Αγορές

Μικτά πρόσημα στις αγορές της Ευρώπης


Με μικτά πρόσημα έκλεισαν, απόψε, οι ευρωαγορές, καθώς δείχνει να επιστρέφει η επιφυλακτικότητα των επενδυτών μετά τα χθεσινά κέρδη.

Τα μεγάλα χρηματιστήρια της Γηραιάς Ηπείρου σημείωσαν οριακές διαφοροποιήσεις, ενώ υποχωρούν οι αποδόσεις των ομολόγων σε ΗΠΑ και ΕΕ.

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Λουίς ντε Γκίντος δήλωσε ότι η ΕΚΤ έχει την ευελιξία να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε ανεπιθύμητη αύξηση των αποδόσεων των ομολόγων, μετά τις δηλώσεις αρκετών αξιωματούχων που καλούσαν την τράπεζα να δράσει. Αναφερόμενος στον πληθωρισμό, ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ είπε ότι η τράπεζα μπορεί να αναθεωρήσει ανοδικά τις προβλέψεις της για τον πληθωρισμό το 2021 στη συνεδρίαση της επόμενης εβδομάδας, αλλά μεγάλο μέρος της φετινής αύξησης θα είναι προσωρινή, προσθέτοντας ότι η τράπεζα δεν ανησυχεί για τις αυξήσεις των τιμών μεσοπρόθεσμα. «Θα πρέπει να δούμε αν αυτή η αύξηση των ονομαστικών αποδόσεων (των ομολόγων) θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στις χρηματοδοτικές συνθήκες», είπε ο ντε Γκίντος σε συνέντευξή του στην πορτογαλική εφημερίδα Público. «Αν καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι έχει, τότε είμαστε εντελώς ανοιχτοί στον επανακαθορισμό του προγράμματός μας, περιλαμβανομένου του ύψους του έκτακτου προγράμματος αγορών ομολόγων λόγω της πανδημίας (PEPP) αν χρειαστεί», σημείωσε, προσθέτοντας ότι "έχουμε περιθώριο χειρισμών και πολεμοφόδια».

Παρέμεινε στο 0,9% ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη, τον Φεβρουάριο, σε σύγκριση με τον Ιανουάριο, όπως αναφέρουν τα προκαταρκτικά στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας. Τα είδη διατροφής, το αλκοόλ και ο καπνός έχουν αυξηθεί 1,4% σε ετήσια βάση, η μεγαλύτερη μεταξύ των κατηγοριών, ενώ ακολουθούν οι υπηρεσίες με 1,2%. Στις χώρες της ευρωζώνης, ο υψηλότερος πληθωρισμός αναμένεται να καταγραφεί στην Ολλανδία με 1,2%.

Στο 6,3% παρέμεινε το ποσοστό της ανεργίας στη Γερμανία, τον Φεβρουάριο, σε επίπεδο μήνα. Ο αριθμός των ανέργων ανέβηκε κατά 4.000 σε σύγκριση με τον Ιανουάριο, όντας πλέον στα 2,904 εκατομμύρια, ενώ σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο του 2019 εκτοξεύθηκε κατά 509.000.

Μείωση 8,7% κατέγραψε ο τζίρος στις λιανικές πωλήσεις στη Γερμανία τον Ιανουάριο σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα, σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Στατιστική Αρχή Destatis.Σε μηνιαία βάση κινήθηκαν 4,5% αρνητικά έναντι πρόβλεψης για πτώση κατά 0,3%, μετά την αρνητική κίνηση κατά 9,1% τον Δεκέμβριο. Το αποτέλεσμα ήταν πολύ χαμηλότερο από τις προσδοκίες για μικρή άνοδο κατά 1,3% και έρχεται εν μέσω δεύτερου lockdown το οποίο ξεκίνησε τον Δεκέμβριο. Σε ονομαστικούς όρους, οι λιανικές πωλήσεις υποχώρησαν 7,4% σε ετήσια βάση.

Άνοδο σημείωσαν οι τιμές ακινήτων στη Βρετανία το Φεβρουάριο, με τον δείκτη τιμών κατοικίας να ενισχύεται κατά 0,7% σε σύγκριση με τον Ιανουάριο. Οπως μεταδίδουν οι Financial Times, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα, οι τιμές κατοικιών ήταν 6,9% υψηλότερες, ανεβάζοντας ταχύτητα από την άνοδο κατά 6,4% του Ιανουαρίου. Οι τιμές κατοικιών έχουν επιταχύνει την άνοδό τους από τότε που η κυβέρνηση εισήγαγε τη φοροαπαλλαγή για τις πρώτες £500.000 για αγορά ακινήτων τον Ιούλιο, αλλά έχουν κατεβάσει ταχύτητα τους τελευταίους μήνες.

Ο αριθμός των καταγεγραμμένων ανέργων στην Ισπανία έφθασε τα 4 εκατ. τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα, καθώς οι περιορισμοί λόγω της COVID-19 έπληξαν την οικονομία και οδήγησαν στον πρώτο μήνα απώλειας θέσεων εργασίας από τον περασμένο Μάιο. Οι αιτήσεις για επίδομα ανεργίας αυξήθηκαν κατά 1,12% συγκριτικά με ένα μήνα νωρίτερα, ή κατά 44.436 ανθρώπους, με αποτέλεσμα 4 εκατομμύρια άνθρωποι να είναι χωρίς δουλειά για πρώτη φορά από τις αρχές του 2016, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, σηματοδοτώντας τον πέμπτο συνεχή μήνα αύξησης της ανεργίας. Ο αριθμός των ανέργων ήταν κατά 23,5% υψηλότερος συγκριτικά με τον Φεβρουάριο του 2020. Ο Φεβρουάριος ήταν επίσης ο πρώτος μήνας καθαρής απώλειας θέσεων εργασίας από τον Μάιο του 2020, με την Ισπανία να χάνει περίπου 30.211 θέσεις κατά τη διάρκεια του μήνα, σύμφωνα με τα εποχικά προσαρμοσμένα στοιχεία του υπουργείου Κοινωνικής Ασφάλισης.

Οι τιμές του αργού μειώθηκαν λόγω ανησυχιών για επιβράδυνση της ζήτησης στην Κίνα.

Ειδικότερα, ο Stoxx Europe 600 τερμάτισε περίπου στις 413.30 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο 0.21%.

Ο Euro Stoxx 50 έκλεισε σχεδόν αμετάβλητος στις 3,707.75 μονάδες.

Παράλληλα, ο βρετανικός FTSE 100 άγγιξε τις 6,613.8 μονάδες, ανεβαίνοντας 0.38%.    

Ο γερμανικός DAX κινήθηκε στις 14,035.7 μονάδες, με κέρδη 0.16%.    

Ο γαλλικός CAC 40 όντας στις 5,809.73 μονάδες, ενισχυμένος κατά 0.29%.    

Ο ιταλικός FTSE MIB έφτασε στις 23,087.5  μονάδες, με πτώση 0.76%.    

Κλείνοντας, ο ισπανικός IBEX 35 βρέθηκε στις 8,360 μονάδες, χάνοντας 0.22%.