Αγορές

Μικτά πρόσημα στις αγορές της Ευρώπης


Με μικτά πρόσημα έκλεισαν, απόψε, οι ευρωαγορές, εν μέσω προσδοκιών ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν σε χαμηλά επίπεδα και η οικονομία θα συνεχίσει την ανάκαμψή της.

Τα μεγάλα χρηματιστήρια της Γηραιάς Ηπείρου σημείωσαν οριακές διαφοροποιήσεις, ενώ ο χαλκός ανήλθε σε νέο ιστορικό υψηλό στο Χρηματιστήριο Μετάλλων του Λονδίνου στα 10.747,50 δολάρια ανά τόνο, εν μέσω προσδοκιών για βελτιωμένη ζήτηση. Οι τιμές πετρελαίου αυξήθηκαν ύστερα από κυβερνοεπίθεση που είχε ως αποτέλεσμα να ανασταλεί η λειτουργία αμερικανικής εταιρίας διαχείρισης αγωγών που τροφοδοτεί περίπου τα μισά από τα καύσιμα στην ανατολική ακτή των ΗΠΑ.

H Ευρωπαϊκή κεντρική Τράπεζα θα μπορούσε να συνεχίσει την αύξηση των αγορών ομολόγων, στο πλαίσιο του έκτακτου προγράμματός της για την πανδημία του κορονοϊού (PEPP), αν αυτό θα είναι αναγκαίο για τη διατήρηση ευνοϊκών συνθηκών δανεισμού, δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ Φίλιπ Λέιν, σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα Le Monde. «Μπορεί να αυξήσουμε ή να μειώσουμε τις αγορές μας, ανάλογα με ό,τι χρειασθεί για να διατηρήσουμε ευνοϊκές τις χρηματοδοτικές συνθήκες. Η γενική δέσμευσή μας είναι η διατήρηση ευνοϊκών χρηματοδοτικών συνθηκών», τόνισε ο Λέιν. Η ΕΚΤ αποφάσισε τον Μάρτιο την αύξηση των αγορών ομολόγων για το δεύτερο τρίμηνο, ώστε να ανακόψει την άνοδο των αποδόσεων τους που είχε προηγηθεί, ενώ στις 10 Ιουνίου θα αποφασίσει για τη συνέχεια. Ορισμένοι αξιωματούχοι της έχουν ζητήσει τη μείωση των αγορών ομολόγων, ενώ από την άλλη πλευρά δεν υπήρξε ορατή πίεση για μία αύξησή τους, κάτι που σημαίνει ότι η επιλογή θα είναι μεταξύ της διατήρησης του σημερινού ρυθμού ή μείωσής του. Οι δηλώσεις του Λέιν υποδηλώνουν ότι η απόφαση για τον ρυθμό των αγορών ομολόγων παραμένει ανοικτή καθώς η ανάκαμψη εκδηλώνεται αργότερα από ό,τι ήλπιζαν οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ και η οικονομία της Ευρωζώνης θα χρειασθεί ένα ακόμη χρόνο για να επανέλθει στο προ του κορονοϊού επίπεδό της. Ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ είπε ότι η ανεργία στην Ευρωζώνη δεν πρόκειται να επανέλθει πριν από το 2023 στα προ του κορονοϊού επίπεδα και ότι θα απαιτήσει μία «συνεχή προσπάθεια» από την ΕΚΤ και τις κυβερνήσεις.

Τα απογοητευτικά στοιχεία από την αγορά εργασίας των ΗΠΑ σύμφωνα με τα οποία τον περασμένο μήνα προστέθηκαν 266.000 θέσεις εργασίας από τους εργοδότες δίνουν επίσης προσδοκίες για χαμηλά επιτόκια για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Ο δείκτης επενδυτικού κλίματος Sentix στην ευρωζώνη αυξήθηκε τον Μάιο στις 21 από τις 13,1 μονάδες τον Απρίλιο. Οι ειδικοί ανέμεναν να διαμορφωθεί στις 14 μονάδες. Ο δείκτης τρεχουσών συνθηκών διαμορφώθηκε σε θετικό έδαφος, φθάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2019 ενώ ο δείκτης προσδοκιών ανέβηκε στο ρεκόρ των 36,8 μονάδων από 34,8 μονάδες ένα μήνα νωρίτερα.

Ειδικότερα, ο Stoxx Europe 600 τερμάτισε σχεδόν αμετάβλητος περίπου στις 445.23 μονάδες. 

Ο Euro Stoxx 50 έκλεισε στις 4,023.31 μονάδες, με πτώση 0.27%.

Παράλληλα, ο βρετανικός FTSE 100 κινήθηκε στα ίδια όντας στις 7,125.1 μονάδες.

Ο γερμανικός DAX παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητος στις 15,406.15 μονάδες.

Ο γαλλικός CAC 40 όντας στις 6,385.99 μονάδες, δεν σημείωσε ουσιαστική διαφοροποίηση.

Ο ιταλικός FTSE MIB έφτασε στις 24,791.5 μονάδες, με κέρδη 0.73%.

Κλείνοντας, ο ισπανικός IBEX 35 βρέθηκε στις 9,143 μονάδες, ανεβαίνοντας 0.93%.