Αγορές

Μικτά πρόσημα στις αγορές της Ευρώπης


Με οριακές διαφοροποιήσεις έκλεισαν, απόψε, οι ευρωαγορές, ενώ υπάρχει αβεβαιότητα για τις εξελίξεις γύρω από την επικείμενη εμπορική συμφωνία ΕΕ και Μεγάλης Βρετανίας.

Τα μεγάλα χρηματιστήρια της Γηραιάς Ηπείρου σημείωσαν μικτά πρόσημα, καθώς απομένουν λιγότερο από πέντε εβδομάδες έως την οριστική έξοδο της Βρετανίας από την ευρωπαϊκή τροχιά. 

Το χάσμα που πρέπει ακόμη να γεφυρώσουν οι δύο πλευρές των εμπορικών διαπραγματεύσεων για το Brexit είναι «πολύ ουσιαστικό», προειδοποίησε ευρωπαίος διπλωμάτης, εκφράζοντας επιφυλάξεις για το ότι μία συμφωνία εμπορικής σύμπραξης ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση και το Ηνωμένο Βασίλειο είναι ορατή. «Δεν απέχουμε ώρες από μία συμφωνία, διότι αυτά που χρειάζεται ακόμη να συμφωνήσουμε είναι πολύ ουσιαστικά», δήλωσε ο αξιωματούχος που δεν κατονομάζεται. Ο διπλωμάτης εξήγησε ότι παραμένει το χάσμα στο ζήτημα της αλιείας, ενώ η ευρωπαϊκή πλευρά δεν μπορεί να συμφωνήσει με την βρετανική θέση για τις κρατικές επιδοτήσεις, όπως και για άλλες εγγυήσεις ισότιμου ανταγωνισμού.

Η Βρετανία και η Ευρωπαϊκή Ένωση ενδέχεται να έχουν κάνει αρκετή πρόοδο για μία εμπορική συμφωνία μέσα στις επόμενες ημέρες, όπως ανέφερε νωρίτερα το BBC. «Έπειτα από μήνες και μήνες και, ναι, μήνες συνομιλιών, αρκετές πηγές μου είπαν σήμερα [χθες] ότι η διαδικασία είναι πιθανό να ολοκληρωθεί μέσα στις επόμενες λίγες ημέρες», σημειώνεται στο ρεπορτάζ και προσθέτει πως «ενας πρεσβευτής είπε ότι υπάρχει ελπίδα η συμφωνία να μπορέσει να ολοκληρωθεί την Παρασκευή».

Χθες, το Ηνωμένο Βασίλειο έγινε η πρώτη χώρα που ενέκρινε το εμβόλιο των Pfizer/BioNtech κατά του κορονοϊού. Οι αρχές σε Ευρώπη και ΗΠΑ εξετάζουν τα στοιχεία από τις κλινικές δοκιμές του εμβολίου του παραπάνω εμβολίου, αλλά και αυτού της Moderna και σύντομα αναμένεται να εγκριθούν ώστε να ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί.

Για πρώτη φορά σε 5 μήνες, οι επιχειρήσεις της Ευρωζώνης επέστρεψαν σε συρρίκνωση τον Νοέμβριο, σύμφωνα με την έρευνα της IHS Markit. Ο σύνθετος ΡΜΙ υποχώρησε στις 45,3 μονάδες, έναντι προκαταρκτικής εκτίμησης για 45,1 και ενώ τον Οκτώβριο ήταν στις 50,0 μονάδες. Η δραστηριότητα του τομέα υπηρεσιών βούτηξε στις 41,7 μονάδες, έναντι αρχικής εκτίμησης για 41,3 και ενώ τον Οκτώβριο ήταν στις 46,9 μονάδες.Υπενθυμίζεται ότι όπως είχε ανακοινώσει την Τρίτη η εταιρεία, η μεταποίηση υποχώρησε στις 53,8 μονάδες τον Νοέμβριο. Η αρχική εκτίμηση έκανε λόγο για 53,6 μονάδες ενώ τον Οκτώβριο ήταν στις 54,8.

Oι πωλήσεις λιανικής στην ευρωζώνη ανέβηκαν 1,5% τον Οκτώβριο από τον προηγούμενο μήνα, ενώ οι εκτιμήσεις έκαναν λόγο για αύξηση 0,5%.

Λιγότεροι ήταν οι Αμερικάνοι που υπέβαλαν αίτηση για επίδομα ανεργίας, την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 28 Νοεμβρίου. Ειδικότερα, οι αιτήσεις για επίδομα ανεργίας έπεσαν στις 712.000, την περασμένη εβδομάδα. Οι αναλυτές περίμεναν να μειωθεί στις 780.000 από 787.000.  Ο αριθμός των Αμερικανών που λαμβάνουν επίδομα ανεργίας διολίσθησε κατά 569.000 στα 5,52 εκατομμύρια.

Ειδικότερα, ο Stoxx Europe 600 τερμάτισε περίπου στις 391.98, δίχως ουσιαστική διαφοροποίηση.

Ο Euro Stoxx 50 έκλεισε σχεδόν αμετάβλητος στις 3,518.45 μονάδες.

Παράλληλα, ο βρετανικός FTSE 100 άγγιξε τις 6,488.93 μονάδες, κερδίζοντας 0.4%.

Ο γερμανικός DAX κινήθηκε στις 13,257.1 μονάδες, με βουτιά 0.42%.    

Ο γαλλικός CAC 40 όντας στις 5,574.36 μονάδες, διολίσθησε 0.16%.    

Ο ιταλικός FTSE MIB έφτασε στις 22,008.5 μονάδες, με άνοδο 0.17%.    

Κλείνοντας, ο ισπανικός IBEX 35 βρέθηκε στις 8,201 μονάδες, μειωμένος κατά 0.24%.