Αγορές

Μικτά πρόσημα στις αγορές της Ευρώπης


Με μικτά πρόσημα έκλεισαν, απόψε, οι ευρωαγορές, ενώ τα εταιρικά αποτελέσματα βρίσκονται στο μικροσκόπιο των επενδυτών.

Τα μεγάλα χρηματιστήρια της Γηραιάς Ηπείρου σημείωσαν οριακές διαφοροποιήσεις, καθώς τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα της γερμανικής εταιρίας λογισμικού SAP και της γαλλικής εταιρίας ειδών πολυτελείας LVMH αντιστάθμισαν τις ανησυχίες για πιθανό πισωγύρισμα στο ευρωπαϊκό εμβολιαστικό πρόγραμμα κατά της COVID-19.

Ειδικότερα, η SAP αναθεώρησε ανοδικά την πρόβλεψή της για τα έσοδά του 2021 ύστερα από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων πρώτου τριμήνου όπου καταγράφηκε αύξηση στις πωλήσεις υπηρεσιών cloud. Η LVMH γνωστοποίησε πως οι πωλήσεις της ανέκαμψαν πολύ πιο γρήγορα από το αναμενόμενο στις αρχές του 2021 καθώς οι Κινέζοι και οι Αμερικανοί καταναλωτές έσπευσαν να εκμεταλλευθούν τη χαλάρωση των περιορισμών που είχαν επιβληθεί λόγω της COVID-19. Η Tesco, η μεγαλύτερη βρετανική αλυσίδα σούπερ μάρκετ, ανακοίνωσε μείωση 20% των ετήσιων προ φόρων κερδών της.

Την παύση των εμβολιασμών με το εμβόλιο της Johnson & Johnson σύστησε η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων, μετά τις θρομβώσεις σε έξι γυναίκες ηλικίας κάτω των 50 ετών. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων έκανε γνωστό ότι εξετάζει αναφορές για σπάνιες θρομβοεμβολές σε γυναίκες που έκαναν το εν λόγω εμβόλιο.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή στις ΗΠΑ κατέγραψε άνοδο 0,6% τον Μάρτιο, η μεγαλύτερη αύξηση από τον Αύγουστο του 2012, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν χθες. Ωστόσο, τα στοιχεία δεν αναμένεται να αλλάξουν την άποψη του επικεφαλής της Fed Τζερόμ Πάουελ ότι ο υψηλότερος πληθωρισμός τους ερχόμενους μήνες θα είναι πρόσκαιρος.

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρούνο Λεμέρ επιβεβαίωσε ότι η γαλλική οικονομία θα αναπτυχθεί 5% το 2021, και τόνισε ακόμη ότι τα μέτρα οικονομικής βοήθειας για την αντιμετώπιση του κορονοϊού, θα παραμείνουν μέχρι το τέλος της πανδημίας. Στις αρχές του μήνα η Γαλλία είχε μειώσει την πρόβλεψή της για την ανάπτυξη του 2021 στο 5% από την προηγούμενη εκτίμηση για 6%, ως αποτέλεσμα του τρίτου lockdown για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Kατά 1% υποχώρησε η βιομηχανική παραγωγή της ευρωζώνης τον Φεβρουάριο σε μηνιαία βάση, σύμφωνα με τη Eurostat. Σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα, ήταν 1,6% χαμηλότερα. Στην Ευρωπαϊκή Ενωση των 27 η παραγωγή κινήθηκε αρνητικά κατά 0,9% σε μηνιαία βάση και κατά 1,1% σε ετήσια.Η μεγαλύτερη μηνιαία πτώση σημειώθηκε στη Γαλλία και τη Μάλτα, ενώ η Ουγγαρία και η Ιρλανδία ανέφεραν τις μεγαλύτερες αυξήσεις. Σε σύγκριση με το 2020, η παραγωγή στη Μάλτα και την Εσθονία σημείωσε τις μεγαλύτερες απώλειες, ενώ αυξήθηκε περισσότερο στην Ιρλανδία και τη Λιθουανία.

Ειδικότερα, ο Stoxx Europe 600 τερμάτισε περίπου στις 436.57 μονάδες, αυξανόμενος σχεδόν 0.19%.

Ο Euro Stoxx 50 έκλεισε στις 3,976.65 μονάδες, με κέρδη 0.24%.

Παράλληλα, ο βρετανικός FTSE 100 άγγιξε τις 6,939.91 μονάδες, ανεβαίνοντας 0.72%.

Ο γερμανικός DAX κινήθηκε στις 15,219.4 μονάδες, με απώλειες 0.1%.

Ο γαλλικός CAC 40 όντας στις 6,208.58 μονάδες, ενισχύθηκε 0.4%.

Ο ιταλικός FTSE MIB έφτασε στις 24,569.5 μονάδες, με πτώση 0.13%.    

Κλείνοντας, ο ισπανικός IBEX 35 βρέθηκε στις 8,583 μονάδες, καταγράφοντας άνοδο 0.68%.