Αγορές

Μικτά πρόσημα στις αγορές της Ευρώπης


Με μικτά πρόσημα έκλεισαν, απόψε, οι ευρωαγορές, εν αναμονής της απόφασης που θα λάβει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για την πολιτική της και των στοιχείων για τον πληθωρισμό στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Τα μεγάλα χρηματιστήρια της Γηραιάς Ηπείρου σημείωσαν, οριακές αλλαγές, καθώς οι γερμανικές εξαγωγές σημείωσαν μικρή αύξηση τον Απρίλιο, κυρίως χάρη στην αύξηση του εμπορίου με τις ΗΠΑ, υποδηλώνοντας μια συνεχή ανάκαμψη στην μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης. Οι εποχικά προσαρμοσμένες εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 0,3% σε μηνιαία βάση μετά από την ανοδικά αναθεωρημένη άνοδο του 1,3% τον Μάρτιο, σύμφωνα με την ομοσπονδιακή στατιστική υπηρεσία. Οι εισαγωγές μειώθηκαν 1,7% μετά από την αύξηση 7,1% τον προηγούμενο μήνα. Σε ετήσια βάση, οι εξαγωγές προς τις ΗΠΑ αυξήθηκαν 59,9% ενώ οι εισαγωγές αυξήθηκαν 2,2%.

Η παγκόσμια οικονομία θα καταγράψει φέτος την ισχυρότερη ανάπτυξή της τα τελευταία 80 χρόνια αλλά οι φτωχές χώρες, που έχουν τρομερή έλλειψη εμβολίων κατά της Covid, συνεχίζουν να μένουν πίσω, όπως επισήμανε χθες η Παγκόσμια Τράπεζα στην τελευταία έκθεσή της για τις παγκόσμιες προοπτικές. Το διεθνές χρηματοπιστωτικό ίδρυμα στην Ουάσινγκτον αύξησε κατά 1,5 μονάδα στο 5,6%,την πρόβλεψή του για την παγκόσμια ανάπτυξη το 2021, η οποία επηρεάζεται από μια ισχυρή ανάκαμψη "μερικών μεγάλων οικονομιών" και προηγμένων όπως οι ΗΠΑ (+6,8%) και η Κίνα (+8,5%), ενώ οι χώρες με αναδυόμενες οικονομίες και οι αναπτυσσόμενες δυσκολεύονται αρκετά. Ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Ντέιβιντ Μαλπάς δήλωσε σήμερα ότι η τράπεζα δεν υποστηρίζει την άρση των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας για τα εμβόλια κατά της Covid-19 λόγω της ανησυχίας ότι αυτό μπορεί να βλάψει την καινοτομία στον φαρμακευτικό τομέα. Ο Μαλπάς όταν ρωτήθηκε κατά τη διάρκεια ενημέρωσης για τις οικονομικές προβλέψεις της Παγκόσμιας Τράπεζας εάν ο ίδιος στηρίζει τις διαπραγματεύσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για μια άρση της πνευματικής ιδιοκτησίας στα εμβόλια, απάντησε: "Δεν το υποστηρίζουμε αυτό, για τον λόγο ότι μπορεί να ενέχει έναν κίνδυνο μείωσης της καινοτομίας, της έρευνας και της ανάπτυξης στον τομέα αυτό".

Τα αμερικανικά Κέντρα Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (CDC) χαλάρωσαν τις ταξιδιωτικές τους συστάσεις για 110 χώρες και εδάφη.

Η  ισπανικής εταιρίας λιανικής πώλησης ενδυμάτων Inditex ανακοίνωσε καθαρά κέρδη 421 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο που εύκολα ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Ειδικότερα, ο Stoxx Europe 600 τερμάτισε περίπου στις 454.54 μονάδες, αυξανόμενος σχεδόν 0.12%.

Ο Euro Stoxx 50 έκλεισε στις 4,100.36 μονάδες, με κέρδη 0.11%.

Παράλληλα, ο βρετανικός FTSE 100 άγγιξε τις 7,079.3 μονάδες, χάνοντας 0.22%.

Ο γερμανικός DAX κινήθηκε στις 15,579.05 μονάδες, με πτώση 0.39%.

Ο γαλλικός CAC 40 όντας στις 6,563.45 μονάδες, διολίσθησε  0.19%.

Ο ιταλικός FTSE MIB έφτασε στις 25,739.5 μονάδες, με απώλειες 0.27%.    

Κλείνοντας, ο ισπανικός IBEX 35 βρέθηκε σχεδόν αμετάβλητος στις 9,160 μονάδες.