Αγορές

Μικτά πρόσημα στις αγορές της Ευρώπης


Με οριακές διαφοροποιήσεις έκλεισαν, απόψε, οι ευρωαγορές, με το Brexit και τις αποφάσεις της ΕΚΤ να δίνουν τη σχετική ώθηση.

Τα μεγάλα χρηματιστήρια της Γηραιάς Ηπείρου κατέγραψαν μικτά πρόσημα, με το βλέμμα των επενδυτών στο Brexit, καθώς η Βασίλισσα Ελισάβετ επικύρωσε το νόμο της Βουλής των Λόρδων σχετικά με την αποτροπή μιας εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς συμφωνία. Σήμερα, ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον διαβεβαίωσε ότι στόχος του είναι να έχει μία συμφωνία για το Brexit πριν από την προθεσμία της 31ης Οκτωβρίου, ενώ χθες η Daily Telegraph τόνιζε πως ο Τζόνσον έχει προετοιμάσει νομική στρατηγική για να αντιμετωπίσει τις προσπάθειες των βουλευτών της αντιπολίτευσης για τρίμηνη παράταση της διορίας. Η προθεσμία για την προγραμματισμένη έξοδο από την ΕΕ λήγει στις 31 Οκτωβρίου.

Αξίζει να σημειωθεί πως η οικονομία της Βρετανίας «έτρεξε» με ρυθμό 0,3%, σε μηνιαία βάση, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη άνοδο από τον Ιανουάριο, ξεπερνώντας τις προβλέψεις για αύξηση κατά 0,1%. Για το δεύτερο τρίμηνο, το βρετανικό ΑΕΠ παρέμεινε αμετάβλητο σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, αν και οι αναλυτές προέβλεπαν ότι θα η οικονομία συρρικνωθεί κατά 0,1%.

Οι γερμανικές εξαγωγές σημείωσαν αναπάντεχη άνοδο τον Ιούλιο, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν τη Δευτέρα.  Οι εποχικά προσαρμοσμένες εξαγωγές της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής οικονομίας ενισχύθηκαν κατά 0,7% σε σύγκριση με τον Ιούνιο, ενώ οι εισαγωγές υποχώρησαν κατά 1,5%. Το εμπορικό πλεόνασμα διευρύνθηκε στα 20,2 δισ. ευρώ ($22,27 δισ.) μετά το καθοδικά αναθεωρημένο ποσό των 18 δισ. έναν μήνα νωρίτερα.

Παράλληλα, την Πέμπτη αναμένεται να παρθούν αποφάσεις για την ετυμηγορία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας γύρω από το νέο QE, καθώς και την περαιτέρω μείωση των επιτοκίων.

Την επόμενη εβδομάδα θα συνεδριάσει και η Fed και όπως όλα προμηνύουν θα προβεί σε νέα μείωση των επιτοκίων.

Παράλληλα, ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν δήλωσε σήμερα ότι δεν βλέπει απειλή ύφεσης.

Ειδικότερα, ο Stoxx Europe 600 τερμάτισε περίπου στις 385.88 μονάδες, με πτώση σχεδόν 0.33%.

Ο Euro Stoxx 50 παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητος στις 3,494.55 μονάδες. 

Παράλληλα, ο βρετανικός FTSE 100 κινήθηκε στις 7,232.13 μονάδες, χάνοντας το 0.69% της αξίας του.

Ο γερμανικός DAX άγγιξε τις 12,224.39 μονάδες, με κέρδη 0.27%.

Ο γαλλικός CAC 40 όντας στις 5,588.97 μονάδες, υποχώρησε 0.27%.

Ο ιταλικός FTSE MIB έφτασε τις 21,997.50 μονάδες, με άνοδο 0.23%.

Κλείνοντας, ο ισπανικός IBEX 35 βρέθηκε στις 9,004.45 μονάδες, αυξανόμενος κατά 0.16%.