Αγορές

Μικτά πρόσημα στις αγορές της Ευρώπης


Με μικτά πρόσημα έκλεισαν, απόψε, οι ευρωαγορές, εν μέσω αυξανόμενου προβληματισμού για τον πληθωρισμό.

Τα μεγάλα χρηματιστήρια της Γηραιάς Ηπείρου σημείωσαν οριακές αλλαγές, καθώς κατά 2,5% αυξήθηκε ο δείκτης τιμών καταναλωτή στο Ηνωμένο Βασίλειο τον Ιούνιο, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας. Συμπεριλαμβανομένου του κόστους στέγασης των ιδιοκτητών (CPIH), αυξήθηκε κατά 2,4% σε ετήσια βάση, με τις Μεταφορές να συμβάλουν περισσότερο στην άνοδο. Σε μηνιαία βάση ο CPIH ενισχύθηκε κατά 0,4% για έκτο μήνα. Οι αντισταθμιστικές συνεισφορές προήλθαν από τα ηλεκτρονικά παιχνίδια, τα παιδικά παιχνίδια και τα χόμπι.

Στις ΗΠΑ, κατά 5,4% ενισχύθηκαν οι τιμές καταναλωτή τον Ιούνιο σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα. Το αποτέλεσμα είναι το πιο υψηλό σε ετήσια βάση που έχει καταγραφεί από τον Αύγουστο του 2008. Οι οικονομολόγοι, σύμφωνα με το Dow Jones, περίμεναν ετήσια άνοδο 5%. Εξαιρουμένων των ευμετάβλητων τομέων της ενέργειας και της διατροφής, ο δομικός πληθωρισμός άγγιξε το 4,5%, το πιο υψηλό από τον Σεπτέμβριο του 1991.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) έκανε σήμερα το πρώτο βήμα προς την κυκλοφορία μιας ψηφιακής έκδοσης του ευρώ, στο πλαίσιο της παγκόσμιας προσπάθειας να καλυφθεί η αυξανόμενη ζήτηση για ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής και να αντιμετωπιστεί η αύξηση στη χρήση των κρυπτονομισμάτων. Το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ έδωσε σήμερα επισήμως το πράσινο φως για την διερευνητική φάση του σχεδίου, που αναμένεται να διαρκέσει 24 μήνες, ενώ θα ακολουθήσει τριετής περίοδος εφαρμογής. Ο βασικός στόχος της πρωτοβουλίας είναι να μην αφεθούν οι ψηφιακές πληρωμές στον ιδιωτικό τομέα, ιδιαίτερα εάν η χρήση των συμβατικών μετρητών αρχίζει να φθίνει, όπως στη Σουηδία.

Την πεποίθηση πως «η ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας δεν έχει προχωρήσει τόσο για να ξεκινήσει η Fed την περιστολή των μηνιαίων αγορών ομολόγων», εξέφρασε ο πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζερόμ Πάουελ, ενώ σημείωσε ότι ο πληθωρισμός αναμένεται να παραμείνει σε υψηλά επίπεδα τους ερχόμενους μήνες, προτού αρχίσει να υποχωρεί.  «Στη συνεδρίαση του Ιουνίου, η Επιτροπή συζήτησε την πρόοδο της οικονομίας προς τους στόχους μας», ανέφερε ο κ. Πάουελ σε κείμενο ομιλίας που έχει ετοιμάσει για την κατάθεσή του στην Επιτροπή Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών της Βουλής των Αντιπροσώπων. «Αν και η επίτευξη του στόχου της "oυσιαστικής περαιτέρω προόδου" απέχει ακόμα πολύ, οι συμμετέχοντες αναμένουν ότι η πρόοδος θα συνεχιστεί» δήλωσε, σύμφωνα με το Bloomberg, ο Πάουελ.  Εν συνεχεία, είπε ότι η κεντρική τράπεζα είναι έτοιμη να παρέμβει, αν ο πληθωρισμός βγει εκτός ελέγχου.  «Η Fed θα είναι έτοιμη να παρέμβει να προσαρμόσει τη στάση της νομισματικής της πολιτικής με τον δέοντα τρόπο, αν έβλεπε σημάδια ότι η πορεία του πληθωρισμού ή των μακροπρόθεσμων προσδοκιών για τον πληθωρισμό κινούνταν σημαντικά και επίμονα πέρα από τα επίπεδα που είναι συμβατά με τον στόχο της», δήλωσε. 

Ειδικότερα, ο Stoxx Europe 600 τερμάτισε περίπου στις 460.67, όντας χωρίς ουσιαστική διαφοροποίηση.

Ο Euro Stoxx 50 έκλεισε στις 4,099.81 μονάδες, με κέρδη 0.13%.

Παράλληλα, ο βρετανικός FTSE 100 άγγιξε τις 7,091.9 μονάδες, χάνοντας 0.46%. 

Ο γερμανικός DAX κινήθηκε στα ίδια, ευρισκόμενος στις 15,787.05 μονάδες.

Ο γαλλικός CAC 40 όντας αμετάβλητος έμεινε στις 6,558.38  μονάδες.

Ο ιταλικός FTSE MIB έφτασε στις 25,201.5 μονάδες, με άνοδο 0.18%.

Κλείνοντας, ο ισπανικός IBEX 35 βρέθηκε στις 8,657 μονάδες, μειωμένος κατά 0.43%.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις