

Ο ετήσιος πληθωρισμός των τιμών καταναλωτή στη Γερμανία βρέθηκε σε υψηλό 13 ετών τον Αύγουστο. Συγκεκριμένα, οι τιμές καταναλωτή, εναρμονισμένες ώστε να είναι συγκρίσιμες με τα στοιχεία του πληθωρισμού από άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενισχύθηκαν κατά 3,4% σε ετήσια βάση τον Αύγουστο έναντι 3,1% τον Ιούλιο, σύμφωνα με τη γερμανική Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία, με την αύξηση να είναι ανάλογη των εκτιμήσεων.

Ο διοικητής της Τράπεζας της Γαλλίας, Βιλερουά ντε Γκαλό, δήλωσε πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρέπει να λάβει υπόψη την πρόσφατη βελτίωση των χρηματοδοτικών συνθηκών κατά τη συζήτηση του έκτακτου προγράμματος αγορών ομολόγων της (PEPP). Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό ΒΑΜ, ο Βιλερουά είπε ότι οι χρηματοδοτικές συνθήκες στην Ευρωζώνη βελτιώθηκαν από την τελευταία συνεδρίαση της ΕΚΤ τον Ιούνιο. «Η συζήτησή μας πρέπει να λάβει υπόψη αυτή τη βελτίωση στις χρηματοδοτικές συνθήκες», σημείωσε. Ο Βιλερουά είπε ότι δεν υπάρχει σπουδή για απόφαση σχετικά με το μέλλον του PEPP στη συνεδρίαση της ΕΚΤ τον Σεπτέμβριο, γιατί, σε αντίθεση με τη Fed, η ΕΚΤ μπορεί να προσαρμόσει τις μηνιαίες αγορές της ανάλογα με τις χρηματοδοτικές συνθήκες. Σημείωσε, επίσης, ότι οι οικονομίες της Γαλλίας και της Ευρωζώνης αναμένεται να επανέλθουν στα προ της πανδημίας επίπεδα στις αρχές του 2022 ή ίσως νωρίτερα.

Ο OPEC+ πιθανότατα θα διατηρήσει αμετάβλητη την πολιτική παραγωγής πετρελαίου όταν συνεδριάσει την Τετάρτη και θα συνεχίσει με την προγραμματισμένη μέτρια αύξηση της παραγωγής του, όπως δήλωσαν στο Reuters τρεις πηγές του OPEC+. Σημειώνεται πως τα μέλη του OPEC+ θα συνεδριάσουν την πρώτη Σεπτεμβρίου για να συζητήσουν την προηγούμενη συμφωνία για αύξηση της παραγωγής κατά 400.000 βαρέλια ημερησίως για τους επόμενους μήνες. Μια άλλη πηγή του OPEC+ δήλωσε ότι είναι "πολύ πιθανό" η αύξηση κατά 400.000 βαρέλια την ημέρα να προχωρήσει από τον Σεπτέμβριο.

Το χρηματιστήριο του Λονδίνου να παραμένει κλειστό σήμερα λόγω αργίας.

Ειδικότερα, ο Stoxx Europe 600 τερμάτισε σχεδόν στα ίδια, όντας περίπου στις 472.76 μονάδες.

Ο Euro Stoxx 50 έκλεισε στις 4,199.45 μονάδες, με κέρδη 0.20%.

Παράλληλα, ο γερμανικός DAX κινήθηκε στις 15,882.45 μονάδες, ανεβαίνοντας 0.19%.    

Ο γαλλικός CAC 40 όντας στις 6,687.3 μονάδες, παραμένοντας σχεδόν αμετάβλητος.    

Ο ιταλικός FTSE MIB έφτασε στις 26,029.5 μονάδες, όντας περίπου στα ίδια. 

Κλείνοντας, ο ισπανικός IBEX 35 βρέθηκε στις 8,869 μονάδες, με απώλειες 0.60%.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις