Αγορές

Μικτά πρόσημα στις αγορές της Ευρώπης


Με ήπιες διακυμάνσεις  έκλεισαν, απόψε, οι ευρωαγορές.

Τα μεγάλα χρηματιστήρια της Γηραιάς Ηπείρου κατέγραψαν μικτά πρόσημα, καθώς το στέλεχος της Fed, Tζον Γουίλιαμς, στο πλαίσιο χθεσινού συνεδρίου σχετικά με τη νομισματική πολιτική, τόνισε "η Federal Reserve πρέπει να τονώσει τη νομισματική πολιτική, ώστε να αντιμετωπίσει τον χαμηλό πληθωρισμό όταν τα επιτόκια είναι κοντά στο μηδέν και δεν μπορεί να περιμένει να επέλθει η οικονομική καταστροφή για να δράσει".

Παράλληλα, φαίνεται πως συνεχίζει να υπάρχει απόσταση ανάμεσα σε Ουάσιγκτον και Πεκίνο για την επικείμενη εμπορική συμφωνία ανάμεσα στις κορυφαίες οικονομίες του πλανήτη, με τον Αμερικανό υπουργό Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν να τονίζει ότι Κίνα και ΗΠΑ είναι έτοιμες να ξεκινήσουν εκ νέου τις εμπορικές συνομιλίες.

Χθες, το αμερικανικό αεροπλανοφόρο USS Boxer κατέρριψε σήμερα ένα ιρανικό drone στο Στενό του Χορμούζ, όπως ανακοίνωσε ο Αμερικάνος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ. Επίσης, ένα δεξαμενόπλοιο με πετρέλαιο, το οποίο είχε πορεία προς τον Κόλπο, κατασχέθηκε από τις αρχές του Ιράν.

Νωρίτερα, ο Τραμπ τόνισε: «Εξαιτίας του λανθασμένου τρόπου σκέψης στη Fed, πληρώνουμε πολύ υψηλότερα επιτόκια από χώρες οι οποίες δεν συγκρίνονται μαζί μας όσον αφορά την οικονομία. Με άλλα λόγια, το κόστος μας για επιτόκια είναι πολύ υψηλότερο από ότι άλλων χωρών, ενώ θα έπρεπε να είναι χαμηλότερο. Είμαστε σε έναν Παγκόσμιο ανταγωνισμό και κερδίζουμε άνετα, αλλά όχι χάρη στη Fed. Αν δεν είχαν ενεργήσει τόσο γρήγορα και «τόσο πολύ», θα πηγαίναμε πολύ καλύτερα από ότι τώρα. Αυτή είναι μια μοναδική ευκαιρία να αποκτήσουμε άνευ προηγουμένου πλούτο και επιτυχία για τις ΗΠΑ, Ανάπτυξη, που θα μείωνε σημαντικά το χρέος. Μην την χαραμίσετε. Fed: Δεν υπάρχει σχεδόν καθόλου πληθωρισμός!».

Ειδικότερα, ο Stoxx Europe 600 τερμάτισε στις 387.25 μονάδες, με άνοδο 0.12%.

Ο Euro Stoxx 50 έμεινε σχεδόν αναλλοίωτος στις 3,479.65 μονάδες.

Παράλληλα, ο βρετανικός FTSE 100 κινήθηκε στις 7,507.41 μονάδες, αυξανόμενος κατά 0.19%.    

Ο γερμανικός DAX άγγιξε τις 12,258.63 μονάδες, με κέρδη 0.25%.

Ο γαλλικός CAC 40 παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητος στις 5,552.34 μονάδες. 

Ο ιταλικός FTSE MIB έφτασε στις 21,650.50 μονάδες, με βουτιά 1.99%.

Κλείνοντας, ο ισπανικός IBEX 35 βρέθηκε στις 9,174.05 μονάδες, διολισθαίνοντας κατά 0.56%.